Description of Individual Course Units
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYear of StudySemesterNumber of ECTS Credits
0100100011HYGIENE AND SANITATION IN FOOD INDUSTRYElective363
Level of Course Unit
First Cycle
Objectives of the Course
At the end of this course student will be able to; • know concept of hygiene and sanitation improve sanitation programs for food plant.
Name of Lecturer(s)
Learning Outcomes
1Hiyen ve sanitasyon konusunda bilgi sahibi olur.
2Gıda işletmelerinde kullanılan temizleme bileşikleri, dezenfektanlar ve sanitasyon ekipmanları ve sistemleri hakkında konusunda bilgi sahibi olur.
3Gıdaların üretimi ve depolanmasında sanitasyonun önemini anlar.
4Bir gıda işletmesinde kalite kontrol ve saitasyon programı oluşturur.
Mode of Delivery
Daytime Class
Prerequisites and co-requisities
None
Recommended Optional Programme Components
None
Course Contents
• Introduction • Definition and importance of hygiene and sanitation, • Microorganisms and sanitation • Food contamination sources • Personal hygiene • Cleaning compounds • Sanitizers • Sanitation equipment and systems • Waste Control • Pest Control • Dairy plants sanitation • Meat plants sanitation • Fruit and vegetable plants sanitation • Foodservices sanitation
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Giriş, Hijyen ve sanitasyonun tanım ve önemi, gıda bulaşma kaynakları.
2Mikroorganizmalar ve sanitasyon, temel mikrobiyoloji, mikrobiyel çoğalmayı etkileyen faktörler, mikroorganizmaların bozucu etkileri, gıda zehirlenme v
3Personel hijyeni, personel hijyeni ve sağlık, gıdaların sağlıklı işlenmesi
4Temizleme bileşikleri, temizleme bileşiklerinin özellikleri, temizleme bileşiklerinin sınıflandırılması
5Dezenfektanlar, dezenfeksiyon metotları, yaygın olarak kullanılan dezenfektanların özellikleri ve uygulanmaları.
6Sanitasyon ekipman ve sistemleri, temizleme ekipman ve teknolojilerinin önemi, temizleme metotları, temizleme ekipmanları.
7Atıkların işlenmesi ve giderilmesi, zararlıların kontrolü
8Ara Sınav
9Su hijyeni
10Hava ve sanitasyon
11Süt işletmelerinde sanitasyon, sanitasyon programı geliştirme ve uygulama, süt işletmeleri için temizlik ekipmanları.
12Et işletmelerinde sanitasyon, et işletmeleri için temizleme sistemleri, et işletmeleri için dezenfektanlar, sanitasyon uygulamaları.
13Meyve sebze işletmelerinde sanitasyon, meyve sebze işletmeleri için temizleme bileşikleri, sanitizerler ve temizlik uygulamaları.
14Kalite kontrol ve sanitasyon programı oluşturulması
15
16
Recommended or Required Reading
Principles of Food Sanitation, Marriot, N. G.
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
SUM0
SUM0
Language of Instruction
Work Placement(s)
None
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Midterm Examination111
Final Examination111
Self Study13030
Individual Study for Mid term Examination12020
Individual Study for Final Examination13030
Homework188
TOTAL WORKLOAD (hours)90
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
LO1               
LO2               
LO3               
LO4               
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr