Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
213318004103GIDA FORMÜLASYONU VE DUYUSAL ANALİZSeçmeli244
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci • Duyusal testle ilgi kavramları açıklar • Uygulanan testlerin farklılıklarını açıklar • Uygun değerlendirme skalasını belirler • Ürünlerin lezzet ve tekstürünü etkileyen kriterleri ortaya koyar ve ürün farklılıklarını açıklar Yeni bir ürünün duyusal testini başarı ile yapar
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim ŞILBIR
Öğrenme Çıktıları
1I. Duyusal testle ilgi kavramları açıklar
2II. Uygulanan testlerin farklılıklarını açıklar
3III. Uygun değerlendirme skalasını belirler
4IV. Ürünlerin lezzet ve tekstürünü etkileyen kriterleri ortaya koyar ve ürün farklılıklarını açıklar
5V. Yeni bir ürünün duyusal testini başarı ile yapar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
• Duyusal testin kullanımı ve önemi • Testin uygulanması ve panel seçimi • Farklılık testleri • Kalite derecelendirme skalaları • Lezzet profil analizi • Doku profil analizi Tüketici testleri • Duyusal testin kullanımı ve önemi • Testin uygulanması ve panel seçimi • Farklılık testleri • Kalite derecelendirme skalaları • Lezzet profil analizi • Doku profil analizi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Duyusal analizin ilkeleri
2Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri,
3Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri,
4Panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler,
5Panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması,
6Uygun formların ve skorlamanın hazırlanması
7Eşik değerinin belirlenmesi,
8Eşik değerinin belirlenmesi,
9Tekstür analizi
10Renk ve görünüş analizi
11Kabul ve tercih analiz yöntemleri
12Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesi,
13Tanımlayıcı analiz ve gıda tasarımında kullanımı,
14Duyusal analiz tekniklerindeki gelişmeler
15Genel Değerlendirme
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Altuğ, T. 1993. Duyusal Test Teknikleri, E.Ü. Müh. Fak. Ders Kitapları Yayın No: 28
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı8432
Bireysel Çalışma10220
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma8432
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi188
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)124
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1             
ÖÇ2 3    4      
ÖÇ3             
ÖÇ433    4      
ÖÇ5             
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr