Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100106101 | GIDA MÜHENDİSLİĞİ TASARIM | Zorunlu | 3 | 6 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin sonunda öğrenci,
Proses tasarım aşamaları
Kütle ve enerji denkliklerinin proses tasarımında kullanılması
Proses akım şemaları
Proses birimleri
Birim maliyetlerin hesabı hakkında bilgi sahibi olacaktır.
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Anlatım, konu hazırlama, sunum ve tartışma. | 2 | Gıda mühendisliğinde tasarımın önemi hakkında, | 3 | Tasarımla ilgili mühendislik hesaplamalarının yapılması hakkında, | 4 | Ekipmanların tasarımı ve kullanım alanları hakkında, bilgi sahibi olmak | 5 | Tasarımın gıda teknolojisinde gerçekleştirilen bazı proseslere uygulanması hakkında bilgi sahibi olmak. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma,
2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma,
3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma,
4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma,
5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme,
6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma,
7- Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma,
8- Yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemenin gerekliliğini kavrayabilme,
9- Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma, |
Dersin İçeriği |
1- Gıda proses tasarımının temel prensipleri, unit operasyonlar
2- Kütle ve enerji denklikleri
3- İşletme güvenliği, hijyenik gıda proses tasarımı
4- Hijyenik standartlar ve düzenlemeler, proses ekipmanlarının temizlenmesi
5- Tasarım prosesinin temel elemanları, tasarım aktivitelerinin kademeleri, her bir kademede ihtiyaç duyulan dökümanlar
6- Paranın zaman değeri, faiz oranı, yatırımın mevcut ve gelecekteki değeri, ekonomik analizde kullanılan yaygın metotlar
7- Vergilendirme
8- Yatırım için ihtiyaç duyulan maliyetin çıkarılması
9- Net mevcut değer, yatırıma geri dönüş
10- Prosese ait blok ve akış diagramlarının oluşturulması
11- Prosese ait blok ve akış diagramlarında ihtiyaç duyulan terminoloji sembollerin kullanımı
12- Gıda muhafaza işletmelerinden örnekler
13- Gıda üretim işletmelerinden örnekler
14- Gıda bileşeni üreten işletmelerden örnekler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Proses Tasarımın Temelleri | | | 2 | Kütle ve Enerji Denklileri | | | 3 | Proseslerin Akım Şemaları | | | 4 | Proses Birimleri | | | 5 | Fiyatlandırma ve Proje aşamaları | | | 6 | | | | 7 | | | | 8 | | | | 9 | | | | 10 | | | | 11 | | | | 12 | | | | 13 | | | | 14 | | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
J. Holman, Heat transfer, McGraw Hill.
C.J. Geankoplis, Transport Processes and Separation Process Principles, Prentice Hall.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ev Ödevi | 1 | 28 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|