|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0701207107 | YUMUŞAK VE SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE TÜRLERİ | Zorunlu | 4 | 7 | 5 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Türkiye’de yetişen bazı yumuşak çekirdekli meyve türleri (Elma, Armut, Ayva) ile bazı sert çekirdekli meyve türlerinin (Şeftali, Kayısı, Erik, Kiraz, Vişne) dünya üzerinde yayılma alanları, sistematiği ve genolojileri, morfolojik ve biyolojik özellikleri, ekoljik istekleri ve yıllık bakım işleri ile üretim, ihracat ve ithalat değerlerini öğretmek. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Ogr. Uyesi Mehmet Ramazan BOZHUYUK
Dr. Berna DOĞRU ÇOKRAN | Öğrenme Çıktıları | 1 | Yumuşak ve sert çekirdekli meyve türlerinin Dünya’da yayılma alanlarını bilirler | 2 | Yumuşak ve sert çekirdekli meyve türlerinin kültür tarihi ve gelişimlerini öğrenirler | 3 | Yumuşak ve sert çekirdekli meyve türlerinin sistematikteki yeri ve pomolojik sınıflandırılmasını, morfolojik ve biyolojik özelliklerini, döllenme biyolojilerini bilirler | 4 | Yumuşak ve sert çekirdekli meyve türlerinin ekolojik isteklerini öğrenir, bahçe tesisini, kültürel uygulamaları ve hasadını bilirler | 5 | Üretim hedefleri ve stratejileri hakkında fikir sahibi olurlar |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Yumuşak ve sert çekirdekli meyve türleri ile ilgili bilgilerin verilmesi | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Türkiye’de meyvecilik ve meyveciliğin tarihi gelişimi, Elmanın kültür alanları, sistematiği ve genolojisi, pomolojik sınıflandırılması, morfolojik özellikleri, önemli elma çeşitleri. | | | 2 | Elmanın döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, yetiştiricilik yönünden bazı özellikleri, elma bahçesi tesisi, üretim ihracat ve ithalat değerleri, elmanın yıllık bakım işleri ve hasat. | | | 3 | Armudun kültür alanları, sistematiği ve genolojisi, pomolojik sınıflandırılması, morfolojik özellikleri, önemli armut çeşitleri. | | | 4 | Armudun döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, yetiştiricilik yönünden bazı özellikleri, armut bahçesi tesisi, üretim ihracat ve ithalat değerleri, armudun yıllık bakım işleri ve hasat. | | | 5 | Ayvanın kültür alanları, sistematiği ve genolojisi, pomolojik sınıflandırılması, morfolojik özellikleri, önemli ayva çeşitleri. | | | 6 | Ayvanın döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, yetiştiricilik yönünden bazı özellikleri, ayva bahçesi tesisi, üretim ihracat ve ithalat değerleri, ayvanın yıllık bakım işleri ve hasat. | | | 7 | Şeftalinin kültür alanları, sistematiği ve genolojisi, pomolojik sınıflandırılması, morfolojik özellikleri, önemli şeftali çeşitleri.
Şeftalinin döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, yetiştiricilik yönünden bazı özellikleri, şeftali bahçesi tesisi, üretim ihracat ve ithalat değerleri, şeftalinin yıllık bakım işleri ve hasat. | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Kayısının kültür alanları, sistematiği ve genolojisi, pomolojik sınıflandırılması, morfolojik özellikleri, önemli kayısı çeşitleri. | | | 10 | Kayısının döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, yetiştiricilik yönünden bazı özellikleri, kayısı bahçesi tesisi, üretim ihracat ve ithalat değerleri, kayısının yıllık bakım işleri ve hasat. | | | 11 | Eriğin kültür alanları, sistematiği ve genolojisi, pomolojik sınıflandırılması, morfolojik özellikleri, önemli erik çeşitleri. | | | 12 | Eriğin döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, yetiştiricilik yönünden bazı özellikleri, ayva bahçesi tesisi, üretim ihracat ve ithalat değerleri, eriğin yıllık bakım işleri ve hasat. | | | 13 | Kiraz ve Vişnenin kültür alanları, sistematiği ve genolojisi, pomolojik sınıflandırılması, morfolojik özellikleri, önemli kiraz ve vişne çeşitleri. | | | 14 | Kiraz ve Vişnenin döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, yetiştiricilik yönünden bazı özellikleri, kiraz ve vişne bahçesi tesisi, üretim ihracat ve ithalat değerleri, kiraz ve vişnenin yıllık bakım işleri ve hasat. | | | 15 | Final Sınavı | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1. Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 128. Ders Kitabı 11.
2. Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M. (2003). Ilıman İklim Meyve Türleri, Yumuşa Çekirdekli Meyveler, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:556, İzmir.
3. Biochemistry of Fruit Ripening (Seymour, G. B., Taylor, J. E., and Tucker, G. A., eds.), Chapman and Hall, Cambridge, UK.
4. Th Jackson JE. 2003.Biology of apples and pears. Cambridge: Cambridge University Press.
5. Westwood, M.N., 1993. Temperate-Zone Pomology. Physiology and Culture. 3rd ed. Timber Press Inc., Portland, Oregon, USA.
6. Öğretim Üyesinin Ders Notları
7. İnternet | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Bireysel Çalışma | 14 | 8 | 112 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 5 | ÖÇ2 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 5 | 3 | ÖÇ3 | 5 | 3 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | ÖÇ5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|