Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
170500107103TARIM ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİZorunlu473
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Tarım ürünleri işleme, muhafaza teknikleri ve tahıl teknolojisi ile ilgili bilgi ve beceriler kazandırmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof Dr Başaran KARADEMİR
Öğrenme Çıktıları
1Tarım ürünlerinin işlenmesinin önemi ve temel kavramlarını açıklar. Mikroorganizmaların sınıflandırılması, fayda ve zararlarını tanımlar Mikroorganizmaların gelişmelerini etkileyen faktörleri açıklar Gıda güvenlik risklerini tanımlar Gıdaların kimyasal bileşimini açıklar Gıda muhafaza teknikleri ile ilgili temel bilgi ve becerileri uygular Buğday kalite ve standardizasyonunu açıklar Un değirmenciliği ve ekmek yapım teknolojisini tanımlar Ekmek ve makarna yapım teknolojisini açıklar Bulgur ve bisküvi teknolojisini tanımlar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Önkoşul yoktur
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Tarım ürünleri (süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tahıl, bakliyat ürünleri) yapımının teknikleri öğretilecektir
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tarım ürünlerinin işlenmesinin önemi ve ilgili kavramlar
2Gıdaların Kimyasal Bileşimi karbonhidratlar, proteinler, lipitler, vitaminler, mineraller ve su.
3Mikroorganizmaların sınıflandırılması, fayda ve zararları
4Mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler
5Gıda güvenlik riskleri fiziksel, kimyasal ve biyolojik
6Gıda muhafaza teknikleri ısıl işlem ve koruyucu madde kullanımı
7Gıda muhafaza teknikleri kurutma ve düşük sıcaklık uygulamaları
8Ara sınav
9Gıda muhafaza teknikleri modifiye atmosfer, şeker ile muhafaza ve ışınlama uygulamaları
10Süt ve süt ürünlerinin önemi, yapısı, depolama
11Tahıl teknolojisi buğday kalite ve standardizasyonu
12Et ve et ürünlerinin önemi, yapısı, depolama
13Tahıl teknolojisi makarna teknolojisi
14Tahıl teknolojisi bulgur ve bisküvi teknolojisi
15Tarım ürünleri işleme tesisine teknik gezi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Süt ve Mamülleri Teknolojisi, Mustafa Üçüncü, Sidas yayıncılık
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14545
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15353
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1432125445545541
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr