Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
170500108105MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİZorunlu484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; öğrencinin, meyve ve sebze üretimine ait temel süreçleri kavraması, işleme teknolojilerini öğrenmesi ve üretimler esnasında oluşacak fiziksel, biyokimyasal ve mikrobiyolojik değişimleri yönetebilecek bilginin verilerek sanayi uygulamalarına hazır hale getirilmesidir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr.Gör. Nagihan KILIÇ
Öğrenme Çıktıları
11. Öğrenci meyve ve sebzelerin bileşimini ve besin değerlerini öğrenir. ; 2 Öğrenci meyve ve sebze işleme teknolojilerini öğrenir.; 3 Öğrenci meyve ve sebze işlemede kullanılan ekipmanlar hakkında bilgi sahibi olur.; 4 Öğrenci işlenmiş meyve ve sebzelerin kalite kontrolü hakkında bilgi sahibi olur.;
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Meyvelerin Hasadı ve İşleme Öncesi Depolanmaları, Meyvelerin İşlenmeye Hazırlanması, Pazarlanmasını kapsar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Meyvelerin Hasadı ve İşleme Öncesi Depolanmaları, Meyvelerin İşlenmeye Hazırlanması
2Meyvelerin Kurutulması
3Meyvelerin Dondurulması
4Meyvelerin Konserveye İşlenmesi
5Meyve Suyu Üretimi
6Meyve İşlemede Kimyasal ve Biyokimyasal Reaksiyonlar ile Meyve Sebze Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar
7ARASINAV
8Sebzelerin Hasadı, İşleme Öncesi Muhafaza ve Depolanmaları, Sebzelerin Konserveye İşlenmesinde Ön İşlemler
9Konuların Genel Değerlendirmesi
10Sebzelerin Konserveye İşlenmesi
11Sebze Suyu, Domates Salçası, Ketçap ve Domates Sosları Üretimi
12Sebzelerin Dondurulması ve Dondurarak Kurutulması
13Sebze İşlemede Kimyasal ve Biyokimyasal Reaksiyonlar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Kılıç, O., Başoğlu,F., Çopur, Ö.U. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-1 U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 73. Bursa,192 s. Kılıç, O., Başoğlu,F., Çopur, Ö.U. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-2 U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 74. Bursa, 273 s. Luh, B.S., J.G., Woodroof, 1975. Commercial Vegetable Processing. Avi Publishing Co. Westport Connecticut. 698 p. Luh, B.S., J.G., Woodroof, 1975. Commercial Fruit Processing. Avi Publishing Co. Westport Connecticut. 678 p. Mallett, C.P. 1993. Frozen Food Technology. Blackie Academic/ Professional. Glasgow, UK. 339 p. Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 24 . Ankara, 328 s. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F. 2001. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 25 Ankara, 384 s. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F, Özkan M. 2003. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 3. Cilt. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No.28, Ankara. 690 s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım13226
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma199
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Okuma8432
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)122
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1343343444224234
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr