Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100105101GIDA MÜHENDİSLİĞİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİZorunlu355
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci; - Deneme planlar ve kurar. - Varyans analizi için geçerli olan varsayımları bilir ve uygular. - Analitik düşünme yeteneği kazanır ve mevcut materyale göre varyans analiz tekniğini kullanır. - Faktör ortalamalarını karşılaştırır ve yorumlar.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Anlatım, konu hazırlama, sunum ve tartışma
2Gıda işleme tekniklerini uygular.
3Gıdaların işlenmesi ve muhafazası sırasında oluşan arzu edilmeyen maddeleri analiz eder.
4Gıda analiz sonuçlarını yorumlar.
5Gıda analizlerinde kullanılan yeni teknikleri uygular.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma, 2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma, 3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma, 4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma, 5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme, 6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma, 7- Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma, 8- Yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemenin gerekliliğini kavrayabilme,
Dersin İçeriği
1- Bakterilerde saf kültürün tanımlanması 2- İçme sütünde homojenizasyonun kontrol metodları 3- Süt ve ürünlerinden örnek alma teknikleri ve uygulamalar 4- Differential Scanning Calorimetry (DSC)nin gıda teknolojisinde uygulama alanları 5- Et ve et ürünlerinde protein tabiatında olmayan azotlu madde analizi 6- Amilolitik enzim aktivite tayini 7- Gıdalarda mikotoksin analizi 8- Peynir teknolojisinde sütü pıhtılaştıran enzimler ve maya kuvvetinin belirlenmesi 9- Gıdalarda HMF tayini 10- Absorbsiyon spektroskopisinin gıdalarda kullanımı 11- GC-MS ile aroma analizi 12- Meyvelerde C vitamini tayini 13- Un tipleri ve renk ölçüm metodları, Süt ve ürünlerinde viskozimetrik ölçümler 14- Et ve et ürünlerinde heterosiklik aromatik aminler, Gıda mühendisliğinde temel genetik kavramlar ve PCR
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1- Deneme Planlaması
2- Varyans analizinin ön şartları ve varyansların homojenliği
3- Tesadüf Parselleri (Bir Yönlü Varyans Analizi)
4- Ortalamalar arasındaki karşılaştırmalar
5- Latin Kare Deneme Deseni
6- Faktöriyel Denemeler (Tesadüf Parsellerinde Faktöriyel Denemeler, Tesadüf Bloklarında Faktöriyel Denemeler)
7- Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller
8- Eksik Gözlem
9
10
11
12
13
14
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Araştırma ve Deneme Metotları, Prof.Dr. Necati Yıldız ve Hüdaverdi Bircan, Atatürk Üniv. Yayınları No. 697, Erzurum. 2. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları-II). Düzgüneş, O.; Kesici, T.; Kavuncu, O.; Gürbüz, F. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1021, Ders Kitabı: 295, Ankara. Statistical Principles in Experimental Design: 1991. Winer, B.J., Brown D.R., Michels K.M. Mc Graw Hill Inc. New York. USA. 1057 pp
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Uygulama/Pratik15050
Tartışma15050
Soru-Yanıt14040
Performans188
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)150
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr