Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 162000404110 | BİYOTEKNOLOJİ | Seçmeli | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Biyoteknoloji ile ilgili temel kavramları benimseterek biyoteknolojik uygulamalar ile ilgili karar verme ve uygulama yeteneği kazandırmak. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Ulaş ÇALİŞİR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenci; biyoteknolojinin temel kavramlarını öğrenir. | 2 | Biyoteknolojinin kullanım alanlarını öğrenir. | 3 | Endüstriyel proseslerde biyoteknolojik uygulamaların yerini öğrenir. | 4 | Çevresel sorunların biyoteknolojik yollarla giderimi ile ilgili problemlere dair yorum yapma ve çözüm getirme becerisi kazanır. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Biyoteknolojinin tanımı ve tarihçesi. Biyoteknolojinin uygulama alanları. Biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar (bakteriler, mayalar, küfler). Mikroorganizmaların yetişme şartları. Mikroorganizmaların substrat istekleri. Endüstriyel fermentasyonlar için kullanılan substratlar. Mikroorganizmaların metabolizması. Karbonhidratların ve Lipitlerin mikroorganizmalar tarafından kullanımı. Mikroorganizmaların amonyum azotu ve aminoasitleri kullanması. Mikrobiyal metabolizma. Enzim aktivitesinin düzenlenmesi. Primer ve İkincil metabolitlerin aşırı üretimi. Mikroorganizma suşlarının geliştirilmesi. Endüstriyel fermentasyonların uygulama esasları. Mikroorganzimaların gelişme kinetikleri. Fermentör sistemleri. Ürün elde edilmesi ve saflaştırılması. Fermentasyonla kimyasal madde üretimi, Mikroorganizmalar yoluyla atıkların temizlenmesi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Biyoteknolojinin tanımı ve tarihçesi. | | | 2 | Biyoteknolojinin uygulama alanları. | | | 3 | Biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar (bakteriler, mayalar, küfler). | | | 4 | Mikroorganizmaların yetişme şartları. | | | 5 | Mikroorganizmaların substrat istekleri. Endüstriyel fermentasyonlar için kullanılan substratlar. | | | 6 | Mikroorganizmaların metabolizması. | | | 7 | Karbonhidratların ve Lipitlerin mikroorganizmalar tarafından kullanımı. | | | 8 | Mikroorganizmaların amonyum azotu ve aminoasitleri kullanması. | | | 9 | Mikrobiyal metabolizma. Enzim aktivitesinin düzenlenmesi. | | | 10 | Primer ve İkincil metabolitlerin aşırı üretimi. | | | 11 | Mikroorganizma suşlarının geliştirilmesi. Mikroorganzimaların gelişme kinetikleri. | | | 12 | Endüstriyel fermentasyonların uygulama esasları. | | | 13 | Fermentör sistemleri. Ürün elde edilmesi ve saflaştırılması. | | | 14 | Fermentasyonla kimyasal madde üretimi, Mikroorganizmalar yoluyla atıkların temizlenmesi | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Alan Scragg, Environmental Biotechnology, Second Edition,2006
2. Çevre Biyoteknolojisi ders notları (Yrd. Doç. Dr. Aysun ALTIKAT)
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|