Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 170500107103 | TARIM ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 4 | 7 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Tarım ürünleri işleme, muhafaza teknikleri ve tahıl teknolojisi ile ilgili bilgi ve beceriler kazandırmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof Dr Başaran KARADEMİR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Tarım ürünlerinin işlenmesinin önemi ve temel kavramlarını açıklar.
Mikroorganizmaların sınıflandırılması, fayda ve zararlarını tanımlar
Mikroorganizmaların gelişmelerini etkileyen faktörleri açıklar
Gıda güvenlik risklerini tanımlar
Gıdaların kimyasal bileşimini açıklar
Gıda muhafaza teknikleri ile ilgili temel bilgi ve becerileri uygular
Buğday kalite ve standardizasyonunu açıklar
Un değirmenciliği ve ekmek yapım teknolojisini tanımlar
Ekmek ve makarna yapım teknolojisini açıklar
Bulgur ve bisküvi teknolojisini tanımlar |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Önkoşul yoktur |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Tarım ürünleri (süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tahıl, bakliyat ürünleri) yapımının teknikleri öğretilecektir |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tarım ürünlerinin işlenmesinin önemi ve ilgili kavramlar | | | 2 | Gıdaların Kimyasal Bileşimi karbonhidratlar, proteinler, lipitler, vitaminler, mineraller ve su. | | | 3 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması, fayda ve zararları | | | 4 | Mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler | | | 5 | Gıda güvenlik riskleri fiziksel, kimyasal ve biyolojik | | | 6 | Gıda muhafaza teknikleri ısıl işlem ve koruyucu madde kullanımı | | | 7 | Gıda muhafaza teknikleri kurutma ve düşük sıcaklık uygulamaları | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Gıda muhafaza teknikleri modifiye atmosfer, şeker ile muhafaza ve ışınlama uygulamaları | | | 10 | Süt ve süt ürünlerinin önemi, yapısı, depolama | | | 11 | Tahıl teknolojisi buğday kalite ve standardizasyonu | | | 12 | Et ve et ürünlerinin önemi, yapısı, depolama | | | 13 | Tahıl teknolojisi makarna teknolojisi | | | 14 | Tahıl teknolojisi bulgur ve bisküvi teknolojisi | | | 15 | Tarım ürünleri işleme tesisine teknik gezi | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Süt ve Mamülleri Teknolojisi, Mustafa Üçüncü, Sidas yayıncılık |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 45 | 45 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 53 | 53 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|