Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100103100TEMEL MİKROBİYOLOJİZorunlu235
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci her şeyden önce canlıların en basit grupları olan mikroorganizmaları tanıyacak ve onların zararlarından gıdaları koruma ve yararlarından gıda üretiminde faydalanma yollarını daha kolay kavrayabilecek ve bu derste edinilen temel bilgilerle ilgili yöntemleri modifiye edebilecek veya geliştirebilecektir. Bu derste, mikrobiyolojinin temel esaslarını öğrenecektir. Mikrobiyolojinin tarihi ve kapsamı, önemli biyolojik moleküller, mikrobiyolojide kullanılan mikroskoplar, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve tanımı, prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin yapısı ve aralarındaki farklılıklar, gram-pozitif ve gram-negatif bakteriler arasındaki farklılıklar, ökaryotik hücrelerdeki dış ve iç organeller, mikrobiyal gelişme fizyolojisi ve gelişme evreleri, mikroorganizmaların yararlı ve zararlı etkileri, izolasyon yöntemleri konularında bilgi sahibi olacaktır. Ayrıca dersin laboratuvar uygulamasında ise söz konusu teorik bilgileri
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Bu derste öğrenciler gıdalarda kontaminasyon kaynaklarını öğrendiler.
2Öğrenciler çeşitli gıda ürünlerinin mikrobiyolojik bozulma nedenlerini öğrendiler
3Öğrencilere starter kültürler ve starter bakteriyofajlar anlatıldı.
4Uygulamalarda süt ürünleri, et ürünleri, konserve ve tahıl ürünlerinde sayım, izolasyon ve identifikasyon işlemleri öğretildi.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma, 2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma, 3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma, 4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma, 5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme, 6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma, 7- Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma, 8- Yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemenin gerekliliğini kavrayabilme, 9- Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma,
Dersin İçeriği
1- Gıdalarda kontaminasyon kaynakları. 2- Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar. 3- Şeker ve şekerli ürünlerde mikrobiyolojik bozulmalar. 4- Sebze ve meyvelerde mikrobiyolojik bozulmalar. 5- Et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, Ara sınav. 6- Konserve gıdaların bozulma sebepleri. 7- Sütün kontaminasyon kaynakları ve mikrobiyolojik bozulmaları. 8- Peynir, krema ve tereyağlarında mikrobiyolojik bozulmalar. 9- Yoğurt ve dondurmanın mikrobiyolojik kontaminasyonu. 10- Starter kültürler, çeşitleri ve starter bakteriyofajları. 11- Bakteriyel gıda zehirlenmeleri, Ara sınav. 12- Staphylococcus aureus ve Cl. botulinum zehirlenmeleri, Salmonella ve diğer bakteriyel zehirlenmeler. 13- Mikotoksinler ve mikotoksikozisler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Genel Mikrobiyoloji tanımı ve tarihçesi, dalları
2Genel Mikrobiyoloji tanımı ve tarihçesi, dalları
3Mikroorganizmaların tanımı, çeşitleri, sınıflandırması Mikroorganizmaların tanımı, çeşitleri, sınıflandırması
4Mikroorganizmaların doğada ve insan hayatında yeri ve önemi
5Önemli biyolojik moleküller
6Mikroskop çeşitleri ve kullanımı
7Mikroskop çeşitleri ve kullanımı
8Mikroorganizmaların morfolojisi Hücre yapısı ve işlevleri
9Mikroorganizmaların morfolojisi Hücre yapısı ve işlevleri
10Mikrobiyal metabolizma
11Mikrobiyal gelişim
12Temel sterilizasyon teknikleri
13Temel sterilizasyon teknikleri
14
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Biyology of Microorganisms, … - Genel Mikrobiyoloji, Nezihe Tunail, - Genel Mikrobiyoloji, Lütfü Çakmakçı, -Genel Mikrobiyoloji, Mehmet ÖNER, Ege Üni.Fen Fak. Yayını, İzmir, 2001. -Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri, Ayhan TEMİZ, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2000. -Genel Mikrobiyoloji, Prof.Dr. Selahattin SERT, Atatürk Üni. Ziraat Fak. Yayınları, Erzurum, 2000.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma15050
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15050
Ev Ödevi12828
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)160
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4435444423454444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr