Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100108100MEYVE - SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİZorunlu485
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci • Temel meyve-sebze işleme teknolojisi, farklı meyve-sebze ürünlerinin üretiminde önemli noktaları kavrar • Meyve -sebze ürünleriyle ilgili karşılaşılabileceği problemlere çözüm önerebilir Üretim planlaması yapabilir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Anlatım, presentasyon, tartışma, sınıf projesi
2Meyve ve sebzelerin bileşimlerini, bozulma sebeplerini ve önleme yollarını açıklayabilir
3Meyve ve sebzelerin işleme gerekçelerini açıklayabilir.
4Meyve ve sebzelerin dondurarak muhafazasının bilimsel ilkelerini öğrenir, hızlı dondurmanın faktörlerini bilebilir, başlıca dondurma yöntemlerini öğrenir
5Salça üretim teknolojisini açıklayabilir, domates ve biber salçası yapımını öğrenir
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma, 2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma, 3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma, 4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma, 5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme, 6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma, 7- Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma,
Dersin İçeriği
1- Meyveler, sebzeler, bileşimleri, bozulma sebepleri ve işleme gerekçeleri 2- Meyve ve sebzelerin hasat sonrası fizyolojileri ve soğuğun etkileri 3- Soğuk depo şartlarının kontrolü 4- Kontrollü/Modifiye atmosfer depolaması 5- Meyve ve sebzelere uygulanan önişlemler: Kabuk soyma, haşlama 6- Meyve ve sebzelerin dondurularak muhafaza edilmeleri 7- Başlıca dondurma yöntemleri 8- Konserve üretim teknolojisi 9- Konserve üretiminde ısıl işlem 10- Konservelerde bozulmalar 11- Salça üretim teknolojisi 12- Kurutarak saklamanın bilimsel temelleri, kurutulan meyve ve sebzelerde meydana gelen değişmeler 13- Başlıca kurutma yöntemleri 14- Kurutulmuş meyve ve sebzelerin ambalajlanmaları ve depolanmaları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Meyve suları, nektarlar ve içecek işleme teknolojileri,
2domates ürünleri işlenmesi,
3 meyve ve sebze suyu konsantrasyon teknikleri
4reçel ve marmelat teknolojisi
5soğukta ve dondurarak muhafaza prensipleri
6Dehidratasyon ve kurutmanın temel prensipleri.
7Meyve suları, nektarlar ve içecek işleme teknolojileri
8Meyve suları, nektarlar ve içecek işleme teknolojileri
9
10
11
12
13
14
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Cemeroglu, B., Yemenicioglu, A., Ozkan, M., “Meyve ve Sebzelerin Bilesimi ve Sogukta Depolanmalari”, Gida Teknolojisi Dernegi, (2001). 2. Cemeroglu, B., Karadeniz, F., “Meyve Suyu Teknolojisi”, Gida Teknolojisi Dernegi, (2001). 3. Cemeroglu, B., Karadeniz, F., Ozkan, M., “Meyve ve Sebze Isleme Teknolojisi”, Gida Teknolojisi Dernegi, (2001).
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma14040
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14040
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14040
Ev Ödevi12828
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)150
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr