|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100107101 | TAHIL İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 4 | 7 | 5 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Bu dersin sonunda öğrenci
• Bu dersin sonunda öğrenci tahıl kimyası ve tahıl işleme teknolojisi hakkında bilgi sahibi olacak, önemli noktaları kavrayacak
• Bu konularla ilgili olarak karşılaşılabilecek problemlere öneri getirebilecek
Tahıl ürünlerinin kalitesini artırmak için çözüm üretebilecektir.
| Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Anlatım, sunu hazırlama ve presentasyon, sınıf projesi | 2 | Unların fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri ile fırın ürünleri üretimi arasındaki ilişkileri kavrar, | 3 | Ekmek temel ve yardımcı katkı maddelerinin özelliklerini, fonksiyonlarını, ürün kalitesi üzerine etkilerini ve aralarındaki ilişkileri açıklar, | 4 | Fırın ürünleri işlem prosesindeki ekipmanların çalıştırılması, kullanımı konusunda tecrübe kazanır, | 5 | Un, ekmek, bulgur, makarna vs. analiz sonuçlarını yorumlar |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | 1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma,
2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma,
3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma,
4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma,
5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme,
6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma,
7- Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma,
8- Yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemenin gerekliliğini kavrayabilme, | Dersin İçeriği | 1- Ekmek ingredientlerinden un, su, tuz
2- Ekmek ingredientlerden maya
3- Ekmek katkı maddelerinden maya gıdası ve enzimatik katkılar
4- Ekmek katkı maddelerinden indirgen ve oksidan maddeler
5- Ekmek katkı maddelerinden yağlar ve yüzey ve yüzey aktif maddeler
6- Ekmek katkı maddelerinden antimikrobiyal maddeler
7- Ekmek katkı maddelerinden süt ürünleri, tatlandırıcılar, soya unu
8- Ekmeğin besin değeri ve zenginleştirme
9- Hamurun yoğrulması, ana fermantasyon
10- Hamurun işlenmesi ve son fermantasyon
11- Ekmeğin pişirilmesi, maillard ve karamelizasyoın reaksiyonları
12- Ekmek yapma yöntemleri ve Vakfıkebir Ekmeği
13- Ekmek hata ve hastalıkları
14- Sert ve yumuşak buğday ürünleri: Bulgur, Makarna, Bisküvi, Konfeksiyon Ürünleri vs | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Tahılların yapısı ve kimyasal bileşimleri | | | 2 | Tahıl nişastası, proteinler, diğer bileşenler ve interaksiyonları | | | 3 | Tahıl Kalite Kriterleri | | | 4 | Tahıl Depolama prensipleri | | | 5 | Öğütme teknolojisi | | | 6 | Mayalanmış ürünler | | | 7 | Yumuşak buğday ürünleri | | | 8 | Makarna ve bulgur üretimi | | | 9 | Dondurulmuş ve soğutulmuş hamur üretimi | | | 10 | Tahılların yapısı ve kimyasal bileşimleri | | | 11 | Tahıl nişastası, proteinler, diğer bileşenler ve interaksiyonları | | | 12 | Tahıl Kalite Kriterleri | | | 13 | Tahıl Depolama prensipleri | | | 14 | Öğütme teknolojisi | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1. Tahıl İşleme Teknolojisi, 4. baskı, Elgün, A., Ertugay, Z. 376 s..
2. Principles of Cereal Science and Technology, 3. baskı, Hoseney, C. R., 325 s.
3. Baking Science and Technology, 3. baskı, Pyler, E. Volume I and II.
Food Theory and Applications, 2nd Ed. Bower, J., Chp. 5.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 | Ev Ödevi | 1 | 28 | 28 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 3 | 5 | 5 | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|