|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 170500107102 | ZOOTEKNİ | Zorunlu | 4 | 7 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Canlı sistemlerinin temel birimi olan hücre yapısını ve hücresel olayları öğretmek, doku ve
organ sistemlerinin işlevlerini, metabolizma olaylarını açıklamak ve canlılarda üreme
tiplerini öğretmek | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Prof. Dr. Başaran KARADEMİR | Öğrenme Çıktıları | 1 | -Hücreyi oluşturan yapıları ve bunların görevlerini öğrenir
2-Hücre bölünmesini, protein sentezini öğrenir
3-Canlıların genetik yapısı ve mutasyon konularını öğrenir.
4-Doku fonksiyonlarını öğrenir
5-Hayvanlarda organ sistemleri ve işlevlerini öğrenir.
6-Canlılarda üreme tiplerini öğrenir.
7-Hayvanların bilimsel olarak sınıflandırılmasını öğrenir.
8-Hayvanların genel karakterlerini öğrenir
9-Canlılarda gelişimin nasıl olduğunu öğrenir.
10-Zootekni hakkında temel bilgileri öğrenir |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Ön koşul yoktur | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | | Dersin İçeriği | Hayvancılığın ekonomik önemi ve hayvansal ürünlerin insan beslenmesi açısından önemi,
Türkiye’de ve Dünya’da hayvan yetiştiriciliği ve hayvansal üretim düzeyleri. Hayvanlarda
üreme, Evcil hayvanlarda üreme ve hayvansal üretim, Üreme sisteminin anatomi ve
fizyolojisi, Türlere göre üreme fonksiyonu ve üremenin denetimi. Hayvan ıslahı, Ekonomik
verim düzeyi ve adaptasyon Fenotipik varyasyon ve öğeleri, Seleksiyon ve seleksiyon
yöntemleri, Çiftleştirme sistemleri. Sığır yetiştiriciliği, Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen
önemli sığır ırkları, Sığırlarda üreme, Sığırlardan süt üretimi, Sığırlardan et üretimi. Koyun
Yetiştiriciliği, Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen önemli koyun ırkları, Koyunlarda
üreme, Koyunlardan süt üretimi, Koyunlardan et üretimi. Keçi Yetiştiriciliği, Dünya’da ve
Türkiye’de yetiştirilen önemli keçi ırkları, Keçilerde üreme, Keçilerden süt ve et üretimi.
Tavukçuluk, Tavukçuluğun önemi ve tavukçuluk işletme tipleri, Yumurta tavukçuluğu,
Kasaplık piliç yetiştiriciliği. Arıcılık, Arıcılığın önemi ve arı ürünleri, Koloniyi oluşturan
bireyler ve arılarda üreme ve çoğalma, Arıcılıkta mevsimlik işler, Arı hastalık ve
zararlıları. İpekböcekçiliği ve üretim aşamaları | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Tanışma, Ders müfredatı hakkında genel bilgi verme | | | 2 | Hayvan yetiştiriciliğinin ekonomik önemi, Dünya ve Türkiye'de
hayvansal üretim | | | 3 | Çiftlik hayvanlarında üreme | | | 4 | Hayvan ıslahı | | | 5 | Sığır yetiştiriciliği | | | 6 | Koyun yetiştirme | | | 7 | Keçi yetiştirme | | | 8 | Ara sınavı | | | 9 | Kanatlı yetiştirme | | | 10 | Arı yetiştirme | | | 11 | İpekböceği yetiştirme | | | 12 | Hayvan besleme | | | 13 | Hayvan beslemede kullanılan yemler | | | 14 | Metabolik hastalıklar | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Hayvan Yetiştirme İlkeleri: Ders Kitabı, Şengonca, M., 2005.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay. No:534, İzmir, 192s.
Breeding and improvement of farm animals, McGraw-Hill Book
Company, inc., New York, London, • Rice, V.A. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 45 | 45 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 53 | 53 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|