Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
19080100102DESEN - IZorunlu116
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Desen I dersinin içeriği, öğrencilere temel çizim tekniklerini ve ilkelerini öğretmeyi amaçlar. Ders kapsamında aşağıdaki konular ele alınır: Temel Çizim Teknikleri: Karakalem, kömür, mürekkep gibi malzemelerle çalışarak farklı çizim tekniklerini öğrenme. Gözlem ve Analiz: Doğadan ve objelerden gözlem yaparak form, ışık, gölge, doku ve perspektif çalışmaları. Kompozisyon: Çizimlerde denge, ritim, oran-orantı ve alan kullanımı gibi kompozisyon ilkelerinin uygulanması. Perspektif: Tek nokta ve çok nokta perspektif çizimlerinin yanı sıra derinlik ve hacim oluşturma teknikleri. Anatomi Çalışmaları: İnsan ve hayvan figürlerinin anatomik yapısını inceleyerek doğru oranlarda çizim yapma becerisi geliştirme. Klasik ve Çağdaş Uygulamalar: Sanat tarihinden klasik desen örnekleri ile çağdaş sanatçıların desen çalışmalarının incelenmesi. Kişisel İfade: Öğrencilerin kendi tarzlarını ve ifade biçimlerini geliştirmeleri için özgün projeler ve yaratıcı çizim çalışmaları. Bu ders, öğrencilerin temel çizim becerilerini kazanmalarını ve sanat eserleri yaratma süreçlerinde bu becerileri etkili bir şekilde kullanmalarını sağlamayı hedefler.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Gör. Uğur ÖZEN
Öğrenme Çıktıları
1Desenin geleneksel yöntem ve uygulama biçimlerine uygun bir şekilde ifade edilmesi, alternatif yüzeyler ve malzemelerle desen oluşturma, yüzey dokusu ve sanatsal ifade tekniklerine dair temel becerilerin kazanılması.
2Anatomiye dair gözlemlerini, bütüncül ve Sağlam bir desen anlayışı ile yapar.
3Farklı tekniklere hakim olarak, desen ve anatomi gözlemini uygulama becerisine sahip olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ön koşulu olan ders bulunmamaktradır.
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Günlük eskiz defteri çalışması.
Dersin İçeriği
Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Desen I dersi, öğrencilere temel çizim tekniklerini kazandırmayı ve geliştirmeyi amaçlar. Bu ders kapsamında, öğrenciler basit geometrik şekiller ve formlar üzerinden çizim yaparak oran, orantı, kompozisyon ve perspektif gibi temel ilkeleri öğrenirler. Ayrıca, gözlem yaparak anatomik yapı ve hareket gibi konularda pratikler yaparlar. Geleneksel araç-gereçlerle yapılan çalışmalar, öğrencilere sanat pratiğinde teknik beceri kazandırmanın yanı sıra, kişisel ifade ve yaratıcılıklarını geliştirmeyi de hedefler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin tanıtımı, dönem boyunca ders planına ve yöntemine dair bilgilendirme, temin edilmesi gereken ders materyalleri ile ilgili bilgilendirme.Düzenlenmiş basit biçim ve formda nesneler üzerinden eskiz ve desen pratikleri.
2İnsanlık tarihinde prehistorik dönemden günümüze kadar, desen pratiğine dair örnekler üzerinden bilgilendirme sunumu.Basit biçim ve forma sahip nesnelerle oluşturulmuş düzenlemeler üzerinden 35x50 cm. resim kağıdı üzerine parça bütün ilişkisine dayalı deneme ve çizim egzersizleri.
3Desende biçim, form ve şekil kavramlarının tanımı ve basit geometrik şekillerin desende nasıl uygulanacağına dair temel ilkeler.Basit biçim, form ve şekil çalışmaları ve egzersiz uygulamaları.
4Resim sanatında analitik geometrik biçim ve form ilişkileri ile yapılan resim pratiklerine dair örneklerin incelenmesi, Kübist resim anlayışına dair örneklerin değerlendirilmesi.Geometrik, kübik form ve biçimlerin insan anatomisi üzerindeki biçimsel yapılarına dair incelemeler ve etütler, parça bütün ilişkisi ile anatomik yapı oluşturmaya dair deneme çalışmaları.
5Desen çalışmaları üzerinden oran ve orantıya ilişkin incelemeler, oran ve orantının mukayesesi ve altın orana dair usta ressamların çizimlerine dair örneklerin incelenmesi.Geleneksel araç-gereç ile akademik desen üzerine çalışma.
6Anatomik desen çalışmaları üzerinden hareket ve yönlere ilişkin incelemeler, hareket ve yönlerin insan anatomisinde oluşturduğu etki ve rakursi kavramının tanımlanarak , usta ressamların çizimlerinden örneklerin incelenmesi.Rakursi ve harekete dair model düzenlemeleri üzerinden, geleneksel araç gereçlerle akademik desen üzerine resim pratikleri.
7ArasınavArasınav
8Desende ışık ve gölge kavramları ve modle, valör çalışmalarına dair desen ustlarının çalışmalarının incelenmesi.Yunan Antikitesine dayalı ders materylleri üzerinden (Kadın- erkk tors) ışık gölgeye dayalı desen pratikleri..
9Kuru füzen ve tebeşir ile çalışılmış antik dönem ustalarına ait desen örneklerinin incelenmesi.Kuru füzen ve tebeşir ile model üzerinden anatomi çalışmaları.
10Lavi tekniği ile yapılmış desen çalışmalarına dair örneklerin incelenmesi.Lavi tekniği ile desen uygulamaları.
11Desende doku ve yüzey ilişkisine ilişkin farklı akımlardan örneklerDesende doku ve yüzey ilişkisine ilişkin füzen ve sangın malzeme ile uygulama
12Farklı medyumlar ve boyaların kullanımı ile çalışılmış desen örneklerinin incelenmesi.Farklı medyumlar ve boyaların kullanımı ile desen pratikleri gerçekleştirme.
13Nesne, Fifür ve mekan ilişkisi üzerine örnek çalışmaların incelenmesi.Nesne, Fifür ve mekan ilişkisi üzerine desen pratikleri.
14Nesne ve mekan ilişkisinde boyutlandırmanın sanatsal uygulamadaki örnekleriNesne ve mekan ilişkisinde boyutlandırma uygulamaları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Çizginin Gücü Büyük Ressamlardan Desenler Haydar Çelik Engin Yayıncılık (2007), Artistik Anatomi Fahri Dere & Özkan Oğuz Akademisyen Kitabevi (2015), Anatomi Çizim Sanatı David Sanmiguel (2008),
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav170
Uygulama/Pratik130
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Staj koşulu bulunmamaktadır.
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14228
Beyin Fırtınası339
Bireysel Çalışma14342
Ev Ödevi14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)167
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24
ÖÇ1334554245554422553454455
ÖÇ2                        
ÖÇ3                        
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr