Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100107103GIDA TEKNOLOJİSİ LABORATUVARI - IZorunlu474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci • Tüm gıdalarda temel kimyasal analizleri yapmayı öğrenecek. • Et ürünlerinde nitrat, nitrit testi, emülsiyon kapasitesi, emülsiyon stabilitesi, kokuşma tayini ve TBA testini öğrenecek. • Et balık kurumuna yapılan gezi ile teknik bilgisini geliştirmiş olacak. • Sucuk yapımını öğrenecek. • Buğdayda fiziksel analizler yapmayı, gluten, sedimantasyon, farinograf, ekstensograf analizlerini yapmayı öğrenecek. • Amilograf ve Falling Number testlerini yorumlamayı öğrenecek. • Un fabrikasına yapılan gezi ile teknik bilgisini arttıracak. Ekmek, kek ve gofret yapı prosesini öğrenecek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1. Buharlaştırma yöntemlerini, buharlaştırıcı donanım tiplerini ve kullanım alanlarını açıklar
2Kurutma süreçlerini ve kurutucuları açıklar
3Ayırma işlemleri çeşitlerini tanımlar
4Membran ayırma süreçlerini açıklar
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
1- Buharlaştırma, buharlaştırıcıların çalışma yöntemleri 2- Buharlaştırma donanım tipleri ve işlem yöntemleri 3- Gıdaların kurutulması, kurutma donanımı 4- Suyun buhar basıncı ve nemliliği 5- Kurutma hızı eğrileri 6- Aşamalı ve sürekli gaz-sıvı ayırma işlemleri 7- Buhar-sıvı ayırma işlemleri 8- Sıvı-sıvı ayırma süreçleri 9- Akışkan-katı ayırma süreçleri 10- Membranla ayırma süreçleri 11- Sıvı geçirimli membran süreçleri 12- Ters ozmoz membran süreçleri 13- Ultrafiltrasyon membran süreçleri 14- Mekanik fiziksel ayırma süreçleri
Dersin İçeriği
Gıdaların işlenmesinde uygulanan temel proseslerin hesaplamalarının anlaşılması, mühendislikte kullanılan ölçüm birimlerinin kullanımı, yeni proseslerin hesaplarını yapabilme.Gıda teknolojisinde uygulanan yöntemleri analiz etme, yeni teknikler hakkında bilgi ve deneyim kazandırma.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Örnek alımı, nem ve kül tayinixx
2pH, TTA, tuz tayinixx
3Azot tayinixx
4Et ürünlerinde nitrat ve nitrit tayinixx
5Et ürünlerinde emülsiyon stabilitesixx
6Et ürünlerinde kokuşma tayini ve TBA testixx
7Et balık kurumuna teknik gezixx
8Sucuk yapımıxx
9Buğdayda fiziksel analizlerxx
10Gluten, sedimantasyon testi ile, amilograf ve Falling Number testleri.xx
11Farinograf ve ekstensograf analizlerixx
12Un fabrikasına gezisixx
13Ekmek, kek ve gofret prosesixx
14konu tekrarıxx
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
R. Paul Singh and Dennis Heldman (2008). Introduction to Food Engineering, fourth Edition (Food Science and Technology. C J Geancoplis (2003). Transport processes and separation process principles (includes unit operations), fourth edition
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi12828
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1333333333333333
ÖÇ2333333333333333
ÖÇ3333333333333333
ÖÇ4333333333333323
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr