Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
183318004107VEJETERYAN MUTFAKSeçmeli244
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Vejetaryen mutfağının irdelenerek, vejetaryen yaşam biçiminin ve vejetaryen yemeklerinin öğretilmesi.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Burcu ATALAY
Öğrenme Çıktıları
1Vejetaryen beslenmenin tanımını yaparak temel özelliklerini açıklar.
2Vejetaryen beslenme çeşitlerini ve özelliklerini açıklar.
3Vejetaryen beslenmenin ile sağlıklı beslenme ile ilişkisini açıklar.
4Vejetaryen mutfak yemek reçeteleri özelliklerini açıklar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Vejetaryen mutfağının tanıtılması, tarihçesi, genel yapısının tanıtılması vejetaryen mutfağında alternatif ürün kullanımı, Vejetaryen menü hazırlanması ve dikkat edilecek noktalar, vejetaryen reçete örnekleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Derse giriş ve dersin tanıtılması
2Vejetaryenliğin tanımlanması, tarihi ve vejetaryenlik türlerinin öğrenilmesi
3Vejetaryen Diyetlerin Sağlık Yönünden Değerlendirilmesi
4Vejetaryen Diyetlerin Beslenme Yönünden Değerlendirilmesi
5Özel Durumu Olan Vejetaryen Bireylerde Beslenmenin Özellikleri
6Vejetaryen mutfağında kullanılan araçlar ve teknikler
7Vize
8Vejetaryen mutfağı; Başlangıçlar, özellikleri, reçeteleriMutfak uygulaması
9Vejetaryen Mutfak: Çorbalar, özellikleri, reçeteleriMutfak uygulaması
10Vejetaryen Mutfak: Salatalar, özellikleri ve reçetelerimutfak uygulaması
11Vejetaryen Mutfak: Ana yemekler, özellikleri ve reçeteleriMutfak uygulaması
12Vejetaryen Mutfak: Mezeler, ara sıcaklar özellikleri ve reçeteleriMutfak Uygulaması
13Vejetaryen Mutfak: Tatlılar, özellikleri ve reçeteleriMutfak uygulaması
14Türk ve Dünya mutfağı vejetaryen yemek örnekleriMutfak Uygulaması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gülan, B. C. (2006). Vejeteryan Mutfağı. Boyun Yayın Grubu, İstanbul. Ceyhun Sezgin, A. ve Ayyıldız, S., 2019. Gastronomi Alanında Vejetaryen/Vegan Yaklaşımı. Özcan, T. ve Baysal, S., 2016. Vejetaryen Beslenme ve Sağlık Üzerine Etkileri. U. Ü. ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2016, Cilt 30, Sayı 2, 101-116. Vejeteryan Beslenmesi. Hazırlayan: Doç. Dr. Efsun Karabudak, Beslenme ve Diyetetik Bölümü; Gazi Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi, Şubat - 2012; ANKARA. Mervenur GÖKÇEN, Yusuf Çağdaş AKSOY, Burcu ATEŞ ÖZCAN, 2019. Vegan beslenme tarzına sağlık açısından genel bakış.Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi, Yıl 2019, Cilt 1, Sayı 2, s.50-54.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14228
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14228
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)114
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ15      45    
ÖÇ25      45    
ÖÇ35      45    
ÖÇ455 5   45   5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr