Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
162200203107HİJYEN SANİTASYONSeçmeli233
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci; • Hijyen ve sanitasyon kavramlarını bilir. Gıda işletmeleri için sanitasyon programı geliştirir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Hiyen ve sanitasyon konusunda bilgi sahibi olur.
2Gıda işletmelerinde kullanılan temizleme bileşikleri, dezenfektanlar ve sanitasyon ekipmanları ve sistemleri hakkında konusunda bilgi sahibi olur.
3Gıdaların üretimi ve depolanmasında sanitasyonun önemini anlar.
4Bir gıda işletmesinde kalite kontrol ve saitasyon programı oluşturur.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
• Giriş • Hijyen ve sanitasyonun tanım ve önemi • Mikroorganizmalar ve sanitasyon • Gıda bulaşma kaynakları • Personel hijyeni • Temizleme bileşikleri • Dezenfektanlar • Sanitasyon ekipman ve sistemleri • Atıkların kontrolü • Zararlıların kontrolü • Süt işletmelerinde sanitasyon • Et işletmelerinde sanitasyon • Meyve sebze işletmelerinde sanitasyon
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş, Hijyen ve sanitasyonun tanım ve önemi, gıda bulaşma kaynakları.
2Mikroorganizmalar ve sanitasyon, temel mikrobiyoloji, mikrobiyel çoğalmayı etkileyen faktörler, mikroorganizmaların bozucu etkileri, gıda zehirlenme v
3Personel hijyeni, personel hijyeni ve sağlık, gıdaların sağlıklı işlenmesi
4Temizleme bileşikleri, temizleme bileşiklerinin özellikleri, temizleme bileşiklerinin sınıflandırılması
5Dezenfektanlar, dezenfeksiyon metotları, yaygın olarak kullanılan dezenfektanların özellikleri ve uygulanmaları.
6Sanitasyon ekipman ve sistemleri, temizleme ekipman ve teknolojilerinin önemi, temizleme metotları, temizleme ekipmanları.
7Atıkların işlenmesi ve giderilmesi, zararlıların kontrolü
8Ara Sınav
9Su hijyeni
10Hava ve sanitasyon
11Süt işletmelerinde sanitasyon, sanitasyon programı geliştirme ve uygulama, süt işletmeleri için temizlik ekipmanları.
12Et işletmelerinde sanitasyon, et işletmeleri için temizleme sistemleri, et işletmeleri için dezenfektanlar, sanitasyon uygulamaları.
13Meyve sebze işletmelerinde sanitasyon, meyve sebze işletmeleri için temizleme bileşikleri, sanitizerler ve temizlik uygulamaları.
14Kalite kontrol ve sanitasyon programı oluşturulması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 3408 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 2259 Hijyen ve sanitasyon Kitabı
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav150
Bütünleme Sınavı150
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi188
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ1              
ÖÇ233333         
ÖÇ3              
ÖÇ4323334334     
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr