Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100104102 | KÜTLE VE ENERJİ DENKLİKLERİ | Zorunlu | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda Mühendisliği ile ilgili enerji ve kütle denkliklerinin oluşturulması, çözümleme tekniklerinin kavratılması, enerji ve kütle denkliklerinin gıda mühendisliğindeki uygulama alanları ile birlikte kavratılması. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda mühendisliğinde enerji-kütle denkliklerin oluşturulması hakkında bilgi sahibi olmak | 2 | Kütle ve enerji denkliklerinin gıda mühendisliğindeki uygulama alanlarıyla kavratılası hakkında bilgi sahibi olmak | 3 | Gıda mühendisliğinde uygulama alanı bulmuş proseslere ait blok diagramların oluşturulması hakkında bilgi sahibi olmak | 4 | By-pass ve re-cycle işlemlerinin gıda mühendisliğindeki uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak | 5 | Kütle ve enerji transferinin aynı anda gerçekleştiği durumlarda ilgili denkliklerin oluşturulması ve çözümlemesi hakkında bilgi sahibi olmak |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma,
2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma,
3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma,
4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma,
5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme,
6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma,
7- Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma,
8- Yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemenin gerekliliğini kavrayabilme,
9- Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma, |
Dersin İçeriği |
1- Birimler ve dönüşümleri
2- Kütle denkliğinde problem çözme tekniği, blok diagramların oluşturulması
3- Maddenin korunum prensibi, kararsız halde reaksiyonlu açık sistemler, kararsız halde fiziksel açık sistemler, kararlı halde reaksiyonlu açık sistemler, kararlı halde fiziksel açık sistemler,
4- Kütle Denkliklerinin Oluşturulması ve Çözümlemeler
5- Bileşen Denklikleri
6- Bağlı Bileşen Denklikleri
7- Kararlı Halde Bileşenlerin Oluşumu ve/veya Tüketiminin Gerçekleştiği Açık Sistemler
8- Recycle, By-Pass ve Silinimli Sistemler İçin Kütle denklikleri
9- Enerji Denkliği, Temel Prensipler, Entalpi, Spesifik Isı
10- Isı Denkliklerinin Oluşturulması ve Çözümlemeler
11- Kütle ve Enerji Denkliklerinin Endüstriyel Uygulama Alanları, ısı değiştiriciler
12- Evaporasyon
13- Psikrometri
14- Kurutma |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Boyutlar, ölçme sistemleri ve birimler | | | 2 | Gıdaların bazı fiziksel nitelikleri | | | 3 | Kütle denkliğine ilişkin genel ilkeler | | | 4 | Toplam kütle denkliği | | | 5 | Bileşenler kütle denkliği | | | 6 | Gıda üretiminde temel proseslere ait kütle denkliği örnekleri | | | 7 | Çözümlü kütle denkliği soruları | | | 8 | Enerji tanımı ve enerji denkliği | | | 9 | Entalpi, ısı ve ısı enerjisinin çeşitleri | | | 10 | Özgül ısı ve özgül ısı hesaplamaları | | | 11 | Faz değişimi ve entalpi ilişkisi | | | 12 | Doygun buhar ve kızgın buhar özellikleri | | | 13 | Enerji denkliği hesaplamaları | | | 14 | Çözümlü enerji denkliği soruları | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Aktaş, N. 2005. Kütle ve Enerji Denklikleri ders notları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Erzurum.
Yardımcı Kaynaklar
Esin, A., “Material and Energy Balances in Food Engineering”, METU Press, Ankara, (1993). Toledo, R.T., “Fundamentals of Food Process Engineering”, AVI Publishing Co., Westport Conn., (1980). |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 28 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | 3 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ4 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|