Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 200100105100 | GIDA KİMYASI | Zorunlu | 3 | 5 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin sonunda öğrenci;
• Gıda bileşenlerinin kimyasal yapısını bilir.
Gıda bileşenlerinin yapılarında oluşabilecek kimyasal reaksiyonları bilir.
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Elif Duygu KAYA |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda Kimyası ile ilgili temel bilgilere sahip olmak |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
1- Gıda kimyasının tanımı, önemi ve ilgili bilim dalları ve gıda bileşenleri
2- Karbonhidratlar
3- Karbonhidratlara devam
4- Karbonhidratlara devam
5- Lipidler ve Yağ benzeri maddeler
6- Azotlu maddeler, proteinler
7- Azotlu maddelere devam
8- Su
9- Mineral maddeler
10- Vitaminler
11- Enzimler
12- Alkoller
13- Alkoloidler
14- Organik asitler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Su | | | 2 | Karbonhidratlar | | | 3 | Lipitler | | | 4 | Proteinler | | | 5 | Enzimler | | | 6 | Vitaminler | | | 7 | Mineraller | | | 8 | Doğal Toksik Maddeler ve Kontaminantlar | | | 9 | Fenolik Bileşikler ve Doğal Renk Maddeleri | | | 10 | Lezzet Bileşenleri | | | 11 | | | | 12 | | | | 13 | | | | 14 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Saldamlı, İ. (2005). Gıda Kimyası. Hacettepe Üniv. Hastaneleri Basımevi.
Göğüş, F. Fadıloğlu, S. (2006). Gıda Kimyası. Nobel Basımevi.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | 0 |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ev Ödevi | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|