Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
200800306102ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ IIZorunlu366
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencilerin genelde sosyal bilimlerde özelde müzik araştırmacılığında kullanılan araştırma tasarımı, veri toplama ve analiz yöntemleri hakkında bilgi birikimi edinmelerini sağlamak, bilimsel araştırmanın alanına ve niteliğine uygun analitik ve uygulamalı yöntembilgisel/metodolojik ve teknik becerileri kazandırmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Sosyalbilimlerde kullanılan yöntemle ilişkili terimleri ve kavramları tanımlayabilmesi,
2Müzik Bilimleri kapsamında yer alan disiplinler (Tarihsel Müzikoloji, Sistematik Müzikoloji, Etnomüzikoloji) arasındaki yönteme dayalı farklılıkları açıklayabilmesi.
3Araştırma sonucunda elde edilen sonuçları yazılı olarak raporlandırabilmesi,
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Dersler, kavramanın önemli ölçüde ek açıklamalar ve örneklerle pekiştirildiği bir ortamda müzik araştırmacılığında kullanılan yöntem ve tekniklerin öğrenciye kazandırılması için kuramsal ve kısmen uygulamalı olarak yapılır. Kuramsal düzeydeki ders anlatımı sunum biçimindedir. Ders kapsamındaki uygulamalı çalışmalar, öncelikle öğreticinin örneklendirerek ele aldığı teknik becerileri ve öğrencilerin ders dışında yaptıkları ve ödev olarak teslim ettikleri raporların tartışılmasını içerir. Öğretim üyesi, öğrencileri ortaya çıkan sorulara yanıt vermeye yönlendirir ve verilen raporlar hakkında görüşlerini sunmalarını ister.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Alan Çalışması Nedir Nasıl Yapılır Sorularından hareketle alan çalışması (fieldwork) yönteminin farklı disiplinlerde (folklor, toplumbilim, antropoloji) ve müzik incelemesinde alan çalışmasının uygulanış amaçları ve biçimleri (gözlem ve görüşme) üzerinde durulacaktır.
2Alan çalışmasına çıkmadan önce yer, süre ve yapılacak çalışma (gözlem ve görüşme) özelinde hangi araç gereçlerin hazırlanacağı, alanda karşılaşılabilecek teknik sorunlar ve hazırlık aşamasında dikkat edilmesi gerekenler açıklanacaktır.
3Alan çalışmasında veri toplamak ve analiz etmek için kullanılan doğrudan, dolaylı, katılımcı gözlem çeşitleri ve uygulanma biçimleri açıklanacaktır.
4Alan çalışmasının sistematik not tutma konusu ele alınacak, `karalamalar dan asıl `alan notu na varıncaya kadar hangi koşullarda hangi notlar tutulacağı ve bilimsel araştırmadaki önemi tartışılacaktır.
5Etnomüzikolojik alan çalışmasında oldukça yaygın bir teknik olan ve yaparak-çalarak öğrenme olarak da tanımlanabilecek müzik icrasının ya da çalgı yapımının öğrenilmesi tartışmaları, konu ile ilişkili çalışmalarla desteklenerek açıklanacaktır.
6Alan çalışmasının başlangıcından sonuna dek yararlanılan kurgusuz, yarı kurgulu ve tam kurgulu görüşme tipleri uygulanma biçimleri ve dikkat edilmesi gerekenler tartışılacaktır.
7Genel Değerlendirme
8Belirli bir örnekolay ve problem çerçevesinde tam kurgulu görüşme amaçlı soru oluşturma çalışması yapılacaktır.
9Stratejik bir yöntem olarak laboratuvar çalışması hangi anlama gelir Müzik incelemesinde Laboratuvardan kastedilen nedir sorularından hareketle laboratuvar kapsamındaki deney yoluyla veri toplama teknikleri, uygulama alanları ve koşulları üzerinde durulacaktır.
10Müzik incelemesinde kullanılan deneysel teknikler tartışılacak, araştırmacının teknik ve teknolojik eksikliklerini gidermek için izleyebileceği yollar (bilgilenme ve beceri geliştirme ya da disiplinlerarası işbirliği) üzerinde durulacaktır.
11Araştırma alanını belirleme
12Araştırma yöntemini belirleme
13Araştırmanın girişini yazma
14Fİnal Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav180
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma120
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı180
Final Sınavı için Bireysel Çalışma120
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav11414
Final Sınavı11414
Gözlem21428
Proje Hazırlama21428
Proje Sunma21428
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11414
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11414
Okuma21428
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)168
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ15535  5  25 5 4  
ÖÇ2 5  5  5 5  3    
ÖÇ3  43 43 2 5   5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr