Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYear of StudyYarıyılAKTS
182200803107HİJYEN SANİTASYONSeçmeli233
Level of Course Unit
Short Cycle
Objectives of the Course
Gıda üretiminin tarladan çatala bütün aşamalarında mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarının önemini kavratmayı amaçlar.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr.Gör. Rabia ACEMİOĞLU
Learning Outcomes
1Hijyen ve sanitasyon kavramlarını açıklar.
2Gıdalarda zehirlenmeye veya bozulmaya neden olan mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörleri ve bunları nasıl engellenebileceklerini anlar.
3Gıdaların mutfağa gelmeden önceki anında ve üretim aşamasında hijyen kurallarını yerine getirir.
4Gıda güvenliği hususunda personel hijyeninin önemini anlar.
5Gıda güvenliği yönetim sistemlerini ve önemini açıklar.
6Kirlenme türlerine uygun deterjan türlerini bilerek üretim yerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini yapar.
Mode of Delivery
Birinci Öğretim
Prerequisites and co-requisities
Recommended Optional Programme Components
Course Contents
Bu ders gıda hijyeni, su ve hava hijyeni, personel hijyeni, işletme hijyeni, dezenfeksiyon ve dezenfektanlar, kontaminasyon kaynakları, atık maddelerin uzaklaştırılması, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon, pest kontrol, kalite güvence ve sanitasyon programları, HACCP ve gıda güvenlik sistemleri hakkında bilgi verilmesi ve uygulanmasını içerir.
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Hijyen ve sanitasyonun önemi
2Mikroorganizmalar ile sanitasyon ilişkisi
3Personel hijyeni, portör muayene
4Su ve hava hijyeni
5İşletme hijyeni
6Temizlik ve temizlik malzemeleri
7Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar
8ARA SINAV
9Kontaminasyon Kaynakları
10Temizleme ve dezenfeksiyon işlemleri
11Atık maddelerin uzaklaştırılması
12Gıda İşletmelerinde hijyen ve sanitasyon
13Pest kontrol
14FİNAL
Recommended or Required Reading
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
Ara Sınav1100
SUM100
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
Final Sınavı1100
SUM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
SUM100
Language of Instruction
Work Placement(s)
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Ara Sınav111
Final Sınavı13565
Soru-Yanıt7321
Okuma313
TOTAL WORKLOAD (hours)90
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
LO15555    
LO25555    
LO35555    
LO45553    
LO55554    
LO65555    
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr