Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100104103 | ISI VE KÜTLE AKTARIMI | Zorunlu | 2 | 4 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin sonunda öğrenci,
-ısı aktarım mekanizmalarının neler olduğu
-katılarda konduksiyon ile ısı aktarımının nasıl olduğu
-yatışkın durumda ısı aktarım denklemlerinin nasıl kurulduğu
-konveksiyon ile ısı aktarımının nasıl olduğu
-ısı değiştirici türleri ve fonksiyonları
-difüzyon ile kütle transferinin nasıl gerçekleştiği
-gazlarda ve sıvılarda difüzyon ile kütle transerinin nasıl olduğu gibi konularda bilgi sahibi olacaktır.
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Anlatım, konu hazırlama, sunum ve tartışma. | 2 | Gıda mühendisliğnde ısı-kütle transferi ile ilgili temel kavramlar hakkında | 3 | Kondüksiyola ısı transferi hakkında | 4 | Konveksiyonla ısı transferi hakkında | 5 | Radyasyonla ısı transferi hakkında |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma,
2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma,
3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma,
4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma,
5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme, |
Dersin İçeriği |
1- Isı transfer mekanizmalarına giriş
2- Kondüksiyonla ısı transferi (farklı geometrilerde)
3- Konveksiyonla ısı transferi
4- Toplam ısı transfer katsayısı ve uygulamaları
5- Isı transfer katsayısının belirlenmesi ve uygulamalar
6- Isı değiştiriciler ve uygulamaları
7- Radyasyonla ısı transferi
8- Kararsız al şartlarında ısı transferi
9- Kütle transferine giriş ve difüzyon
10- Gazlarda difüzyon ve difüzyon katsayısının belirlenmesi
11- Sıvılarda difüzyon ve difüzyon katsayısının belirlenmesi
12- Katılarda yayınma
13- Konveksiyonla kütle transferi
14- Kütle transfer katsayısının belirlenmesi
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Isı aktarım mekanizmalarını tanımlamak | | | 2 | Isı aktarım mekanizmalarını tanımlamak
| | | 3 | Kondüksüyon ile ısı aktarımı | | | 4 | Kondüksüyon ile ısı aktarımı | | | 5 | Yatışkın durumda katılardaki ısı aktarımı | | | 6 | Yatışkın durumda katılardaki ısı aktarımı | | | 7 | Konveksiyon ile ısı aktarımı | | | 8 | Konveksiyon ile ısı aktarımı | | | 9 | Isı değiştiricileri | | | 10 | Isı değiştiricileri | | | 11 | Difüzyon ile kütle transferi | | | 12 | Difüzyon ile kütle transferi | | | 13 | Gazlarda ve sıvılarda difüzyon ile kütle transferi | | | 14 | Gazlarda ve sıvılarda difüzyon ile kütle transferi | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
J. Holman. Heat transfer, McGraw Hill.
C.J. Geankoplis. Transport Processes and Separation Process Principles, Prentice Hall.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ev Ödevi | 1 | 28 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 2 | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|