Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100105103 | TEMEL İŞLEMLER - I | Zorunlu | 3 | 5 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin sonunda öğrenci, temel ayırma prosesleri konusunda bilgi sahibi olacak, gıda endüstrisinde yoğun olarak kullanılan buharlaştırma, damıtma, ekstraksiyon gibi konularda kavramsal olarak beceri kazanacak, faz denge grafiklerini çizecek ve gerekli olan matematiksel eşitlikleri türetebilecek beceriye sahip olacaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Anlatım | 2 | Gıda işletmelerinde yönetimi öğrenir, | 3 | Gıdaların kalitesini ve kaliteye etkili parametreleri öğrenir, | 4 | İşlemler için gereksinim duyulacak ekipmanların özelliklerini ve kulllanımlarını öğrenir, |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma,
2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma,
3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma,
4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma,
5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme,
6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma, |
Dersin İçeriği |
1- Mühendislik ilkelerine giriş
2- Taşınma süreçleri ve ayrma süreçlerinin sınıflandırılması
3- momentum aktarımı ilkeleri
4- Hal denklemi, entalpi, enerji
5- Sıvı akışkan gıdaların işlenmesi
6- Sıvı akışkan taşıma sistemleri
7- viskozite ölçümü
8- Newtonyen sıvılarda akış
9- Mekanik enerji dengesi
10- Buhar üretimi ve kullanımı, yakıt kullanımı
11- Isıl işlem
12- D,z ve F değerleri
13- Bozulma ihtimali
14- Aseptik işleme ve ambalajlama |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Akışkanlar mekaniği | | | 2 | kütle ve enerji denklileri | | | 3 | ısı ve kütle transferi | | | 4 | evaporasyon (buharlaştırma) | | | 5 | kurutma | | | 6 | kesikli ve sürekli gaz-sıvı sistemlerinin ayrılması | | | 7 | Akışkanlar mekaniği | | | 8 | kütle ve enerji denklileri | | | 9 | ısı ve kütle transferi | | | 10 | evaporasyon (buharlaştırma) | | | 11 | kurutma | | | 12 | kesikli ve sürekli gaz-sıvı sistemlerinin ayrılması | | | 13 | kesikli ve sürekli gaz-sıvı sistemlerinin ayrılması | | | 14 | | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
C. Geankoplis, Transport Process and Unit Operations, Prentice-Hall International Inc.
R. Bird, S. Stewart, E. Lightfoot, Transport Phenomena, Jhon Wiley and Sons
Stanley I. Sandler, Chemical and engineering thermodynamics, Jhon Wiley and Sons.
W. McCabe, J. Smith, P. Harriott, Unit Operations of Chemical Engineering, McGraw Hill.
J. Holman, Heat transfer, McGraw Hill.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Ev Ödevi | 1 | 8 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 5 | 3 | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | 4 | 4 | 5 | 5 | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | 3 | 5 | 4 | 4 | 5 | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | | 5 | 5 | 4 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|