Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0701507107SÜT SIĞIRCILIĞIZorunlu475
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı süt sığırı yetiştirirciliğinde pratik yetiştirme işleri, Süt sığır ırkları, süt sığırlarını yemlemesi, sütün verim kayıtlarının tutulması, süt sığırlarının genel endokronolojisi, buzağı yetiştirciliği, süt sığırlarının barındırması konuları ile birlikte sütün oluşumu, sağım teknikleri, sütün miktar ve bileşimine etkili faktörler konularında temel bilgiler sunmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Yüksek verimli süt sığırlarını fenotipik olarak değerlendirme sonunda seçebilme kabiliyeti kazanacaklardır
2Süt sığırlarına laktasyonun farklı dönemleri ile kuru dönemde yemleme pratiklerini öğrenerek, rasyon hazırlayabileceklerdir.
3Süt sığır ırklarının öğrenilmesi ile farklı yörelerde yetiştirilecek en uygun süt sığır ırklarının tespiti mümkün olacaktır.
4Süt sığır verim kayıtlarının tutulması ve bunların sürü idaresinde pratik amaçlı kullanılması sağlanacaktır.
5Sağım sistemlerinin kurulması, kullanım esasları öğrenilecektir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sığırcılığın önemi Dünyada ve ülkemizde sığırcılığın durumu Sığırların zoolojik sistemdeki yeri ve tip kavramı Süt sığır ırkları Sığır yetiştirmede etkili faktörler ve sığırcılık işletme şekilleri Sığırcılık işletmelerinde uygulanan bazı pratik yetiştirme işleri Sığır islahında ele alınan bazı önemli karakterler Sığırların barındırılması Memenin anatomik yapısı ve memede sütün oluşması ve laktasyon Sağım ve sağım şekilleri Süt verim kayıtlarının tutulması ve değerlendirilmesi Arasınav- Süt sığırlarının genel endokronolojisi (giriş) Süt sığırlarının genel endokronolojisi Final sınavı
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sığırcılığın önemi
2Dünyada ve ülkemizde sığırcılığın durumu
3Sığırların zoolojik sistemdeki yeri ve tip kavramı
4Süt sığır ırkları
5Sığır yetiştirmede etkili faktörler ve sığırcılık işletme şekilleri
6Ara sınav – Sığırcılık işletmelerinde uygulanan bazı pratik yetiştirme işleri
7Sığır islahında ele alınan bazı önemli karakterler
8Sığırların barındırılması
9Memenin anatomik yapısı ve memede sütün oluşması ve laktasyon
10Sağım ve sağım şekilleri
11Süt verim kayıtlarının tutulması ve değerlendirilmesi
12Arasınav- Süt sığırlarının genel endokronolojisi (giriş)
13Süt sığırlarının genel endokronolojisi
14Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Büyükbaş Hayvan Yetişitrme (Süt ve Et sığırcılığı) Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notu Yayın No:134 2. Teknik Süt Sığırcılığı Rehberi, Adnan Manderes Üniv. Yayın No:29
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma148112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)160
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7
ÖÇ1 1 2   
ÖÇ2  2    
ÖÇ3  2  1 
ÖÇ4 1  2  
ÖÇ5   4   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr