Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0701207103SERT KABUKLU MEYVE TÜRLERİZorunlu475
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Ders kapsamında öğrencilere, sert kabuklu meyve türlerinin anavatanı, kültür tarihi, sistematiği, morfolojisi, fizyolojisi, döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, pomolojik özellikleri, kabuklu meyve ve iç kalitesi, çoğaltma metotları, bahçe tesisleri, yıllık bakım işleri, üretim alanları, önemli çeşitler, hasat ve muhafaza teknikleri, pazarlanması, ıslah programları, besin değerleri, üretimi ve ticareti ile ders kapsamındaki türlerle ilgili mevzuatlar ve politikalar hakkında genel/özel –teorik/uygulamalı bilgiler vermek ve beceriler kazandırmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenciler, sert kabuklu meyve türlerinin tanır ve ülkemiz için önemini kavrarlar.
2Sert Kabuklu Meyvelerin nasıl meydana geldikleri hakkında bilgi sahibi olurlar
3Sert kabuklu mevte türlerinin çiçek biyolojileri, çoğalma metotları ve yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olurlar
4Sert Kabuklu meyve türlerinin ıslah aşamalarını planlar
5Modern meyve yetiştiriciliğinin esaslarına göre sert kabuklu meyve türlerini yetiştirirler
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Konsantre gıda konumundaki sert kabuklu meyve türlerinin (altın meyvelerin) kültür tarihi, sistematikteki yeri, yetiştirme teknikleri, üretimi ve ticaretinin önemi ile ülkemizin kültüründeki yerini değerlendiren konuları içermektedir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sert kabuklu meyve türlerinin meydana gelişi, genel/ortak özellikleri
2 Fındığın anavatanı, kültür tarihi, sistematiği, morfolojisi, fizyolojisi, döllenme biyolojisi
3Fındığın ekolojik istekleri, pomolojik özellikleri, kabuklu meyve ve iç kalitesi, çoğaltma metotları, bahçe tesisleri, yıllık bakım işleri, üretim alanları, önemli çeşitler
4 Fındığın hasat ve muhafazası, pazarlanması, ıslah programları, besin değerleri, üretimi ve ticareti
5Cevizin anavatanı, kültür tarihi, sistematiği, morfolojisi, fizyolojisi, döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, pomolojik özellikleri, kabuklu meyve ve iç kalitesi, çoğaltma metotları
6Cevizin bahçe tesisi, yıllık bakım işleri, üretim alanları, önemli çeşitler, hasat ve muhafazası, pazarlanması, ıslah programları, besin değerleri, üretimi ve ticareti
7Bademin anavatanı, kültür tarihi, sistematiği, morfolojisi, fizyolojisi, döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, pomolojik özellikleri, kabuklu meyve ve iç kalitesi, çoğaltma metotları Bademin bahçe tesisi, yıllık bakım işleri, üretim alanları, önemli çeşitler, hasat ve muhafazası, pazarlanması, ıslah programları, besin değerleri, üretimi ve ticareti
8Ara Sınav
9Antepfıstığının anavatanı, kültür tarihi, sistematiği, morfolojisi, fizyolojisi, döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, pomolojik özellikleri, kabuklu meyve ve iç kalitesi, çoğaltma metotları
10Antepfıstığının bahçe tesisi, yıllık bakım işleri, üretim alanları, önemli çeşitler, hasat ve muhafazası, pazarlanması, ıslah programları, besin değerleri, üretimi ve ticareti
11Kestanenin anavatanı, kültür tarihi, sistematiği, morfolojisi, fizyolojisi, döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, pomolojik özellikleri, kabuklu meyve ve iç kalitesi, çoğaltma metotları, ekolojik istekleri, pomolojik özellikleri, kabuklu meyve ve iç kalitesi, çoğaltma metotları, hasat ve muhafazası, pazarlanması, ıslah programları, besin değerleri, üretimi ve ticareti
12Pikan cevizinin anavatanı, kültür tarihi, sistematiği, morfolojisi, fizyolojisi, döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, pomolojik özellikleri, kabuklu meyve ve iç kalitesi, çoğaltma metotları, ekolojik istekleri, pomolojik özellikleri, kabuklu meyve ve iç kalitesi, çoğaltma metotları, hasat ve muhafazası, pazarlanması, ıslah programları, besin değerleri, üretimi ve ticareti
13Keçiboynuzu ve çamfıstığının anavatanı, kültür tarihi, sistematiği, morfolojisi, fizyolojisi, döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, pomolojik özellikleri, kabuklu meyve ve iç kalitesi, çoğaltma metotları, ekolojik istekleri, pomolojik özellikleri, kabuklu meyve ve iç kalitesi, çoğaltma metotları, hasat ve muhafazası, pazarlanması, ıslah programları, besin değerleri, üretimi ve ticareti
14Sert kabuklu meyve türleri dersinin genel değerlendirmesi
15Final Sınavı
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Dersi veren öğretim üyesinin notları 2.İnternet 3.Ulusal ve Uluslar arası kongre bildirileri
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma148112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)160
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ155555544
ÖÇ231111111
ÖÇ331444444
ÖÇ433243343
ÖÇ534444444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr