Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100105103TEMEL İŞLEMLER - IZorunlu355
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci, temel ayırma prosesleri konusunda bilgi sahibi olacak, gıda endüstrisinde yoğun olarak kullanılan buharlaştırma, damıtma, ekstraksiyon gibi konularda kavramsal olarak beceri kazanacak, faz denge grafiklerini çizecek ve gerekli olan matematiksel eşitlikleri türetebilecek beceriye sahip olacaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Anlatım
2Gıda işletmelerinde yönetimi öğrenir,
3Gıdaların kalitesini ve kaliteye etkili parametreleri öğrenir,
4İşlemler için gereksinim duyulacak ekipmanların özelliklerini ve kulllanımlarını öğrenir,
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma, 2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma, 3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma, 4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma, 5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme, 6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma,
Dersin İçeriği
1- Mühendislik ilkelerine giriş 2- Taşınma süreçleri ve ayrma süreçlerinin sınıflandırılması 3- momentum aktarımı ilkeleri 4- Hal denklemi, entalpi, enerji 5- Sıvı akışkan gıdaların işlenmesi 6- Sıvı akışkan taşıma sistemleri 7- viskozite ölçümü 8- Newtonyen sıvılarda akış 9- Mekanik enerji dengesi 10- Buhar üretimi ve kullanımı, yakıt kullanımı 11- Isıl işlem 12- D,z ve F değerleri 13- Bozulma ihtimali 14- Aseptik işleme ve ambalajlama
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Akışkanlar mekaniği
2kütle ve enerji denklileri
3ısı ve kütle transferi
4evaporasyon (buharlaştırma)
5kurutma
6kesikli ve sürekli gaz-sıvı sistemlerinin ayrılması
7Akışkanlar mekaniği
8kütle ve enerji denklileri
9ısı ve kütle transferi
10evaporasyon (buharlaştırma)
11kurutma
12kesikli ve sürekli gaz-sıvı sistemlerinin ayrılması
13kesikli ve sürekli gaz-sıvı sistemlerinin ayrılması
14
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
C. Geankoplis, Transport Process and Unit Operations, Prentice-Hall International Inc. R. Bird, S. Stewart, E. Lightfoot, Transport Phenomena, Jhon Wiley and Sons Stanley I. Sandler, Chemical and engineering thermodynamics, Jhon Wiley and Sons. W. McCabe, J. Smith, P. Harriott, Unit Operations of Chemical Engineering, McGraw Hill. J. Holman, Heat transfer, McGraw Hill.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri50
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma15050
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma15050
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14040
Ev Ödevi188
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)150
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1453            
ÖÇ24455           
ÖÇ3        35445  
ÖÇ4           5545
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr