Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
183318002101GIDA SAKLAMA TEKNİKLERİSeçmeli124
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilerin, beslenme değerine göre gıda maddelerinin sınıflandırılması,gıda maddelerinin gruplandırması, yararlı ve zararlı bakteriler, mikroorganizmalar, besin kaynaklı zehirlenmeler, gıda muhafaza yöntemleri, konserve, süt,tahıl, et ve et ürünleri, meyve ve sebze teknolojileri, gıda katkı maddeleri konularını kavramaları uygulamalarını yapmaları amaçlanmıştır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Dr. Arzu İMECE
Öğrenme Çıktıları
1Mutfakta gıda maddelerinin kalite kontrolünü yapabilir.;
2Depo kontrolleri yapabilir.;
3Yiyecekleri depolayabilir.;
4Besinleri işleyerek saklayabilir.;
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Ders; beslenme değerine göre gıda maddelerinin sınıflandırılması, gıda maddelerinin gruplandırılması, gıda maddelerinin özellikleri ve yüzde olarak dağılımı, yararlı ve zararlı bakteriler, mikroorganizmalar, besin kaynaklı zehirlenmeler, gıda muhafaza yöntemleri, konserve, süt, tahıl, et ve et ürünleri, meyve ve sebze teknolojileri, gıda katkı maddeleri konuları ele alınmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mutfakta yemeklerin kalite kontrolü, Besin hazırlama ve pişirmede hijyen.
2Yemeklerden numune alma, Mutfakta Hizmetlerin kalitesini değerlendirme.
3Gıda maddelerinin depo giriş –çıkış kontrolleri.
4Depoların fiziki özelliklerini planlaması, Depoların ısı kontrolleri.
5İşlenmemiş yiyeceklerin depolanması
6İşlenmemiş yiyeceklerin depolanması
7Hazırlanmış yiyeceklerin depolanması, Donmuş gıdaların depolanması.
8Besinlerin Soğutma Yöntemiyle Saklanması, Besinlerin Dondurma Yöntemiyle Saklanması, Besinlerin Tuzlanarak Saklanması.
9Besinlerin Baharatla Saklanması.
10Besinlerin Şekerle Saklanması.
11
12Besinlerin Kurutularak Saklanması.
13Besinlerin Konserve Yapılarak Saklanması.
14Besinlerin Fermente Edilerek Saklanması.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav40140
Final Sınavı40140
Alan Gezisi40140
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1   4         
ÖÇ2    4        
ÖÇ3     5       
ÖÇ4      5      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr