|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 170500108105 | MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 4 | 8 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Bu dersin amacı; öğrencinin, meyve ve sebze üretimine ait temel süreçleri kavraması, işleme teknolojilerini öğrenmesi ve üretimler esnasında oluşacak fiziksel, biyokimyasal ve mikrobiyolojik değişimleri yönetebilecek bilginin verilerek sanayi uygulamalarına hazır hale getirilmesidir. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Öğr.Gör. Nagihan KILIÇ | Öğrenme Çıktıları | 1 | 1. Öğrenci meyve ve sebzelerin bileşimini ve besin değerlerini öğrenir. ;
2 Öğrenci meyve ve sebze işleme teknolojilerini öğrenir.;
3 Öğrenci meyve ve sebze işlemede kullanılan ekipmanlar hakkında bilgi sahibi olur.;
4 Öğrenci işlenmiş meyve ve sebzelerin kalite kontrolü hakkında bilgi sahibi olur.; |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | YOK | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | | Dersin İçeriği | Meyvelerin Hasadı ve İşleme Öncesi Depolanmaları, Meyvelerin İşlenmeye Hazırlanması, Pazarlanmasını kapsar | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Meyvelerin Hasadı ve İşleme Öncesi Depolanmaları, Meyvelerin İşlenmeye Hazırlanması | | | 2 | Meyvelerin Kurutulması | | | 3 | Meyvelerin Dondurulması | | | 4 | Meyvelerin Konserveye İşlenmesi | | | 5 | Meyve Suyu Üretimi | | | 6 | Meyve İşlemede Kimyasal ve Biyokimyasal Reaksiyonlar ile Meyve Sebze Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar | | | 7 | ARASINAV | | | 8 | Sebzelerin Hasadı, İşleme Öncesi Muhafaza ve Depolanmaları, Sebzelerin Konserveye İşlenmesinde Ön İşlemler | | | 9 | Konuların Genel Değerlendirmesi | | | 10 | Sebzelerin Konserveye İşlenmesi | | | 11 | Sebze Suyu, Domates Salçası, Ketçap ve Domates Sosları Üretimi | | | 12 | Sebzelerin Dondurulması ve Dondurarak Kurutulması | | | 13 | Sebze İşlemede Kimyasal ve Biyokimyasal Reaksiyonlar | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Kılıç, O., Başoğlu,F., Çopur, Ö.U. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-1 U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 73. Bursa,192 s.
Kılıç, O., Başoğlu,F., Çopur, Ö.U. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-2 U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 74. Bursa, 273 s.
Luh, B.S., J.G., Woodroof, 1975. Commercial Vegetable Processing. Avi Publishing Co. Westport Connecticut. 698 p.
Luh, B.S., J.G., Woodroof, 1975. Commercial Fruit Processing. Avi Publishing Co. Westport Connecticut. 678 p.
Mallett, C.P. 1993. Frozen Food Technology. Blackie Academic/ Professional. Glasgow, UK. 339 p.
Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 24 . Ankara, 328 s.
Cemeroğlu, B., Karadeniz, F. 2001. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 25 Ankara, 384 s.
Cemeroğlu, B., Karadeniz, F, Özkan M. 2003. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 3. Cilt. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No.28, Ankara. 690 s. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 13 | 2 | 26 | Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 9 | 9 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Okuma | 8 | 4 | 32 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|