Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0701507107 | SÜT SIĞIRCILIĞI | Zorunlu | 4 | 7 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Dersin amacı süt sığırı yetiştirirciliğinde pratik yetiştirme işleri, Süt sığır ırkları, süt sığırlarını yemlemesi, sütün verim kayıtlarının tutulması, süt sığırlarının genel endokronolojisi, buzağı yetiştirciliği, süt sığırlarının barındırması konuları ile birlikte sütün oluşumu, sağım teknikleri, sütün miktar ve bileşimine etkili faktörler konularında temel bilgiler sunmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Yüksek verimli süt sığırlarını fenotipik olarak değerlendirme sonunda seçebilme kabiliyeti kazanacaklardır | 2 | Süt sığırlarına laktasyonun farklı dönemleri ile kuru dönemde yemleme pratiklerini öğrenerek, rasyon hazırlayabileceklerdir. | 3 | Süt sığır ırklarının öğrenilmesi ile farklı yörelerde yetiştirilecek en uygun süt sığır ırklarının tespiti mümkün olacaktır. | 4 | Süt sığır verim kayıtlarının tutulması ve bunların sürü idaresinde pratik amaçlı kullanılması sağlanacaktır. | 5 | Sağım sistemlerinin kurulması, kullanım esasları öğrenilecektir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Sığırcılığın önemi
Dünyada ve ülkemizde sığırcılığın durumu
Sığırların zoolojik sistemdeki yeri ve tip kavramı
Süt sığır ırkları
Sığır yetiştirmede etkili faktörler ve sığırcılık işletme şekilleri
Sığırcılık işletmelerinde uygulanan bazı pratik yetiştirme işleri
Sığır islahında ele alınan bazı önemli karakterler
Sığırların barındırılması
Memenin anatomik yapısı ve memede sütün oluşması ve laktasyon
Sağım ve sağım şekilleri
Süt verim kayıtlarının tutulması ve değerlendirilmesi
Arasınav- Süt sığırlarının genel endokronolojisi (giriş)
Süt sığırlarının genel endokronolojisi
Final sınavı |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sığırcılığın önemi | | | 2 | Dünyada ve ülkemizde sığırcılığın durumu | | | 3 | Sığırların zoolojik sistemdeki yeri ve tip kavramı | | | 4 | Süt sığır ırkları | | | 5 | Sığır yetiştirmede etkili faktörler ve sığırcılık işletme şekilleri | | | 6 | Ara sınav – Sığırcılık işletmelerinde uygulanan bazı pratik yetiştirme işleri | | | 7 | Sığır islahında ele alınan bazı önemli karakterler | | | 8 | Sığırların barındırılması | | | 9 | Memenin anatomik yapısı ve memede sütün oluşması ve laktasyon | | | 10 | Sağım ve sağım şekilleri | | | 11 | Süt verim kayıtlarının tutulması ve değerlendirilmesi | | | 12 | Arasınav- Süt sığırlarının genel endokronolojisi (giriş) | | | 13 | Süt sığırlarının genel endokronolojisi | | | 14 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Büyükbaş Hayvan Yetişitrme (Süt ve Et sığırcılığı) Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notu Yayın No:134
2. Teknik Süt Sığırcılığı Rehberi, Adnan Manderes Üniv. Yayın No:29
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 8 | 112 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | 1 | | 2 | | | | ÖÇ2 | | | 2 | | | | | ÖÇ3 | | | 2 | | | 1 | | ÖÇ4 | | 1 | | | 2 | | | ÖÇ5 | | | | 4 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|