Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0701508101ET SIĞIRCILIĞIZorunlu484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı et sığırı yetiştiriciliğinin temel ilkeleri, besi işletmeleri, beside etkili faktörler, pratik et sığırı yetiştirme işleri, buzağı yetiştirme metotları, besi rasyon hazırlama teknikleri, kasaplık hayvanların pazarlanması ile temel karkas özellikleri ve karkas değerlendirme ilkeleri hakkında bilgi vermektir
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Besi performansı yüksek olabilecek besi sığırı seçimini yapabileceklerdir.
2Eldeki hayvan materyaline göre ideal bir besi programı hazırlayabileceklerdir.
3Besi rasyonlarının düzenlenmesi ve içeriklerinin belirlenmesini gerçekleştirebileceklerdir.
4Her bir işletme koşullarına en uygun et ırkı boğa seçimini boğa katologları ve performans kayıtlarını göre gerçekleştirebileceklerdir.
5Kasaplık hayvanların karkaslarının kaliteleri açısından değerlendirme yeteneğine kavuşacaklardır.
6Sağlıklı bir şekilde buzağı yetiştirme bilgi ve yeteneğine kavuşacaklardır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Dünyaca meşhur et sığır ırkları Önemli etci-sütcü sığır ırkları Et sığır işletmeleri Buzağı yetiştiriciliğinin esasları İkame düve yetiştiriciliği Sığır besisine giriş Sığır besi performansını etkileyen faktörler Besi sığırlarının besin madde ihtiyaçları Besiye alınan hayvanlarda yemleme pratikleri Et ırkı damızlıkların seçim esasları Döl alma mekanızması Kasaplık hayvanların pazarlanması Kesim ve karkas parçalama Final sınavı
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dünyaca meşhur et sığır ırkları
2Önemli etci-sütcü sığır ırkları
3Et sığır işletmeleri
4Buzağı yetiştiriciliğinin esasları
5İkame düve yetiştiriciliği
6Sığır besisine giriş
7Sığır besi performansını etkileyen faktörler
8Ara SAınav
9Besi sığırlarının besin madde ihtiyaçları
10Besiye alınan hayvanlarda yemleme pratikleri
11Et ırkı damızlıkların seçim esasları
12Et ırkı damızlıkların seçim esasları
13Döl alma mekanızması
14Kasaplık hayvanların pazarlanması
15Kesim ve karkas parçalama
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Büyükbaş Hayvan Yetişitrme (Süt ve Et sığırcılığı) Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notu Yayın No:134 2. Teknik Süt Sığırcılığı Rehberi, Adnan Manderes Üniv. Yayın No:29
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14684
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)117
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7
ÖÇ1  4    
ÖÇ2     2 
ÖÇ3   3   
ÖÇ4    4  
ÖÇ5 2     
ÖÇ6       
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr