Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100106203 | TEMEL İŞLEMLER - II | Zorunlu | 3 | 6 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda işlemede ve muhafazasında kullanılan temel proseslerin prensip ve özelliklerini öğretmek, ilgili temel hesaplamaları (kütle denklikleri, konsantrasyon hesaplamaları) yapabilecek yetkinlikte öğrenci yetiştirme |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Evaporasyon uygulamalarını ve yöntemlerini öğrenir. | 2 | Destilasyon uygulamalarını ve yöntemlerini öğrenir. | 3 | Ekstraksiyon uygulamalarını ve yöntemlerini öğrenir. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
YOK |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
YOK |
Dersin İçeriği |
1- Buharlaşma, evaporatörlerin çalışma yöntemleri
2- Buharlaşma ekipmanı çeşitleri ve çalışma yöntemleri
3- Gıdaların kurutulması, Kurutma ekipmanları
4- Suyun buhar basıncı ve nem
5- Kurutma eğrilerinin oranı
6- Kademeli ve sürekli gaz-sıvı ayırma işlemleri
7- Buhar-sıvı ayırma işlemleri
8- Sıvı-sıvı ayırma işlemleri
9- Sıvı-katı ayırma işlemleri
10- Membran ayırma işlemleri
11- Sıvı geçirgen membran işlemleri
12- Ters ozmoz membran işlemleri
13- Ultrafiltrasyon membran işlemleri
14- Mekanik fiziksel ayırma işlemleri |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Evaporasyonun uygulama amaç ve alanları | | | 2 | Vakum altında evaporasyon | | | 3 | Evaporatörler ve çeşitleri | | | 4 | Gıda teknolojisinde evaporasyon uygulamaları ve hesaplamaları | | | 5 | Destilasyonun uygulama amaç ve alanları | | | 6 | Sıvı-buhar dengesi | | | 7 | İkili karışımların destilasyonu | | | 8 | Kesikli ve sürekli destilasyon | | | 9 | Buhar destilasyonu | | | 10 | Ekstraksiyon yöntemleri | | | 11 | Katı-sıvı ekstraksiyonu | | | 12 | Tek aşamalı ekstraksiyon | | | 13 | Çok aşamalı ekstraksiyon | | | 14 | Ekstraksiyon ekipmanları ve ekstraksiyon hesaplamaları | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Öğretim üyesinin ders notları
Cemeroğlu, B. 2005. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 505 s. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | YOK |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Ev Ödevi | 1 | 8 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|