Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100106101GIDA MÜHENDİSLİĞİ TASARIMZorunlu364
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci, Proses tasarım aşamaları Kütle ve enerji denkliklerinin proses tasarımında kullanılması Proses akım şemaları Proses birimleri Birim maliyetlerin hesabı hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Anlatım, konu hazırlama, sunum ve tartışma.
2Gıda mühendisliğinde tasarımın önemi hakkında,
3Tasarımla ilgili mühendislik hesaplamalarının yapılması hakkında,
4Ekipmanların tasarımı ve kullanım alanları hakkında, bilgi sahibi olmak
5Tasarımın gıda teknolojisinde gerçekleştirilen bazı proseslere uygulanması hakkında bilgi sahibi olmak.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma, 2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma, 3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma, 4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma, 5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme, 6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma, 7- Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma, 8- Yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemenin gerekliliğini kavrayabilme, 9- Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma,
Dersin İçeriği
1- Gıda proses tasarımının temel prensipleri, unit operasyonlar 2- Kütle ve enerji denklikleri 3- İşletme güvenliği, hijyenik gıda proses tasarımı 4- Hijyenik standartlar ve düzenlemeler, proses ekipmanlarının temizlenmesi 5- Tasarım prosesinin temel elemanları, tasarım aktivitelerinin kademeleri, her bir kademede ihtiyaç duyulan dökümanlar 6- Paranın zaman değeri, faiz oranı, yatırımın mevcut ve gelecekteki değeri, ekonomik analizde kullanılan yaygın metotlar 7- Vergilendirme 8- Yatırım için ihtiyaç duyulan maliyetin çıkarılması 9- Net mevcut değer, yatırıma geri dönüş 10- Prosese ait blok ve akış diagramlarının oluşturulması 11- Prosese ait blok ve akış diagramlarında ihtiyaç duyulan terminoloji sembollerin kullanımı 12- Gıda muhafaza işletmelerinden örnekler 13- Gıda üretim işletmelerinden örnekler 14- Gıda bileşeni üreten işletmelerden örnekler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Proses Tasarımın Temelleri
2Kütle ve Enerji Denklileri
3Proseslerin Akım Şemaları
4Proses Birimleri
5Fiyatlandırma ve Proje aşamaları
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
J. Holman, Heat transfer, McGraw Hill. C.J. Geankoplis, Transport Processes and Separation Process Principles, Prentice Hall.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi12828
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr