|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100103100 | TEMEL MİKROBİYOLOJİ | Zorunlu | 2 | 3 | 5 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Bu dersin sonunda öğrenci her şeyden önce canlıların en basit grupları olan mikroorganizmaları tanıyacak ve onların zararlarından gıdaları koruma ve yararlarından gıda üretiminde faydalanma yollarını daha kolay kavrayabilecek ve bu derste edinilen temel bilgilerle ilgili yöntemleri modifiye edebilecek veya geliştirebilecektir. Bu derste, mikrobiyolojinin temel esaslarını öğrenecektir. Mikrobiyolojinin tarihi ve kapsamı, önemli biyolojik moleküller, mikrobiyolojide kullanılan mikroskoplar, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve tanımı, prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin yapısı ve aralarındaki farklılıklar, gram-pozitif ve gram-negatif bakteriler arasındaki farklılıklar, ökaryotik hücrelerdeki dış ve iç organeller, mikrobiyal gelişme fizyolojisi ve gelişme evreleri, mikroorganizmaların yararlı ve zararlı etkileri, izolasyon yöntemleri konularında bilgi sahibi olacaktır. Ayrıca dersin laboratuvar uygulamasında ise söz konusu teorik bilgileri | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Bu derste öğrenciler gıdalarda kontaminasyon kaynaklarını öğrendiler. | 2 | Öğrenciler çeşitli gıda ürünlerinin mikrobiyolojik bozulma nedenlerini öğrendiler | 3 | Öğrencilere starter kültürler ve starter bakteriyofajlar anlatıldı. | 4 | Uygulamalarda süt ürünleri, et ürünleri, konserve ve tahıl ürünlerinde sayım, izolasyon ve identifikasyon işlemleri öğretildi. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | 1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma,
2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma,
3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma,
4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma,
5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme,
6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma,
7- Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma,
8- Yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemenin gerekliliğini kavrayabilme,
9- Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma, | Dersin İçeriği | 1- Gıdalarda kontaminasyon kaynakları.
2- Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar.
3- Şeker ve şekerli ürünlerde mikrobiyolojik bozulmalar.
4- Sebze ve meyvelerde mikrobiyolojik bozulmalar.
5- Et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, Ara sınav.
6- Konserve gıdaların bozulma sebepleri.
7- Sütün kontaminasyon kaynakları ve mikrobiyolojik bozulmaları.
8- Peynir, krema ve tereyağlarında mikrobiyolojik bozulmalar.
9- Yoğurt ve dondurmanın mikrobiyolojik kontaminasyonu.
10- Starter kültürler, çeşitleri ve starter bakteriyofajları.
11- Bakteriyel gıda zehirlenmeleri, Ara sınav.
12- Staphylococcus aureus ve Cl. botulinum zehirlenmeleri, Salmonella ve diğer bakteriyel zehirlenmeler.
13- Mikotoksinler ve mikotoksikozisler. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Genel Mikrobiyoloji tanımı ve tarihçesi, dalları | | | 2 | Genel Mikrobiyoloji tanımı ve tarihçesi, dalları | | | 3 | Mikroorganizmaların tanımı, çeşitleri, sınıflandırması Mikroorganizmaların tanımı, çeşitleri, sınıflandırması | | | 4 | Mikroorganizmaların doğada ve insan hayatında yeri ve önemi | | | 5 | Önemli biyolojik moleküller | | | 6 | Mikroskop çeşitleri ve kullanımı | | | 7 | Mikroskop çeşitleri ve kullanımı | | | 8 | Mikroorganizmaların morfolojisi Hücre yapısı ve işlevleri | | | 9 | Mikroorganizmaların morfolojisi Hücre yapısı ve işlevleri | | | 10 | Mikrobiyal metabolizma
| | | 11 | Mikrobiyal gelişim | | | 12 | Temel sterilizasyon teknikleri | | | 13 | Temel sterilizasyon teknikleri | | | 14 | | | | 15 | | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Biyology of Microorganisms, …
- Genel Mikrobiyoloji, Nezihe Tunail,
- Genel Mikrobiyoloji, Lütfü Çakmakçı,
-Genel Mikrobiyoloji, Mehmet ÖNER, Ege Üni.Fen Fak. Yayını, İzmir, 2001.
-Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri, Ayhan TEMİZ, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2000.
-Genel Mikrobiyoloji, Prof.Dr. Selahattin SERT, Atatürk Üni. Ziraat Fak. Yayınları, Erzurum, 2000.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 | Ev Ödevi | 1 | 28 | 28 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|