Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
170500107102ZOOTEKNİZorunlu473
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Canlı sistemlerinin temel birimi olan hücre yapısını ve hücresel olayları öğretmek, doku ve organ sistemlerinin işlevlerini, metabolizma olaylarını açıklamak ve canlılarda üreme tiplerini öğretmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Başaran KARADEMİR
Öğrenme Çıktıları
1-Hücreyi oluşturan yapıları ve bunların görevlerini öğrenir 2-Hücre bölünmesini, protein sentezini öğrenir 3-Canlıların genetik yapısı ve mutasyon konularını öğrenir. 4-Doku fonksiyonlarını öğrenir 5-Hayvanlarda organ sistemleri ve işlevlerini öğrenir. 6-Canlılarda üreme tiplerini öğrenir. 7-Hayvanların bilimsel olarak sınıflandırılmasını öğrenir. 8-Hayvanların genel karakterlerini öğrenir 9-Canlılarda gelişimin nasıl olduğunu öğrenir. 10-Zootekni hakkında temel bilgileri öğrenir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ön koşul yoktur
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Hayvancılığın ekonomik önemi ve hayvansal ürünlerin insan beslenmesi açısından önemi, Türkiye’de ve Dünya’da hayvan yetiştiriciliği ve hayvansal üretim düzeyleri. Hayvanlarda üreme, Evcil hayvanlarda üreme ve hayvansal üretim, Üreme sisteminin anatomi ve fizyolojisi, Türlere göre üreme fonksiyonu ve üremenin denetimi. Hayvan ıslahı, Ekonomik verim düzeyi ve adaptasyon Fenotipik varyasyon ve öğeleri, Seleksiyon ve seleksiyon yöntemleri, Çiftleştirme sistemleri. Sığır yetiştiriciliği, Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen önemli sığır ırkları, Sığırlarda üreme, Sığırlardan süt üretimi, Sığırlardan et üretimi. Koyun Yetiştiriciliği, Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen önemli koyun ırkları, Koyunlarda üreme, Koyunlardan süt üretimi, Koyunlardan et üretimi. Keçi Yetiştiriciliği, Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen önemli keçi ırkları, Keçilerde üreme, Keçilerden süt ve et üretimi. Tavukçuluk, Tavukçuluğun önemi ve tavukçuluk işletme tipleri, Yumurta tavukçuluğu, Kasaplık piliç yetiştiriciliği. Arıcılık, Arıcılığın önemi ve arı ürünleri, Koloniyi oluşturan bireyler ve arılarda üreme ve çoğalma, Arıcılıkta mevsimlik işler, Arı hastalık ve zararlıları. İpekböcekçiliği ve üretim aşamaları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tanışma, Ders müfredatı hakkında genel bilgi verme
2Hayvan yetiştiriciliğinin ekonomik önemi, Dünya ve Türkiye'de hayvansal üretim
3Çiftlik hayvanlarında üreme
4Hayvan ıslahı
5Sığır yetiştiriciliği
6Koyun yetiştirme
7Keçi yetiştirme
8Ara sınavı
9Kanatlı yetiştirme
10Arı yetiştirme
11İpekböceği yetiştirme
12Hayvan besleme
13Hayvan beslemede kullanılan yemler
14Metabolik hastalıklar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Hayvan Yetiştirme İlkeleri: Ders Kitabı, Şengonca, M., 2005. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay. No:534, İzmir, 192s. Breeding and improvement of farm animals, McGraw-Hill Book Company, inc., New York, London, • Rice, V.A.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14545
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15353
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1434555552455554
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr