Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100108102SÜT İŞLEME TEKNOLOJİSİZorunlu484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrenciye sütün tanımı ve bileşimi, sütün fiziko-kimyasal özellikleri, süt lipidleri, süt proteinleri, sütün karbonhidratları (laktoz), sütün mineral maddeleri, sütteki enzimler, sütün minör bileşenleri (vitaminler, süt gazları, sütteki organik asitler, hormonlar, koruyucu maddeler, vb.), süte bulaşan yabancı maddeler, süt mikroorganizmaları, sütün toplanması ve kabulü, Süte uygulanan teknolojik uygulamalar, Süte uygulanan ısıl işlemler, İçme sütü teknolojisi (Pastörize süt, Sterilize süt). Kısaca dersin amacı; öğrencilerin bu konuları temel olarak tek tek her yönüyle öğrenmelerini sağlamak ve gıda sanayinde uygulamaya yönelik bilgileri aktarmak ve öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Sütün tanımını ve teknolojik ve beslenmedeki önemini anlatabilir. Sütün bileşimini sıralayabilir.
2Sütün fizikokimyasal özelliklerini sıralayıp bunların süt teknolojisindeki önemini açıklayabilir.
3Sütün bileşenleri hakkında detaylı bilgi sunabilir. Süt yağı, yağ benzeri maddeler, süt proteinleri, laktoz hakkında bilimsel bilgiler öğrenebilir. Bunların beslenme ve süt teknolojisindeki önemlerini açıklayabilir.
4Sütün en önemli mineralleri hakkında bilgi verebilir, özellikle kalsiyumun beslenme ve süt teknolojisindeki önemini açıklayabilir.
5Sütteki enzimleri ve teknolojideki önemleri hakkında bilgi sunabilir.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma, 2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma, 3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma, 4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma, 5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme, 6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma, 7- Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma,
Dersin İçeriği
1- Sütün tanımını ve bileşimi ve miktar ve bileşimini etkileyen faktörler 2- Sütün fiziko-kimyasal özellikleri (rengi, tat ve kokusu, asitliği, özgül ağırlığı, donma ve kaynama noktası, refraktometre indisi, viskozitesi, elektrik geçirgenliği, tampon özelliği, yüzey gerilimi, oksidasyon-redüksiyon potansiyeli) 3- Süt lipidleri 4- Sütün azotlu maddeleri- süt proteinleri 5- Süt proteinleri ve sütün karbonhidratları -Laktoz) 6- Laktoz ve sütün mineral maddeleri 7- Sütteki enzimler, sütün minör bileşenleri (vitaminler, süt gazları, sütteki organik asitler, hormonlar, koruyucu maddeler, vb.) 8- Süte bulaşan yabancı maddeler 9- Süt mikroorganizmaları 10- Sütün toplanması ve kabulü, Süte uygulanan teknolojik uygulamalar, (sütün depolanması, temizlenmesi, süt yağının ayrılması, homojenizasyon, sütün standardizasyonu, baktofügasyon) 11- Süte uygulanan ısıl işlemler 12- İçme sütü teknolojisi (Pastörize süt) 13- İçme sütü teknolojisi (Sterilize süt)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sütün tanımlanması, süt üretimi istatistik verileri,
2Süt sağım yöntemleri, süt bileşenleri ve bileşimi etkileyen faktörler,
3Süt bileşenleri ve teknolojik açıdan önemleri,
4Süt mikrobiyolojisi, kontaminantlar ve inhibitörler,
5Sütün kabulü ve ön işlemler,
6Starter kültürler, sütün pıhtılaşma mekanizması,
7İçme sütü üretimi
8Ara sınav
9Yoğurt, ayran, kefir
10Peynir
11Peynir
12Tereyağı
13Süttozu,
14Dondurma
15Pilot tesiste ürünlerin üretilmesi
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Prof. Dr. Mustafa METİN (2008) Süt Teknolojisi (Sütün Bileşimi ve İşlenmesi) Yardımcı Kaynaklar 1. The Technology of Dairy Products, Early, R. (1992); 2. Prof. Dr. Atilla YETİŞEMİYEN (Ed.) (2007) Süt Teknolojisi; 3. Ahmet KURT, Songül ÇAKMAKÇI ve Abdullah ÇAĞLAR tarafından yazılan Süt ve Mamülleri Muayene ve Analiz Metotları Rehberi (2007); 4.Prof. Dr. Songül ÇAKMAKÇI tarafından verilecek ek bilgi notları ve tavsiye edilen diğer kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi12828
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr