|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100107102 | YAĞ TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 4 | 7 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Bu dersin sonunda öğrenci;
- Yemeklik yağların hammadde çeşitleri ve başta rafinasyon olmak üzere üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olacak,
- Yağlara uygulanan hidrojenasyon, interesterifikasyon ve kristalizasyon gibi özel teknikler hakkında bilgi edinecek,
- Yağ sanayinde karşılaşabileceği sorunlara pratik çözümler üretmeye yönelik belli bir alt yapıya sahip olacak.
| Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yrd.doç.dr.Ayhan Baştürk | Öğrenme Çıktıları | 1 | Anlatım, konu hazırlama, sunum ve tartışma | 2 | Bitkisel yağların kimyasal yapısını ve yağ kaynaklarını tanımlar | 3 | Yağ hammaddelerinin muhafaza koşulları ile bozulma arasındaki ilişkiyi açıklar | 4 | Bitkisel yağların ekstraksiyon ve rafinasyon işlemlerini seçebilir | 5 | Değişik yağların üretim yöntemleri arasındaki farklılıkları belirler |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | 1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma,
2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma,
3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma,
4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma,
5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme, | Dersin İçeriği | 1- Katı ve sıvı yağların kimyasal bileşimi
2- Yağ asitleri
3- Katı ve sıvı yağ kaynakları
4- Bitkisel yağlar
5- Yağlar ve yağlı tohumlarda bozulma
6- Yağ ekstraksiyonu
7- Yağ rafinasyonu
8- Zeytin yağı üretim teknolojisi
9- Yağ hidrojenasyonu
10- Hidrojene yağlar
11- Margarin üretimi
12- Esterifikasyon ve interesterifikasyon
13- Yemeklik yağlarda oksidasyon
14- Yağlarda kalite kontrolü | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Lipitler | | | 2 | Lipitlerin kimyası | | | 3 | Lipitlerin sınıflandırılması | | | 4 | Yağ asitleri | | | 5 | Yağ asitlerinin snıflandırılması | | | 6 | Gliseritler | | | 7 | Lipitlerin canlı yaşamadaki işlevleri | | | 8 | Yemeklik yağ teknolojisi ve margarin üretimi | | | 9 | Lipitlerde oluşan bozulma tepkimeleri | | | 10 | | | | 11 | | | | 12 | | | | 13 | | | | 14 | | | | 15 | | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | -Lipid Handbook, 1995, 2nd edition, Gunstone, F.D., Harwood, J.L. Padley, F.B., Chapman & Hall, pp. 1-722.
-Fatty Acid and Lipid Chemistry, 1996, 1st edition, Gunstone, F.D., Blackie and Academic & Professional, pp. 1-252.
-Fats and Oils, 1996, Stauffer, C.E., Eagen Press, pp. 1-149.
-Lipid Chromatographic Analysis, 1994, Shibamoto, K., Marcel Dekker, Inc., pp. 1-412.
- Yağ Kimyasi, 2003, Kayahan, M., ODTÜ Yayıncılık, s. 1-220.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 | Ev Ödevi | 1 | 28 | 28 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|