Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Year of Study | Yarıyıl | AKTS | 182200803107 | HİJYEN SANİTASYON | Seçmeli | 2 | 3 | 3 |
|
Level of Course Unit |
Short Cycle |
Objectives of the Course |
Gıda üretiminin tarladan çatala bütün aşamalarında mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarının önemini kavratmayı amaçlar. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr.Gör. Rabia ACEMİOĞLU |
Learning Outcomes |
1 | Hijyen ve sanitasyon kavramlarını açıklar. | 2 | Gıdalarda zehirlenmeye veya bozulmaya neden olan mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörleri ve bunları nasıl engellenebileceklerini anlar. | 3 | Gıdaların mutfağa gelmeden önceki anında ve üretim aşamasında hijyen kurallarını yerine getirir. | 4 | Gıda güvenliği hususunda personel hijyeninin önemini anlar. | 5 | Gıda güvenliği yönetim sistemlerini ve önemini açıklar. | 6 | Kirlenme türlerine uygun deterjan türlerini bilerek üretim yerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini yapar. |
|
Mode of Delivery |
Birinci Öğretim |
Prerequisites and co-requisities |
|
Recommended Optional Programme Components |
|
Course Contents |
Bu ders gıda hijyeni, su ve hava hijyeni, personel hijyeni, işletme hijyeni, dezenfeksiyon ve dezenfektanlar, kontaminasyon kaynakları, atık maddelerin uzaklaştırılması, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon, pest kontrol, kalite güvence ve sanitasyon programları, HACCP ve gıda güvenlik sistemleri hakkında bilgi verilmesi ve uygulanmasını içerir. |
Weekly Detailed Course Contents |
|
1 | Hijyen ve sanitasyonun önemi | | | 2 | Mikroorganizmalar ile sanitasyon ilişkisi | | | 3 | Personel hijyeni, portör muayene | | | 4 | Su ve hava hijyeni | | | 5 | İşletme hijyeni | | | 6 | Temizlik ve temizlik malzemeleri | | | 7 | Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Kontaminasyon Kaynakları | | | 10 | Temizleme ve dezenfeksiyon işlemleri | | | 11 | Atık maddelerin uzaklaştırılması | | | 12 | Gıda İşletmelerinde hijyen ve sanitasyon | | | 13 | Pest kontrol | | | 14 | FİNAL | | |
|
Recommended or Required Reading |
|
Planned Learning Activities and Teaching Methods |
|
Assessment Methods and Criteria | |
Ara Sınav | 1 | 100 | SUM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | SUM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | SUM | 100 |
| Language of Instruction | | Work Placement(s) | |
|
Workload Calculation |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 13 | 5 | 65 |
Soru-Yanıt | 7 | 3 | 21 |
Okuma | 3 | 1 | 3 |
|
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes |
LO1 | 5 | 5 | 5 | 5 | | | | | LO2 | 5 | 5 | 5 | 5 | | | | | LO3 | 5 | 5 | 5 | 5 | | | | | LO4 | 5 | 5 | 5 | 3 | | | | | LO5 | 5 | 5 | 5 | 4 | | | | | LO6 | 5 | 5 | 5 | 5 | | | | |
|
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|