Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 9900001026 | GENEL İŞLETME | Seçmeli | 1 | 1 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencileri, işletmecilik ile ilgili temel kavramları, işletmelerin amaçlarını, çeşitlerini, işlevlerini çevresiyle olan etkileşimlerini, kuruluş ve büyüme süreçlerini anlayacak ve değerlendirebilecek seviyede temel teorik bilgi sahibi yapmak. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Hakan DUMAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | İşletme biliminin konusu ve temel kavramları ile işletmelerin fonksiyonları ve görevleri konusunda bilgili sahibidirler | 2 | İşletme biliminin konusu ve temel kavramları ile işletmelerin fonksiyonları ve görevleri konusunda bilgili sahibidirler | 3 | İşletmelerde etik ve sosyal sorumluluğu bilirler | 4 | İşletmelerde etik ve sosyal sorumluluğu bilirler | 5 | İşletmelerde kuruluş aşamaları ve büyüme olgusunu bilirler | 6 | İşletmelerde kuruluş aşamaları ve büyüme olgusunu bilirler | 7 | İşletmelerin çevresini sistem yaklaşımı persfektifiyle tanımlayabilirler ve GZFT analizi yapabilirler | 8 | İşletmelerin çevresini sistem yaklaşımı persfektifiyle tanımlayabilirler ve GZFT analizi yapabilirler |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
İhtiyaç kavramı ve üretimle ilişkisi, Üretim faktörleri, İşletmelerin Tanımı ve Amaçları ve işletmelerin sınıflandırılması
Sistem yaklaşımı, İşletmenin çevresini analiz etmesinin önemi, çevre unsurları, risk, belirsizlik ve çevre
Etik ve sosyal sorumluluk
İşletmelerin Kuruluşu ve Büyümesi
İşletmelerde yönetim
Üretim ve pazarlama yönetimi
İnsan kaynakları yönetimi
Muhasebe ve finansman yönetimi
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | İhtiyaç kavramı ve üretimle ilişkisi
Üretim faktörleri
İşletmelerin Tanımı ve Amaçları | | | 2 | İşletmelerin Sınıflandırılması | | | 3 | Sistem yaklaşımı
İşletmenin çevresini analiz etmesinin önemi
Sektörel çevre unsurları | | | 4 | Ulusal çevre unsurları
Kürese çevre unsurları
Risk, belirsizlik ve çevre analizi | | | 5 | Etik kavramı ve etik ikilem
Etiğin temel soruları
İş etiği yönetimi | | | 6 | İşletmelerde sosyal sorumluluk ve önemi
Sosyal sorumluluk yaklaşımları | | | 7 | Girişimcileri işletme kurmaya yönelten sebepler
İşletmelerde kuruluş aşamaları ve fizibilite çalışmaları
| | | 8 | İşletmelerde büyüme olgusu ve önemi
Büyüme çeşitleri
Hukuki açıdan birleşme ve ortaklık türlerinin sınıflandırılması
| | | 9 | Yönetim kavramı ,Yönetim piramidi ve yönetsel beceriler ve roller Yönetim bilimi tarihçesi
| | | 10 | Yönetimin temel işlevleri | | | 11 | Üretim Yönetimi | | | 12 | Pazarlama Yönetimi | | | 13 | İnsan kaynakları yönetimi | | | 14 | Muhasebe ve Finansman yönetim | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Erdoğan, Zafer ve Hepkul, Ayşe (2012) “Genel İşletme” , Anadolu Üniversitesi |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Ev Ödevi | 1 | 4 | 4 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 1 | 1 | | | 1 | 1 | 1 | 1 | | 2 | | | | | ÖÇ2 | 1 | | | | | 1 | 1 | | | | 1 | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | 2 | | | | | | | | ÖÇ4 | | 1 | | | | | 3 | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ8 | | | | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|