Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 160701108101 | TOHUMLUK BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Tohumluğun anlamı ve önemi, vejetatif ve generatif tohumluk farklılığını kavratmak, normal üretimden normal üretiminin agronomik (toprak hazırlığından hasada kadar) işlemler yönünden farklılıklarını algılatmak, kimi önemli tarla bitkilerinde tohumluk üretim kurallarını benimsetmek, tohumluk teknolojisi (kurutma-işleme-paketleme) konularını algılatmak ve gelişmeleri kavratmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Tohumluk kavramını ve önemini anlayabilme | 2 | Vejetatif ve generatif bitki üretim şekillerini algılayabilme | 3 | Kültür bitkilerinde tohumluk üretiminde agronomik işlem farklılıklarını kavrama ve sentezleyebilme | 4 | Tarla bitkilerinde tohumluk üretim kurallarını algılama ve uygulamada değerlendirebilme | 5 | Tohumlukların depolanma-işlenme ve paketlenmesinde kullanılan teknolojiyi algılama ve uygulayabilme |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Tohumluk kavramının anlamı ve önemi, vejetatif tohumluk materyalleri, tohumluk üretiminde agronomik (toprak hazırlığından hasada kadar) işlemler, kimi tarla bitkileri (endüstri bitkileri-tahıllar-yemeklik baklagiller-yem bitkileri)’nde tohumluk üretiminin esasları, tohumluk teknolojisinde (depolama-işleme-paketleme) genel işlemler ve esasları. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Bitkilerde üreme (generatif-vejetatif) | | | 2 | Tohumluk üretiminde ekolojik esaslar | | | 3 | Tohumluk üretiminde ekolojik esaslar: İklim - Toprak - Yükselti-Eğim-Yöney | | | 4 | Tohumluk üretiminde agronomik esasları: Koruma-İzolasyon - Tohum yatağı hazırlama - Tohumluk ve aşılanması | | | 5 | Tohumluk üretiminde ekim zamanı ve yöntemleri - Ayıklama - Yabancı bitki kontrolu | | | 6 | Tohumluk üretiminde gübreleme sulama - Tamamlayıcı tozlama | | | 7 | Tohumluk üretiminde gübreleme hastalık ve zararlı kontrolu - Hasat ve harman | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Endüstri bitkileri(Ayçiçeği, yer fıstığı, pamuk, susam, haşhaş, şeker pancarı, tütün, patates)’nde tohumluk üretim esasları | | | 10 | Sıcak ve serin iklim tahıllarında tohumluk üretiminin esasları - Yemeklik baklagillerde tohumluk üretiminin esasları | | | 11 | Tohumlukların işlenme teknikleri: Kurutma - İşleme-Ayrılma | | | 12 | Tohumlukların işlenme teknikleri: Kurutma - İşleme-Ayrılma | | | 13 | Tohumlukların depolanması | | | 14 | Tohumlukların depolanması | | | 15 | Tohum kaplama- Delintasyon- Paketleme | | | 16 | Final | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 7 | 98 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|