Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 183318004107 | VEJETERYAN MUTFAK | Seçmeli | 2 | 4 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Vejetaryen mutfağının irdelenerek, vejetaryen yaşam biçiminin ve vejetaryen yemeklerinin öğretilmesi. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Burcu ATALAY |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Vejetaryen beslenmenin tanımını yaparak temel özelliklerini açıklar. | 2 | Vejetaryen beslenme çeşitlerini ve özelliklerini açıklar. | 3 | Vejetaryen beslenmenin ile sağlıklı beslenme ile ilişkisini açıklar. | 4 | Vejetaryen mutfak yemek reçeteleri özelliklerini açıklar. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Vejetaryen mutfağının tanıtılması, tarihçesi, genel yapısının tanıtılması vejetaryen mutfağında alternatif ürün kullanımı, Vejetaryen menü hazırlanması ve dikkat edilecek noktalar, vejetaryen reçete örnekleri |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Derse giriş ve dersin tanıtılması | | | 2 | Vejetaryenliğin tanımlanması, tarihi ve vejetaryenlik türlerinin öğrenilmesi | | | 3 | Vejetaryen Diyetlerin Sağlık Yönünden Değerlendirilmesi | | | 4 | Vejetaryen Diyetlerin Beslenme Yönünden Değerlendirilmesi | | | 5 | Özel Durumu Olan Vejetaryen Bireylerde Beslenmenin Özellikleri | | | 6 | Vejetaryen mutfağında kullanılan araçlar ve teknikler | | | 7 | Vize | | | 8 | Vejetaryen mutfağı; Başlangıçlar, özellikleri, reçeteleri | Mutfak uygulaması | | 9 | Vejetaryen Mutfak: Çorbalar, özellikleri, reçeteleri | Mutfak uygulaması | | 10 | Vejetaryen Mutfak: Salatalar, özellikleri ve reçeteleri | mutfak uygulaması | | 11 | Vejetaryen Mutfak: Ana yemekler, özellikleri ve reçeteleri | Mutfak uygulaması | | 12 | Vejetaryen Mutfak: Mezeler, ara sıcaklar özellikleri ve reçeteleri | Mutfak Uygulaması | | 13 | Vejetaryen Mutfak: Tatlılar, özellikleri ve reçeteleri | Mutfak uygulaması | | 14 | Türk ve Dünya mutfağı vejetaryen yemek örnekleri | Mutfak Uygulaması | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Gülan, B. C. (2006). Vejeteryan Mutfağı. Boyun Yayın Grubu, İstanbul.
Ceyhun Sezgin, A. ve Ayyıldız, S., 2019. Gastronomi Alanında Vejetaryen/Vegan Yaklaşımı.
Özcan, T. ve Baysal, S., 2016. Vejetaryen Beslenme ve Sağlık Üzerine Etkileri. U. Ü. ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2016, Cilt 30, Sayı 2, 101-116.
Vejeteryan Beslenmesi. Hazırlayan: Doç. Dr. Efsun Karabudak, Beslenme ve Diyetetik Bölümü; Gazi Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi, Şubat - 2012; ANKARA.
Mervenur GÖKÇEN, Yusuf Çağdaş AKSOY, Burcu ATEŞ ÖZCAN, 2019. Vegan beslenme tarzına sağlık açısından genel bakış.Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi, Yıl 2019, Cilt 1, Sayı 2, s.50-54. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | | | | 4 | 5 | | | | | ÖÇ2 | 5 | | | | | | | 4 | 5 | | | | | ÖÇ3 | 5 | | | | | | | 4 | 5 | | | | | ÖÇ4 | 5 | 5 | | 5 | | | | 4 | 5 | | | | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|