Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0701505103 | YEMLER BİLGİSİ VE YEM TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | 5 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Zootekni bölümü öğrencilerine çiftlik hayvanlarının rasyonlarında kullanılan çeşitli yemler ve özellikleri konusunda ayrıntılı bilgi vermek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Rasyonlarda hangi yemlerin nasıl ve ne kadar kullanılacağı, bazı yemlerin toksik etkileri konusunda bilgi sahibi olacaklardır. | 2 | Çeşitli yemlerin teknolojik özellikleri konusunda bilgi sahibi olacaktır. | 3 | Yemlerde hayvan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek bileşenler ve alınacak önlemler konusunda bilgi sahibi olacaktır | 4 | Yemlerde protein, yağ, kuru madde, kül tayin yöntemlerini öğrenecektir. | 5 | Mera ve yaylaların yem değerini ve buna bağlı olarak otlatılma kapasitesi konusunda bilgi sahibi olacaktır. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Yemler önemi ve sınıflandırılması
Çayır, mera ve yaylalar
Baklagil yem bitkileri
Buğdaygil yem bitkileri
Silaj
Enerji yemleri
Enerji yemleri
Protein ek yemleri
Protein ek yemleri
Karma yem
Mineral ve vitamin ek yemleri
Yem katkı maddeleri
Yemlerin besin değerini etkileyen faktörler
Yemlerde bulunan toksik maddeler ve yem analizleri
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Yemler önemi ve sınıflandırılması
| | | 2 | Çayır, mera ve yaylalar | | | 3 | Baklagil yem bitkileri
| | | 4 | Buğdaygil yem bitkileri
| | | 5 | Silaj
| | | 6 | Enerji yemleri
| | | 7 | Enerji yemleri
| | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Protein ek yemleri
| | | 10 | Protein ek yemleri
| | | 11 | Karma yem
| | | 12 | Mineral ve vitamin ek yemleri
| | | 13 | Yem katkı maddeleri
| | | 14 | Yemlerin besin değerini etkileyen faktörler
| | | 15 | Yemlerde bulunan toksik maddeler ve yem analizleri
| | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
ÖZEN,N., ÇAKIR,A., HAŞİMOĞLU,S. ve AKSOY,A., 1993.YEMLER BİLGİSİ VE YEM TEKNOLOJİSİ. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERS NOTLARI:50 ERZURUM
AKYILDIZ,R., 1981 YEMLER BİLGİSİ VE TEKNOLOJİSİ. A.Ü.ZİRAAT FAK. YAY.:974, DERS KİTABI:286
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 10 | 8 | 80 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 8 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | 1 | | ÖÇ2 | | 2 | | | | | | ÖÇ3 | | | | 3 | | | | ÖÇ4 | | | | | 4 | | | ÖÇ5 | | | 3 | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|