Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0701508101 | ET SIĞIRCILIĞI | Zorunlu | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Dersin amacı et sığırı yetiştiriciliğinin temel ilkeleri, besi işletmeleri, beside etkili faktörler, pratik et sığırı yetiştirme işleri, buzağı yetiştirme metotları, besi rasyon hazırlama teknikleri, kasaplık hayvanların pazarlanması ile temel karkas özellikleri ve karkas değerlendirme ilkeleri hakkında bilgi vermektir |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Besi performansı yüksek olabilecek besi sığırı seçimini yapabileceklerdir. | 2 | Besi performansı yüksek olabilecek besi sığırı seçimini yapabileceklerdir. | 3 | Eldeki hayvan materyaline göre ideal bir besi programı hazırlayabileceklerdir. | 4 | Eldeki hayvan materyaline göre ideal bir besi programı hazırlayabileceklerdir. | 5 | Besi rasyonlarının düzenlenmesi ve içeriklerinin belirlenmesini gerçekleştirebileceklerdir. | 6 | Besi rasyonlarının düzenlenmesi ve içeriklerinin belirlenmesini gerçekleştirebileceklerdir. | 7 | Her bir işletme koşullarına en uygun et ırkı boğa seçimini boğa katologları ve performans kayıtlarını göre gerçekleştirebileceklerdir. | 8 | Her bir işletme koşullarına en uygun et ırkı boğa seçimini boğa katologları ve performans kayıtlarını göre gerçekleştirebileceklerdir. | 9 | Kasaplık hayvanların karkaslarının kaliteleri açısından değerlendirme yeteneğine kavuşacaklardır. | 10 | Kasaplık hayvanların karkaslarının kaliteleri açısından değerlendirme yeteneğine kavuşacaklardır. | 11 | Sağlıklı bir şekilde buzağı yetiştirme bilgi ve yeteneğine kavuşacaklardır. | 12 | Sağlıklı bir şekilde buzağı yetiştirme bilgi ve yeteneğine kavuşacaklardır. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Dünyaca meşhur et sığır ırkları
Önemli etci-sütcü sığır ırkları
Et sığır işletmeleri
Buzağı yetiştiriciliğinin esasları
İkame düve yetiştiriciliği
Sığır besisine giriş
Sığır besi performansını etkileyen faktörler
Besi sığırlarının besin madde ihtiyaçları
Besiye alınan hayvanlarda yemleme pratikleri
Et ırkı damızlıkların seçim esasları
Döl alma mekanızması
Kasaplık hayvanların pazarlanması
Kesim ve karkas parçalama
Final sınavı |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dünyaca meşhur et sığır ırkları | | | 2 | Önemli etci-sütcü sığır ırkları | | | 3 | Et sığır işletmeleri | | | 4 | Buzağı yetiştiriciliğinin esasları | | | 5 | İkame düve yetiştiriciliği | | | 6 | Sığır besisine giriş | | | 7 | Sığır besi performansını etkileyen faktörler | | | 8 | Ara SAınav | | | 9 | Besi sığırlarının besin madde ihtiyaçları | | | 10 | Besiye alınan hayvanlarda yemleme pratikleri | | | 11 | Et ırkı damızlıkların seçim esasları | | | 12 | Et ırkı damızlıkların seçim esasları | | | 13 | Döl alma mekanızması | | | 14 | Kasaplık hayvanların pazarlanması | | | 15 | Kesim ve karkas parçalama | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Büyükbaş Hayvan Yetişitrme (Süt ve Et sığırcılığı) Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notu Yayın No:134
2. Teknik Süt Sığırcılığı Rehberi, Adnan Manderes Üniv. Yayın No:29
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 6 | 84 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | 4 | | | | | ÖÇ2 | | | | | | 2 | | ÖÇ3 | | | | 3 | | | | ÖÇ4 | | | | | 4 | | | ÖÇ5 | | 2 | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | | ÖÇ8 | | | | | | | | ÖÇ9 | | | | | | | | ÖÇ10 | | | | | | | | ÖÇ11 | | | | | | | | ÖÇ12 | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|