Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100104104KİMYASAL TEPKİME MÜHENDİSLİĞİZorunlu243
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda Mühendisliğinde elde edilen deneysel verilerin grafiğe aktarılması, doğrusal eşitliklerin oluşturulması ve çözümlemelerinin kavratılması, reaksiyon hızına etki eden faktörler ve alınması gereken tedbirlerin, enzim kinetiğinin kavratılması.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Gıda bileşenlerinin gerçekleştirilen işlemlere bağlı olarak gıda bileşenlerinde oluşan kayıpların kinetiksel olarak modellendirilmesi hakkında bilgi kazanır
2Termal proses hesaplamaları hakkında bilgi kazanır
3Reaksiyonların mekanizmalarının kontrol edlmesi hakkında bilgi sahibi olur
4Gıda teknolojisinde reaksiyon kinetiği ile ilgili konu ve kavramlar hakkında bilgi sahibi olur
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma, 2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma, 3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma, 4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma, 5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme, 6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma, 7- Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma, 8- Yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemenin gerekliliğini kavrayabilme, 9- Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma, 10- Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahip olma, 11- İşletme yönetimi, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilince sahip olma, 12- Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrayabilme,
Dersin İçeriği
1- Kinetiğin tanımı kapsamı, reaksiyon hız teorileri 2- Reaksiyon hızı, tükenme ve oluşum hızları, yarılanma süresi 3- Reaksiyon mertebesi (0. 1. 2. ve n. mertebe reaksiyonların kinetiği 4- Reaksiyon tipleri 5- Reaksiyon hızına etki eden faktörler 6- Termal proses hesaplamaları, mikroorganizmaların gelişim ve inaktivasyon kinetikleri 7- D, z , F ve Q10 değerleri 8- Termal proses parametreleri ve kimyasal kinetic arasındaki ilişki (D ve hız sabiti arasındaki ilişki, Q10 ve z değeri arasındaki ilişki, Aktivasyon enerjisi ve z değeri arasındaki ilişki, Q10 ve aktivasyon enerjisi arasındaki ilişki) 9- Enzim kinetiği, enzim katalizli reaksiyonların hızını etkileyen faktörler 10- Enzim katalizli rekasiyonların kinetiği, Michaelis-Menten Eşitliği 11- İnhibisyon çeşitleri 12- Enzim kinetik verielrini grafik etme metotları 13- Enzim kinetiği ile ilgili örnek soruların çözümü 14- Gıda bileşenlerinin kinetiği
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Genel Giriş
2Mol Dengesi
3Mol Dengesi
4Denge Durumunun Değiştirilmesi, Sıcaklık, Basınç, Konsantrasyon Değişimlerinin Denge Üzerine Etkileri
5Reaksiyon Derecesi
6Reaksiyona Giren Maddelerin Konsantrasyonlarının Yarıya İnmesi İçin Zaman Miktarı
7Sıfırıncı Derece Reaksiyonlar ve Yarılanma Süresinin Bulunması
8Ara Sınav
9Birinci ve İkinci Derece Reaksiyonlar İçin Doğru Denklemi İfadesi, Yarılanma Süresinin Bulunması
10Üçüncü Derece İçin Doğru Denklemi İfadesi, Yarılanma Süresinin Bulunması
11Reaksiyon Hızının Sıcaklığa Bağlılığı, Arhenius Sabiti
12Deneysel verilerin grafiğe aktarılması
13Gıda mühendisliğinde kimyasal tepkime mühendisliği uygulamaları
14Gıda mühendisliğinde kimyasal tepkime mühendisliği uygulamaları çözümlü örnekler.
15Final sınavı
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Aktaş, N. 2008. Gıda Teknolojisinde Reaksiyon Kinetiği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum. Yardımcı Kaynaklar Earle, M. and Earle, R. 2003. Fundamentals of Food Reaction Technology. Leatherhead Int., Ltd., UK. Heldman, D. R. and Lund D. B. 1992. Handbook of Food Engineering. Marcel Dekker Inc., USA. Singh, R. P. and Heldman, D. R. 1993. Introduction to Food Engineering. Academic Press, Inc., USA.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma12020
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi12828
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1333434344443333
ÖÇ2333434334443333
ÖÇ3333434344443333
ÖÇ4333434344443333
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr