Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100101102GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞZorunlu114
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
• Yeni gelen öğrenciye, bölümü ve mesleğini tanıtma, sevdirme ve daha etkin yararlı eğitim almalarını sağlama, • Öğrencilik döneminde mesleki bakış açısı kazandırma.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd.Doç.Dr.Bayram YURT
Öğrenme Çıktıları
1Anlatım ve tartışma
2Gıdalara uygulanan ön işlemler, hammadde ve temizleme işlemi ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
3Akışkan gıdaların taşınması ve taşımada kullanılan ekipmanlar ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir
4Mekanik ayırma işlemleri ve kullanılan sistemler ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
5Damıtma ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
1- Gıdanın geometrik özellikleri, hammaddenin diğer fiziksel özellikleri, gıda hammaddelerinin fonksiyonel özellikleri, hammaddenin yetiştirme özellikleri, mekanizasyon ve hammadde. 2- Temizlemenin faydaları, gıda hammaddelerinde yabancı unsurlar, temizleme metotları, kuru ve yaş temizleme metotları, gıdaların sınıflandırlması 3- Sıvı taşıma sistemleri, borular, pompalar, sıvıların özellikleri. 4- Akışkanların taşınmasında basıncın önemi, viskozite, viskozite ölçümü. 5- Süzme ekipmanı ve tasarım özellikleri, Basınçlı Filtreler, Vakum Filtreler, Gıda Sanayinde Filtrasyon Uygulamaları, Ultrafiltrasyon, Ters osmoz, Nanofiltrasyon, Membran Ayırma Tekniklerinin Gıdalardaki Uygulamaları. 6- Çöktürme, Düşük Konsantrasyonlu Süspansiyonlar İçin Çöktürme, Yüksek Konsantrasyonlu Süspansiyonlarda Çöktürme, Santrifüj İşlemi, Ekipman Çalışma İlkeleri ve Tasarım Özellikleri, Gıda Sanayinde Santrifüj Uygulamaları, Eleme, Gıda Sanayinde Eleme Uygulamaları 7- Damıtma, Damıtma Metotları, Gıda Sanayinde damıtma Uygulamaları, Ekstraksiyon, Ekstraksiyon Ekipmanı ve Tasarım Özellikleri, Gıda Sanayinde Ekstraksiyon Uygulamaları, Preslerle Ekstraksiyon, Presleme Ekipmanı – Presler 8- Parçalama Ekipmanları, öğütme sistemleri, Gıda Sanayinde Parçalama Uygulamaları, Lifsi Materyalin Parçalanması: Dilimleme, Törpüleme ve Pulplama 9- Karıştırıcılar, Pervaneler, Çarklar, Türbinler, Karıştırıcılı Tanklarda Akım Özellikleri, Düşük ve Orta Viskoziteli Sıvılar İçin Karıştırıcılar, Viskoz Akışkanlar ve Plastik Katılar İçin Karıştırıcılar, Kuru Katılar İçin Karıştırıcılar 10- Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler, Emülsiyon Ekipmanları ve Tasarım Özellikleri, Gıda Sanayinde Emülsiyon Uygulamaları 11- Kurutma, Kurutma Hızını Etkileyen Değişkenler, Sorpsiyon İzotermi ve Su Aktivitesi, Kurutma Sistemleri, Gıda Sanayinde Kurutma Uygulamaları Evaporasyon, evaporatörler, Gıda Sanayinde Evaporasyon Uygulamaları 12- Kristallendirme, Gıda Sanayilerinde Kristallendirme Uygulamaları, Dondurma, Soğutulmuş Katıyla Temaslı Dondurucular (Levhalı), Soğutulmuş Sıvılarla Temaslı Dondurucular (Daldırmalı), Soğutulmuş Gazlarla Temaslı Dondurucular (Hava Akımlı) 13- Ekstrüzyon İşleminin Esası, Ekstrüzyonda Kullanılan Ekipmanlar, Soğuk Ekstrüzyon, Sıcak Ekstrüzyon, Tek Vidalı Ekstrüderler, İki vidalı ekstrüderler 14- Gıdaların ambalajlanmasında kullanılan ambalajlar ve özellikleri, ambalajlamanın önemi, ambalajlama ekipmanları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mühendisliğin tanımı, tarihçesi, dalları
2Başarılı bir mühendislik öğrencisi nasıl olunur
3Öğrenme ve yaratıcı düşünce geliştirme
4Problem çözmede mühendislik yaklaşımı
5Mühendislikte iletişim
6Mühendislikte hesaplama ve bilgisayar kullanımı
7Bilgiye ulaşma ve kütüphane kullanımı
8Gıda mühendisliğinin tanımı
9Gıda mühendisliğinin tarihçesi
10Gıda ve beslenme
11Gıda ve beslenme
12Gıda ham maddeleri ve işlenmesinde kullanılan temel işlemler
13Gıda kalitesi güvenliği ve güvencesi
14Meslek odaları ve diğer mesleki kuruluşlar.
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Paul H. Wright, 1989. “Introduction to Engineering” John Wiley and Sons, New York. 2) Ayşe Baysal, 2009 " Beslenme", 12. Baskı, Hatiboğlu yayıncılık, ISBN : 975 7527 73 4 3)Gıda Mühendisleri Odası Web sayfası http://www.gidamo.org.tr/ 4) B. Cemeroğlu, J. Acar, “Meyve ve Sebze Teknolojisi”, Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No: 6, 1986
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi12828
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr