Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100106203TEMEL İŞLEMLER - IIZorunlu365
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda işlemede ve muhafazasında kullanılan temel proseslerin prensip ve özelliklerini öğretmek, ilgili temel hesaplamaları (kütle denklikleri, konsantrasyon hesaplamaları) yapabilecek yetkinlikte öğrenci yetiştirme
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Evaporasyon uygulamalarını ve yöntemlerini öğrenir.
2Destilasyon uygulamalarını ve yöntemlerini öğrenir.
3Ekstraksiyon uygulamalarını ve yöntemlerini öğrenir.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
YOK
Dersin İçeriği
1- Buharlaşma, evaporatörlerin çalışma yöntemleri 2- Buharlaşma ekipmanı çeşitleri ve çalışma yöntemleri 3- Gıdaların kurutulması, Kurutma ekipmanları 4- Suyun buhar basıncı ve nem 5- Kurutma eğrilerinin oranı 6- Kademeli ve sürekli gaz-sıvı ayırma işlemleri 7- Buhar-sıvı ayırma işlemleri 8- Sıvı-sıvı ayırma işlemleri 9- Sıvı-katı ayırma işlemleri 10- Membran ayırma işlemleri 11- Sıvı geçirgen membran işlemleri 12- Ters ozmoz membran işlemleri 13- Ultrafiltrasyon membran işlemleri 14- Mekanik fiziksel ayırma işlemleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Evaporasyonun uygulama amaç ve alanları
2Vakum altında evaporasyon
3Evaporatörler ve çeşitleri
4Gıda teknolojisinde evaporasyon uygulamaları ve hesaplamaları
5Destilasyonun uygulama amaç ve alanları
6Sıvı-buhar dengesi
7İkili karışımların destilasyonu
8Kesikli ve sürekli destilasyon
9Buhar destilasyonu
10Ekstraksiyon yöntemleri
11Katı-sıvı ekstraksiyonu
12Tek aşamalı ekstraksiyon
13Çok aşamalı ekstraksiyon
14Ekstraksiyon ekipmanları ve ekstraksiyon hesaplamaları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Öğretim üyesinin ders notları Cemeroğlu, B. 2005. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 505 s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
YOK
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma15050
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma15050
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14040
Ev Ödevi188
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)150
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr