Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
9900001067TARLA BİTKİLERİZorunlu245
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Lisans eğitimi alan öğrencilere, “Tarla Tarımının” genel esaslarını ve ilkelerini ortaya koymak, belli başlı tarla bitkilerini (Tahıllar, Yemeklik Tane Baklagiller, Endüstri Bitkileri ve Yem Bitkileri) tanıtmak, yetiştiriciliği esasları öğrenmek, ülkemiz ve dünya ekonomisine katkısını belirtmektir
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Dersi başaran öğrenciler “Tarla Tarımının” genel esaslarını ve ilkeleri hakkında bilgi sahibi olur
2Tarla tarımının ülke tarımındaki yeri ve önemini öğrenir
3Tarla bitkilerinin botaniği, ekolojisi, fizyolojisi ve biyokimyasını öğrenir
4Endüstri bitkileri ve baklagilleri tanır
5Tahıllar,çayır-mera ve yem bitkilerini öğrenir
6Tarla bitkileri üretiminin sorunlarını ve çözümlerini tartışabilirler
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Tarla bitkilerinin tarihçesi, önemi ve bunlardan yararlanma yolları ile üretim pratikleri, bakımları, sorunları ve bunlara çözüm önerilerinin yer aldığı bir derstir
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tarla Bitkileri Yetiştiriciliğinin Önemi ve Tarla Ziraatının Tarihçesi
2Tarımın Bünyesi ve Kültür Bitkilerinin Gen Merkezleri
3Tarla Bitkilerinin Sınıflandırılması ve Botaniği, Tarla Bitkilerinin Üreme Şekli
4Tohumluk ve Tarım Sistemleri
5Tarla Tarımında Uygulanan İşlemler (Toprak İşleme)
6Tarla Tarımında Uygulanan İşlemler (Ekim Nöbeti, Ekim ve Dikim)
7Tarla Tarımında Uygulanan İşlemler (Bakım ve Koruma)
8Tahıllar (Serin İklim Tahılları)
9Tahıllar (Sıcak İklim Tahılları)
10Yemeklik Tane Baklagiller
11Endüstri Bitkileri (Pamuk, Patates, Şeker Pancarı)
12Endüstri Bitkileri (Ayçiçeği, Kolza, Soya ve Tütün)
13Yem Bitkileri (Baklagil Yem Bitkileri)
14Yem Bitkileri (Buğdaygil Yem Bitkileri)
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. KARA, Kemalettin (2010) Tarla Bitkileri, 2. GÖKKUŞ, A., KARADOĞAN, T. KANTAR, F., KOÇ, A. (1998)Tarla Bitkileri Akçin, A. 1981. Yemeklik Dane Baklagiller Ders Notları. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, Erzurum. Baysal, İ. 1975. Tarla Tarımının Genel Esasları, Erzurum Ceylan, A., 1988. Tarla Tarımı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 491. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi. Bornova/İZMİR. Günel, E., 1993. Endüstri Bitkileri "Lif Bitkilerinin Yetiştiriliş Tekniği" Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 6, Van. İlisulu, K., 1983. Yağ Bitkileri ve Islahı. Çağlayan Kitabevi Beyoğlu İstanbul. İncekara, F., 1972. Endüstri Bitkileri ve Islahı. Cilt I, II, III, IV. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova-İzmir. Köycü, Ç., 1974. Serin İklim Tahılları Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Erzurum. Tosun, F., 1974. Baklagil ve Buğdaygil Yembitkileri Kültürü. Atatürk Üniversitesi Yay. No: 242. Zir. Fak. Yay. No: 123. Ders Kitapları Serisi No: 8, Atatürk Üniv. Basımevi. Kün, E., 1981. Serin İklim Tahılları Ondokuz Mayıs Üniv. Zir. Fak. Yayınları No: 6, Ders Notları No: 1. Samsun.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma148112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)160
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ12       
ÖÇ2        
ÖÇ3 1      
ÖÇ4  4     
ÖÇ5   2    
ÖÇ6     5  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr