Description of Individual Course Units
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYear of StudySemesterNumber of ECTS Credits
0100100012PRINCIPLES OF PRODUCT DEVELOPMENTElective363
Level of Course Unit
First Cycle
Objectives of the Course
After completing this course, student will be able to; • Grasp the importance of product development • Learn the points that should be considered in the development phases Attain the ability of investigation, presentation preparation
Name of Lecturer(s)
Learning Outcomes
1I. Gıda sektöründeki gelişmeleri değerlendirebilir.
2II. Yeni ürün ile ilgili kavramları açıklar, tüketici taleplerini analiz eder
3III. Ürün geliştirme aşamalarını tespit eder ve kirtik noktaları belirler
4IV. AR-GE soncunda elde edilen verileri analiz eder ve sunma yeteneği kazanır
Mode of Delivery
Daytime Class
Prerequisites and co-requisities
None
Recommended Optional Programme Components
None
Course Contents
• Introduction • New product concept • Factors affecting new food demands • Development stages • The role of food components • Optimization • Sensory evaluation Presentation • Introduction • New product concept • Factors affecting new food demands • Development stages • The role of food components • Optimization
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Gıda sektöründeki gelişmeleri değerlendirme
2Gıda sektöründeki gelişmeleri değerlendirme
3Gıda sektöründeki gelişmeleri değerlendirme
4Yeni ürün ile ilgili kavramları açıklar, tüketici taleplerini analiz etme
5Yeni ürün ile ilgili kavramları açıklar, tüketici taleplerini analiz etme
6Yeni ürün ile ilgili kavramları açıklar, tüketici taleplerini analiz etme
7Ürün geliştirme aşamalarını tespit eder ve kirtik noktaları belirleme
8Ürün geliştirme aşamalarını tespit eder ve kirtik noktaları belirleme
9Ürün geliştirme aşamalarını tespit eder ve kirtik noktaları belirleme
10
11
12
13
14
15
16
Recommended or Required Reading
1. New Product Development, Dogan, I.S. Lecture notes. 2. Fundamentals of New Food Product Developments, Baker, R., Hahn, P.W., Robbins, K. R.
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
SUM0
Language of Instruction
Work Placement(s)
None
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Midterm Examination111
Final Examination111
Self Study13030
Individual Study for Mid term Examination13030
Individual Study for Final Examination12020
Homework188
TOTAL WORKLOAD (hours)90
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
LO1               
LO2               
LO3               
LO4               
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr