|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100104104 | KİMYASAL TEPKİME MÜHENDİSLİĞİ | Zorunlu | 2 | 4 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Gıda Mühendisliğinde elde edilen deneysel verilerin grafiğe aktarılması, doğrusal eşitliklerin oluşturulması ve çözümlemelerinin kavratılması, reaksiyon hızına etki eden faktörler ve alınması gereken tedbirlerin, enzim kinetiğinin kavratılması. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Gıda bileşenlerinin gerçekleştirilen işlemlere bağlı olarak gıda bileşenlerinde oluşan kayıpların kinetiksel olarak modellendirilmesi hakkında bilgi kazanır | 2 | Termal proses hesaplamaları hakkında bilgi kazanır | 3 | Reaksiyonların mekanizmalarının kontrol edlmesi hakkında bilgi sahibi olur | 4 | Gıda teknolojisinde reaksiyon kinetiği ile ilgili konu ve kavramlar hakkında bilgi sahibi olur |
| Öğrenim Türü | İkinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | 1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma,
2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma,
3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma,
4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma,
5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme,
6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma,
7- Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma,
8- Yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemenin gerekliliğini kavrayabilme,
9- Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma,
10- Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahip olma,
11- İşletme yönetimi, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilince sahip olma,
12- Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrayabilme, | Dersin İçeriği | 1- Kinetiğin tanımı kapsamı, reaksiyon hız teorileri
2- Reaksiyon hızı, tükenme ve oluşum hızları, yarılanma süresi
3- Reaksiyon mertebesi (0. 1. 2. ve n. mertebe reaksiyonların kinetiği
4- Reaksiyon tipleri
5- Reaksiyon hızına etki eden faktörler
6- Termal proses hesaplamaları, mikroorganizmaların gelişim ve inaktivasyon kinetikleri
7- D, z , F ve Q10 değerleri
8- Termal proses parametreleri ve kimyasal kinetic arasındaki ilişki (D ve hız sabiti arasındaki ilişki, Q10 ve z değeri arasındaki ilişki, Aktivasyon enerjisi ve z değeri arasındaki ilişki, Q10 ve aktivasyon enerjisi arasındaki ilişki)
9- Enzim kinetiği, enzim katalizli reaksiyonların hızını etkileyen faktörler
10- Enzim katalizli rekasiyonların kinetiği, Michaelis-Menten Eşitliği
11- İnhibisyon çeşitleri
12- Enzim kinetik verielrini grafik etme metotları
13- Enzim kinetiği ile ilgili örnek soruların çözümü
14- Gıda bileşenlerinin kinetiği | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Genel Giriş | | | 2 | Mol Dengesi | | | 3 | Mol Dengesi | | | 4 | Denge Durumunun Değiştirilmesi, Sıcaklık, Basınç, Konsantrasyon Değişimlerinin Denge Üzerine Etkileri | | | 5 | Reaksiyon Derecesi | | | 6 | Reaksiyona Giren Maddelerin Konsantrasyonlarının Yarıya İnmesi İçin Zaman Miktarı | | | 7 | Sıfırıncı Derece Reaksiyonlar ve Yarılanma Süresinin Bulunması | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Birinci ve İkinci Derece Reaksiyonlar İçin Doğru Denklemi İfadesi, Yarılanma Süresinin Bulunması | | | 10 | Üçüncü Derece İçin Doğru Denklemi İfadesi, Yarılanma Süresinin Bulunması | | | 11 | Reaksiyon Hızının Sıcaklığa Bağlılığı, Arhenius Sabiti | | | 12 | Deneysel verilerin grafiğe aktarılması | | | 13 | Gıda mühendisliğinde kimyasal tepkime mühendisliği uygulamaları | | | 14 | Gıda mühendisliğinde kimyasal tepkime mühendisliği uygulamaları çözümlü örnekler. | | | 15 | Final sınavı | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Aktaş, N. 2008. Gıda Teknolojisinde Reaksiyon Kinetiği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum.
Yardımcı Kaynaklar
Earle, M. and Earle, R. 2003. Fundamentals of Food Reaction Technology. Leatherhead Int., Ltd., UK. Heldman, D. R. and Lund D. B. 1992. Handbook of Food Engineering. Marcel Dekker Inc., USA. Singh, R. P. and Heldman, D. R. 1993. Introduction to Food Engineering. Academic Press, Inc., USA. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Ev Ödevi | 1 | 28 | 28 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|