Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 182200803107 | HİJYEN SANİTASYON | Seçmeli | 2 | 3 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda üretiminin tarladan çatala bütün aşamalarında mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarının önemini kavratmayı amaçlar. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr.Gör. Rabia ACEMİOĞLU |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Hijyen ve sanitasyon kavramlarını açıklar. | 2 | Gıdalarda zehirlenmeye veya bozulmaya neden olan mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörleri ve bunları nasıl engellenebileceklerini anlar. | 3 | Gıdaların mutfağa gelmeden önceki anında ve üretim aşamasında hijyen kurallarını yerine getirir. | 4 | Gıda güvenliği hususunda personel hijyeninin önemini anlar. | 5 | Gıda güvenliği yönetim sistemlerini ve önemini açıklar. | 6 | Kirlenme türlerine uygun deterjan türlerini bilerek üretim yerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini yapar. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Bu ders gıda hijyeni, su ve hava hijyeni, personel hijyeni, işletme hijyeni, dezenfeksiyon ve dezenfektanlar, kontaminasyon kaynakları, atık maddelerin uzaklaştırılması, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon, pest kontrol, kalite güvence ve sanitasyon programları, HACCP ve gıda güvenlik sistemleri hakkında bilgi verilmesi ve uygulanmasını içerir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Hijyen ve sanitasyonun önemi | | | 2 | Mikroorganizmalar ile sanitasyon ilişkisi | | | 3 | Personel hijyeni, portör muayene | | | 4 | Su ve hava hijyeni | | | 5 | İşletme hijyeni | | | 6 | Temizlik ve temizlik malzemeleri | | | 7 | Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Kontaminasyon Kaynakları | | | 10 | Temizleme ve dezenfeksiyon işlemleri | | | 11 | Atık maddelerin uzaklaştırılması | | | 12 | Gıda İşletmelerinde hijyen ve sanitasyon | | | 13 | Pest kontrol | | | 14 | FİNAL | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 13 | 5 | 65 |
Soru-Yanıt | 7 | 3 | 21 |
Okuma | 3 | 1 | 3 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 5 | 5 | | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | 5 | 5 | | | | | ÖÇ3 | 5 | 5 | 5 | 5 | | | | | ÖÇ4 | 5 | 5 | 5 | 3 | | | | | ÖÇ5 | 5 | 5 | 5 | 4 | | | | | ÖÇ6 | 5 | 5 | 5 | 5 | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|