Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
170500107101ORGANİK TOHUM VE TOHUMCULUKZorunlu473
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilerin tohumculuk ile ilgili temel bilgileri kavramasını, organik tohumculuk ile tohumculuk arasındaki benzerlik ve farkları benimsemesini, tohumun yapısı, oluşumu, çimlenmesi, ekolojisi ve formal tohumluk programını açıklayabilmesini, tohum üretiminden-tekrar hasada kadar olan aşamaları organik yetiştiricilik kurallarına uygun şekilde yapabilmesini ve planlayabilmesini sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç.Dr.Özcan ÇAĞLAR
Öğrenme Çıktıları
11 Tohumculuk ile temel kavramları açıklayabilme 2 Organik tohumculuk ile konvansiyonel tohumculuğu karşılaştırabilme. 3 Organik yetiştiricilik kurallarına uygun olarak tohum üretim tekniklerini uygulayabilme 4 Organik tohumluk hasat, ayırma, kurutma, temizleme, ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol aşamalarına ilişkin teknikleri kavrayabilme. 5 Bu aşamalara ilişkin teknikleri planlama ve uygulayabilme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
• Tohumculuk ile ilgili temel kavramlar • Organik tohumculuk-konvansiyonel tohumculuk • Organik tohum üretim aşamaları • Organik tohum teknolojisi aşamaları. • Tohumluk hasadı, tohum ayırma, kurutma, temizleme ile ilgili temel kavramlar ve teknikler • Tohum ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol ile ilgili temel kavramlar ve teknikler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
11 Tanışma. Dersin içeriği ve işlenişi. Değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi. Tohumculuk ile ilgili temel kavramlar (tohum nedir, kaliteli tohum nedir, kaliteli tohumun özellikleri, tohum alınırken dikkat edilecek konular). Arazi çalışması 2 Tohumculuk Endüstrisi, Türkiye’de Tohumculuk. Formal tohumculuk programı. Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri 3 Organik tohumculuk-konvansiyonel tohumculuk Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri 4 Çiçek, tozlanma, döllenme, meyve ve tohum oluşumu. yapısı, fizyolojisi, Bazı sebze ve tarla bitkileri tohumlarının tanıtımı 5 Tohum üretiminde çevre faktörleri (sıcaklık, nem, rüzgar, toprak, ışık) Bazı sebze ve tarla bitkileri tohumlarının tanıtımı 6 Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler Canlılık ve güç testleri 7 Ara Sınav 8 Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler Canlılık ve güç testleri 9 Bitki türlerine göre organik tohum hasat kriterleri, hasat yöntemleri, kullanılan alet-ekipmanlar, dikkat edilecek konular Canlılık ve güç testleri 10 Bitki türlerine göre organik tohum ayırma yöntemleri, hasat-tohum ayırma sırasında meydana gelen zararlanmalar, Canlılık ve güç testleri 11 Tohum kurutma nedir? Kurutma sıcaklığı, kurutma süresi, kurutma yöntemleri. Tohum teknoloji aşamalarına ilişkin resim ve video gösterimi 12 Neden tohum temizleme, organik tohum temizleme aşamaları, kullanılan yöntemler. Tohum teknoloji aşamalarına ilişkin resim ve video gösterimi 13 Organik tohumların paketlenmesi, dikkat edilecek konular, paketleme materyalleri, materyallerin özellikleri, avantajları-dezavantajları. Paket materyalleri tanıtımı 14 Tohum depolarının yapımı, depo içi koşulların kontrol edilmesi, depoların kullanılışında dikkat edilecek noktalar. Uygulama sınavı 15 Tohumlarda kalite kontrolü, canlılık ve güç testleri, Uygulama bütünleme sınavı 16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. ŞEHİRALİ, S., 1989. Tohumluk ve Teknolojisi, Ankara Üniversitesi Ziratt Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. 2. Soya, H. ve Geren, H., 1999. Tohumluk. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları:56/2 3. Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E., 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, EÜ. TOTEM, Bornova-İzmir.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14114
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14228
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)83
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1344434344445444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr