Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
170500104102 MİKROBİYOLOJİZorunlu245
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Mikroorganizmaların önemini, gruplarını ve genel özelliklerini, üretilme ortamlarını, kontrol altına nasıl alınabileceklerini, mikrobiyoloji laboratuvarında uyulacak kuralları, alet ve ekipmanları, analiz öncesi hazırlık ve sonrası işlemleri, ekim ve sayım yöntemlerini, grup, cins veya tür bakımından mikroorganizmaların tanımlanmalarını temel düzeyde kavratmak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mine KÖKTÜRK
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenciler mikrobiyoloji konusunda yetkin konuma ulaşır
2Mikroorganizmaların sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olur.
3Bakteri, mantar ve virüslerin morfolojik ve biyokimyasal özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
4Mikroorganizmaların beslenme, metabolizma ve gelişim özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
5Mikrobiyoloji laboratuvarında yapılan analizleri yapar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Mikrobiyolojinin tarihçesi ve gelişimi, mikroorganizmaların klasifikasyonu ve isimlendirme, bakteriler, mantarlar, viruslar, mikroorganizmaların beslenmesi ve gelişimi, mikroorganizmaların metabolizması, bakterilerin boyanması ve boyama metotları, mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyonları, Mikroorganizma genetiği, Mikrobiyal ekoloji, Mikrobiyal Bileşikler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikroorganizmaların tarihçesi ve gelişimi, Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirme
2Mikroorganizma grupları, Prokaryotik mikroorganizmalar
3Prokaryotik mikroorganizmalar
4Ökaryotik mikroorganizma grupları
5Virüsler, bakteriyofajlar ve virüs benzeri enfeksiyon ajanları
6Mikroorganizmaların metabolizması, Mikrobiyal ekoloji
7ARA SINAV
8Mikroorganizmaların beslenmesi ve gelişimi
9Mikroorganizma genetiği
10Mikrobiyal Bileşikler (Antibiyotikler ve Toksinler)
11Mikrobiyoloji laboratuvar kurallarınımı, alet ve ekipmanlarını tanıma ve kullanabilme, Mikrobiyolojik analiz öncesi hazırlıkları ve sonrası işlemler
12Bakterilerin boyanması ve boyama metotları
13Mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyonları
14FİNAL
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Selma Güven, Nükhet N. Demirel Zorba, 2018. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu. Nobel Yayın Dağıtım, yayın no: 96. ISBN: 978-605-5426-95-8
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14228
Laboratuvar14228
Soru-Yanıt14114
Takım/Grup Çalışması14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma133
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma155
Ev Ödevi212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)139
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1443344432343423
ÖÇ2353334543242533
ÖÇ3454354553253525
ÖÇ4454354553252425
ÖÇ5352234342224313
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr