|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 9900001067 | TARLA BİTKİLERİ | Zorunlu | 2 | 4 | 5 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Lisans eğitimi alan öğrencilere, “Tarla Tarımının” genel esaslarını ve ilkelerini ortaya koymak, belli başlı tarla bitkilerini (Tahıllar, Yemeklik Tane Baklagiller, Endüstri Bitkileri ve Yem Bitkileri) tanıtmak, yetiştiriciliği esasları öğrenmek, ülkemiz ve dünya ekonomisine katkısını belirtmektir
| Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Dersi başaran öğrenciler “Tarla Tarımının” genel esaslarını ve ilkeleri hakkında bilgi sahibi olur | 2 | Tarla tarımının ülke tarımındaki yeri ve önemini öğrenir | 3 | Tarla bitkilerinin botaniği, ekolojisi, fizyolojisi ve biyokimyasını öğrenir | 4 | Endüstri bitkileri ve baklagilleri tanır | 5 | Tahıllar,çayır-mera ve yem bitkilerini öğrenir | 6 | Tarla bitkileri üretiminin sorunlarını ve çözümlerini tartışabilirler |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Tarla bitkilerinin tarihçesi, önemi ve bunlardan yararlanma yolları ile üretim pratikleri, bakımları, sorunları ve bunlara çözüm önerilerinin yer aldığı bir derstir
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Tarla Bitkileri Yetiştiriciliğinin Önemi ve Tarla Ziraatının Tarihçesi
| | | 2 | Tarımın Bünyesi ve Kültür Bitkilerinin Gen Merkezleri
| | | 3 | Tarla Bitkilerinin Sınıflandırılması ve Botaniği, Tarla Bitkilerinin Üreme Şekli
| | | 4 | Tohumluk ve Tarım Sistemleri
| | | 5 | Tarla Tarımında Uygulanan İşlemler (Toprak İşleme)
| | | 6 | Tarla Tarımında Uygulanan İşlemler (Ekim Nöbeti, Ekim ve Dikim)
| | | 7 | Tarla Tarımında Uygulanan İşlemler (Bakım ve Koruma)
| | | 8 | Tahıllar (Serin İklim Tahılları)
| | | 9 | Tahıllar (Sıcak İklim Tahılları)
| | | 10 | Yemeklik Tane Baklagiller
| | | 11 | Endüstri Bitkileri (Pamuk, Patates, Şeker Pancarı)
| | | 12 | Endüstri Bitkileri (Ayçiçeği, Kolza, Soya ve Tütün)
| | | 13 | Yem Bitkileri (Baklagil Yem Bitkileri)
| | | 14 | Yem Bitkileri (Buğdaygil Yem Bitkileri)
| | | 15 | | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1. KARA, Kemalettin (2010) Tarla Bitkileri, 2. GÖKKUŞ, A., KARADOĞAN, T. KANTAR, F., KOÇ, A. (1998)Tarla Bitkileri
Akçin, A. 1981. Yemeklik Dane Baklagiller Ders Notları. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, Erzurum. Baysal, İ. 1975. Tarla Tarımının Genel Esasları, Erzurum Ceylan, A., 1988. Tarla Tarımı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 491. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi. Bornova/İZMİR. Günel, E., 1993. Endüstri Bitkileri "Lif Bitkilerinin Yetiştiriliş Tekniği" Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 6, Van. İlisulu, K., 1983. Yağ Bitkileri ve Islahı. Çağlayan Kitabevi Beyoğlu İstanbul. İncekara, F., 1972. Endüstri Bitkileri ve Islahı. Cilt I, II, III, IV. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova-İzmir. Köycü, Ç., 1974. Serin İklim Tahılları Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Erzurum. Tosun, F., 1974. Baklagil ve Buğdaygil Yembitkileri Kültürü. Atatürk Üniversitesi Yay. No: 242. Zir. Fak. Yay. No: 123. Ders Kitapları Serisi No: 8, Atatürk Üniv. Basımevi. Kün, E., 1981. Serin İklim Tahılları Ondokuz Mayıs Üniv. Zir. Fak. Yayınları No: 6, Ders Notları No: 1. Samsun.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Bireysel Çalışma | 14 | 8 | 112 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 2 | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | ÖÇ3 | | 1 | | | | | | | ÖÇ4 | | | 4 | | | | | | ÖÇ5 | | | | 2 | | | | | ÖÇ6 | | | | | | 5 | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|