|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0701204100 | GENEL MEYVECİLİK | Zorunlu | 2 | 4 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Bu dersin amacı, meyvecilik konusunda öğrencilere temel bilgileri vermektir. Bu amaçla meyve türlerinin biyolojik, fizyolojik, ekonomik ve ekolojik özellikleri ana konu olarak verilmektedir. Meyve türlerinin çiçek biyolojisi, tozlanma ve döllenme özellikleri, kısırlık ve uyuşmazlıklar, tozlanma ajanları, çiçek tomurcuğu oluşumu, meyve türlerinin ışık, sıcaklık, nem ve toprak istekleri, periyodisite, meyve dökümleri, meyve seyreltmesi, dinlenme, bahçe tesisi, yönetimi, pomolojik özellikler gibi konuların verilmesi amaçlanmıştır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Mücahit PEHLUVAN | Öğrenme Çıktıları | 1 | Ögrenciler meyvecilik konusunda elde edilen genel bilgileri çiftçilere aktarabilirler | 2 | Meyveciliğin ülke ekonomisindeki önemi bu dersin temel konularından birisidir. Bu amaçla meyve türlerinin kapladığı alan, ihracattaki payları, milli gelirdeki payı, bu dalda istihdam edilen kişi sayısı, endüstride kullanımı gibi konular dersin temel konularından birisini oluşturacaktır. Öğrenci bu konuları öğrenir. | 3 | Bahçe tesisi, bakımı gibi konularındaki bilgilerini çiftçilere aktarabilir | 4 | Çiftçilerin daha verimli ve daha iyi meyve yetiştirmelerini sağlayabilirler |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Ders kapsamında; meyveciliğin tarihsel gelişimini, ekonomik önemini ve meyve türlerinin sınıflandırılmasını, meyve ağaçlarının kök, gövde, yaprak, çiçek, meyve gibi organlarının morfolojik ve biyolojik özelliklerini, meyve ağaçlarının iklim ve toprak isteklerini, generatif ve vegetatif çoğaltma yöntemlerini, fidan yetiştirmeyi, meyve bahçesi kurulmasını, yıllık bakım işlemlerini (toprak işleme, sulama, gübreleme, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele ve hasat) öğrenir.
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Meyve türlerinin sınıflandırılması | | | 2 | Meyve türlerinin ekonomiye katkısı | | | 3 | Meyve türlerinin biyolojik özellikleri (çiçek biyolojileri, tozlanma, tozlanma ajanları) | | | 4 | Meyve türlerinin biyolojik özellikleri (fertilization, sterility, compatibility) | | | 5 | Meyve türlerinin ekolojik özellikleri (ışık, sıcaklık, nem) | | | 6 | Meyve türlerinin ekolojik özellikleri (donlar) | | | 7 | Meyve türlerinin ekolojik özellikleri (toprak özellikleri) | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Meyve türlerinin fizyolojik özellikleri (periyodisite, dinlenme) | | | 10 | Meyve türlerinin fizyolojik özellikleri (meyve dökümleri) | | | 11 | Meyve türlerinin pomolojik özellikleri | | | 12 | Bahçe tesisi | | | 13 | Bahçe yönetimi | | | 14 | Orchard management (fidancılık) | | | 15 | Meyvecilikte uygulanan yeni teknikler | | | 16 | Final Sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1.Dersi veren öğretim üyesinin ders notları
2.İnternet
3.Ulusal ve Uluslar arası kongre bildirileri
4.Gerçekçioğlu, R., Bilgener, Ş., Soylu, A. 2009. Genel Meyvecilik. Nobel Yayın No: 1280, 2. Basım , Ekim 2009.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Bireysel Çalışma | 14 | 6 | 84 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 1 | 1 | 2 | 3 | 4 | 3 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|