Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0701204100GENEL MEYVECİLİKZorunlu244
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, meyvecilik konusunda öğrencilere temel bilgileri vermektir. Bu amaçla meyve türlerinin biyolojik, fizyolojik, ekonomik ve ekolojik özellikleri ana konu olarak verilmektedir. Meyve türlerinin çiçek biyolojisi, tozlanma ve döllenme özellikleri, kısırlık ve uyuşmazlıklar, tozlanma ajanları, çiçek tomurcuğu oluşumu, meyve türlerinin ışık, sıcaklık, nem ve toprak istekleri, periyodisite, meyve dökümleri, meyve seyreltmesi, dinlenme, bahçe tesisi, yönetimi, pomolojik özellikler gibi konuların verilmesi amaçlanmıştır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Mücahit PEHLUVAN
Öğrenme Çıktıları
1Ögrenciler meyvecilik konusunda elde edilen genel bilgileri çiftçilere aktarabilirler
2Meyveciliğin ülke ekonomisindeki önemi bu dersin temel konularından birisidir. Bu amaçla meyve türlerinin kapladığı alan, ihracattaki payları, milli gelirdeki payı, bu dalda istihdam edilen kişi sayısı, endüstride kullanımı gibi konular dersin temel konularından birisini oluşturacaktır. Öğrenci bu konuları öğrenir.
3Bahçe tesisi, bakımı gibi konularındaki bilgilerini çiftçilere aktarabilir
4Çiftçilerin daha verimli ve daha iyi meyve yetiştirmelerini sağlayabilirler
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Ders kapsamında; meyveciliğin tarihsel gelişimini, ekonomik önemini ve meyve türlerinin sınıflandırılmasını, meyve ağaçlarının kök, gövde, yaprak, çiçek, meyve gibi organlarının morfolojik ve biyolojik özelliklerini, meyve ağaçlarının iklim ve toprak isteklerini, generatif ve vegetatif çoğaltma yöntemlerini, fidan yetiştirmeyi, meyve bahçesi kurulmasını, yıllık bakım işlemlerini (toprak işleme, sulama, gübreleme, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele ve hasat) öğrenir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Meyve türlerinin sınıflandırılması
2Meyve türlerinin ekonomiye katkısı
3Meyve türlerinin biyolojik özellikleri (çiçek biyolojileri, tozlanma, tozlanma ajanları)
4Meyve türlerinin biyolojik özellikleri (fertilization, sterility, compatibility)
5Meyve türlerinin ekolojik özellikleri (ışık, sıcaklık, nem)
6Meyve türlerinin ekolojik özellikleri (donlar)
7Meyve türlerinin ekolojik özellikleri (toprak özellikleri)
8Ara Sınav
9Meyve türlerinin fizyolojik özellikleri (periyodisite, dinlenme)
10Meyve türlerinin fizyolojik özellikleri (meyve dökümleri)
11Meyve türlerinin pomolojik özellikleri
12Bahçe tesisi
13Bahçe yönetimi
14Orchard management (fidancılık)
15Meyvecilikte uygulanan yeni teknikler
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Dersi veren öğretim üyesinin ders notları 2.İnternet 3.Ulusal ve Uluslar arası kongre bildirileri 4.Gerçekçioğlu, R., Bilgener, Ş., Soylu, A. 2009. Genel Meyvecilik. Nobel Yayın No: 1280, 2. Basım , Ekim 2009.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14684
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)132
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ111234355
ÖÇ233234434
ÖÇ333535433
ÖÇ455535545
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr