Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
163313002104GASTRONOMİSeçmeli123
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Sağlık, lezzet ve estetik bilincine sahip misafirlerin ihtiyaç, istek ve beklentilerine cevap verebilecek, gastronomi konusunda bilinçli turizm rehberlerin yetişmesi ülke turizminin sürdürülebilir gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Turizm rehberi adaylarının bilimsel ve sanatsal boyutları ile yeme içme kültürünü yorumlayabilecekleri bilgilerle donatılması dersin amacını oluşturmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Gastronomi kavramını tanımlar ve açıklar.
2Turizm ve gastronomi ilişkisini açıklar.
3Gastronominin sanatsal ve bilimsel boyutlarını açıklar.
4Din ve yiyecek arasındaki bağlantıyı, değişik dinlerde yiyeceğin anlam ve önemini açıklar.
5
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gastronomi ve ilişkili kavramlar, gastronominin bilimsel ve sanatsal boyutları, turistik bir ürün ve bir çekicilik olarak gastronomi, ağırlama endüstrisinin bir boyutu olarak gastronomi, gastronomi turizmi ve gastronomi turizminin gelişimi, yeme alışkanlıkları ve geleneklerinin gelişimi, temel beslenme ilkeleri, yiyecek içecek türleri ve bileşenleri, yiyecek ve içecek üretim teknikleri, yiyecek depolama, muhafaza, yiyecek zehirlenmesinden korunma, yiyecek güvenliği, hijyen ve sanitasyonu sağlamada bir yönetim aracı olarak HACCP, Avrupa gastronomisinin genel bir değerlendirmesi dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gastronomi ve İlişkili Kavramlar
2Gastronominin Sanatsal ve Bilimsel Boyutları
3 Turistik Ürün ve Çekicilik Olarak Gastronomi
4Ağırlama Endüstrisinin Bir Boyutu Olarak Gastronomi
5Yeme Alışkanlıkları ve Geleneklerinin Oluşumu
6Temel Beslenme İlkeleri
7 Yiyecek - İçecek Türleri ve Bileşenleri
8Ara Sınav
9Yiyecek Üretim Teknikleri ve Yemek Pişirme Usulleri
10İçecek Üretim Teknikleri: Alkolsüz ve Alkollü İçeceklerin Tanıtımı
11Hijyen ve Sanitasyonu Sağlamada Bir Yönetim Aracı Olarak HACCP
12Avrupa Gastronomisinin Genel Bir Değerlendirmesi
13 Genel Tekrar
14 Final Sınavı
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
İlhan, İbrahim, Gastronomi: Beslenme Bilimi ve Sanatı, Ders Notları, Nevşehir Turizm Fakültesi, Nevşehir, 1998. , Harrison A.F., Gastronomy, New Horizan Books Sussex, 1982
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11212
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)82
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ15             
ÖÇ25             
ÖÇ35             
ÖÇ45             
ÖÇ5              
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr