Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
160701108101TOHUMLUK BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİZorunlu484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Tohumluğun anlamı ve önemi, vejetatif ve generatif tohumluk farklılığını kavratmak, normal üretimden normal üretiminin agronomik (toprak hazırlığından hasada kadar) işlemler yönünden farklılıklarını algılatmak, kimi önemli tarla bitkilerinde tohumluk üretim kurallarını benimsetmek, tohumluk teknolojisi (kurutma-işleme-paketleme) konularını algılatmak ve gelişmeleri kavratmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Tohumluk kavramını ve önemini anlayabilme
2Vejetatif ve generatif bitki üretim şekillerini algılayabilme
3Kültür bitkilerinde tohumluk üretiminde agronomik işlem farklılıklarını kavrama ve sentezleyebilme
4Tarla bitkilerinde tohumluk üretim kurallarını algılama ve uygulamada değerlendirebilme
5Tohumlukların depolanma-işlenme ve paketlenmesinde kullanılan teknolojiyi algılama ve uygulayabilme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Tohumluk kavramının anlamı ve önemi, vejetatif tohumluk materyalleri, tohumluk üretiminde agronomik (toprak hazırlığından hasada kadar) işlemler, kimi tarla bitkileri (endüstri bitkileri-tahıllar-yemeklik baklagiller-yem bitkileri)’nde tohumluk üretiminin esasları, tohumluk teknolojisinde (depolama-işleme-paketleme) genel işlemler ve esasları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Bitkilerde üreme (generatif-vejetatif)
2Tohumluk üretiminde ekolojik esaslar
3Tohumluk üretiminde ekolojik esaslar: İklim - Toprak - Yükselti-Eğim-Yöney
4Tohumluk üretiminde agronomik esasları: Koruma-İzolasyon - Tohum yatağı hazırlama - Tohumluk ve aşılanması
5Tohumluk üretiminde ekim zamanı ve yöntemleri - Ayıklama - Yabancı bitki kontrolu
6Tohumluk üretiminde gübreleme sulama - Tamamlayıcı tozlama
7Tohumluk üretiminde gübreleme hastalık ve zararlı kontrolu - Hasat ve harman
8Ara Sınav
9Endüstri bitkileri(Ayçiçeği, yer fıstığı, pamuk, susam, haşhaş, şeker pancarı, tütün, patates)’nde tohumluk üretim esasları
10Sıcak ve serin iklim tahıllarında tohumluk üretiminin esasları - Yemeklik baklagillerde tohumluk üretiminin esasları
11Tohumlukların işlenme teknikleri: Kurutma - İşleme-Ayrılma
12Tohumlukların işlenme teknikleri: Kurutma - İşleme-Ayrılma
13Tohumlukların depolanması
14Tohumlukların depolanması
15Tohum kaplama- Delintasyon- Paketleme
16Final
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14798
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)131
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11
ÖÇ14          
ÖÇ2 4         
ÖÇ3           
ÖÇ4           
ÖÇ5           
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr