Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0701204103GENEL ZOOTEKNİZorunlu245
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Lisans öğrencilerine hayvanciliğin önemi, karlı hayvancılığın koşulları, Türkiye’de hayvan yatiştiriciliği, hayvancılığın sorunları ve çözüm yolları, evciltme, türler, ırklar, hayvan- çevre ilişkileri, büyüme ve üreme, ıslah ve yetiştirme sistemleri konusunda bilgi vermek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Emrah KAYA
Öğrenme Çıktıları
1Dünya ve Türkiye hayvancılığını, tarım, beslenme, sosyal yaşam ve ekonomideki yeri ve önemini kavrar
2Üreme ve hayvan ıslahının temel kavramlarını öğrenir
3Çiftlik hayvanları ve yetiştiriciliğini tanır
4Çiftlik hayvanları yetiştiriciliğini uygulamalı olarak öğrenir
5Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde kullanılan yemler hakkında bilgi sahibi olur
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yüz yüze
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Türkiye ve dünyada hayvansal üretim
2Çiftlik hayvanlarında üretim sistemlerinde üreme süreçlerinin kontrolü ve önemi, Dişi ve erkek üreme organlarının anatomik, histolojik ve fonksiyonel olarak gösterilmesi
3Hayvan popülasyonlarında seleksiyon ve seleksiyon yöntemleri
4Sığırlardan et ve süt üretimi
5Koyun ve keçilerde süt, et ve lif üretimi
6Tavuklarda et ve yumurta üretimi
7Bal arısı biyolojisi ve koloni yönetimi
8Ara sınav
9Yemin tanımı, yemin kapsamı ve yemlerin sınıflandırılması, hayvan türlerine göre sindirim ve sindirim sistemleri hakkında bilgi
10Yemlerin içerdiği besin maddeleri ve metabolizmaları -Karbondihratlar, lipitler
11Yemlerin içerdiği besin maddeleri ve metabolizmaları -Proteinler, vitaminler
12Yemlerin içerdiği besin maddeleri ve metabolizmaları- Makro ve mikro mineral maddeler
13Hayvan beslemede kullanılan yem hammaddeleri hakkında bilgi-Kaba yemler, kaba yemlerin genel özellikleri, suca zengin kaba yemler (yeşil yemler, silaj yemleri, çayır ve mera yemleri, kuru kaba yemler ( kuru otlar, samanlar),Doğal ve Yapay Kurutma Yöntemleri.
14Kesif yemler, enerji kaynağı kesif yemler (Tahıllar, yağlar) ve Protein kaynaklı kesif yemlerin genel özellikleri (Bitkisel ve hayvansal kökenli yemler), Yem katkı maddeleri, mineral yemler
15Ruminant ve basit mideli hayvanların beslenmesinde temel bilgiler, besin maddesi gereksinimleri, rasyon hazırlama teknikleri
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
GENEL ZOOTEKNİ Ders Notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14684
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma5210
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma5525
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)150
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18
ÖÇ14  2   4   44     
ÖÇ2 5  4 3 3    3   3
ÖÇ3     43       4   
ÖÇ4  3      33    2  
ÖÇ5              321 
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr