Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TBG-101BİLİM - EĞİTİM ETİKZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Öncelikle temel sensör kavramı, sonrasında da biyosensörler hakkında temel bilgi sahibi olma, Biyosensörlerin temel bileşenleri ve onların mekanizma içerisindeki görevlerini kavrama, Enzimlerin temel yapı ve bileşenleri, ayrıca biyolojik proseslerdeki rollerini anlama, Biyoalgılayıcı olarak en yaygın olarak kullanılan enzimlerin, elektrokimyasal dönüştürücülerle kombinasyonu sonucu oluşan biyosensörlerin mekanizmaları ve çeşitli alanlarda kullanılmalarından örnekler. Çeşitli biyosensörlerden elde edilmiş örneklere ait dataların değerlendirilmesi, yorumlanması ve bilgi işleme
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Bahri GÜR
Öğrenme Çıktıları
1Sensör ve biyosensör kavramını açıklayabilecek. kanizmaları kavrayacak.
2Bir biyosensörün temel bileşenleri ve bunların işleyiş mekanizmaları kavrayacak.
3Enzimlerin kimyasal reaksiyonlarda ve analitik kimyada yaygın olarak kullanılma nedenleri ve uygulamalarını öğrenecek.
4Değişik biyosensörlerin yapılarını ve çalışma prensiplerini kavrayacak
5Biyosensörlerin farklı alanlarda kullanımlarından örnek uygulamalar yapacak
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sensör ve biyosensör tanımlamaları, aralarındaki farklılıklar 3
2Biyosensörlerin özellikleri ve temel bileşenleri, Biyoalgılayıcılar ve dönüştürücüler 3
3Enzim Sensörler, Enzimlerin genel özellikleri, tipleri ve katalizdeki rolleri 3
4Çeşitli örnekler - I 3
5Potansiyometrik enzim elektrotlar Çeşitli örnekler - II 3
6Tersinir ve tersinmez inhibitör özellikte enzim elektrotlar3
7Amperometrik enzim elektrotlar3
8Çeşitli örnekler - III 3
9Optik Enzim Sensörler,, Arasınav 4
10Yarı-iletken enzim sensörler 3
11Piezoelektrik enzim sensörler3
12Termal Enzim Sensörler 3
13Biyosensörlerin hazırlanış ve fabrikasyon metotları,3
14Biyosensörlerin tıp, gıda endüstrisi, çevre koruma ve askeri amaçlarda kullanımı3
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
TRAN MINH CANH, BIOSENSORS, CHAPMAN ve HALL,2003. 2 Cooper, M.A.Label-free Biosensors, Cambridge University Pres, 2009. 3 Rasoly, A. Biosensors and Biodetection, Humana Pres Inc., 2009 4 Chaplin, M.F. Buche, C.,Enzyme Technology, Cambridge University Pres, 1990.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav110
Derse Katılım1410
Uygulama/Pratik45
Laboratuvar25
Problem Çözümü510
Tartışma75
Deney00
Beyin Fırtınası55
Makale Kritik Etme75
Bireysel Çalışma145
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma75
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma110
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma120
Sözlü Sınav00
Ev Ödevi65
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı150
Final Sınavı için Bireysel Çalışma150
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bütünleme Sınavı122
Derse Katılım14342
Uygulama/Pratik414
Problem Çözümü515
Tartışma515
Soru-Yanıt616
Beyin Fırtınası414
Makale Kritik Etme616
Bireysel Çalışma14114
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma717
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Ev Ödevi6530
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)143
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1             
ÖÇ2             
ÖÇ3             
ÖÇ4             
ÖÇ5             
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr