Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 170500104104 | TARIMSAL EKOLOJİ | Zorunlu | 2 | 4 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bitki ve hayvan yetiştiriciliğinde çevre faktörlerinin etkilerini anlama kolaylığı sağlamak |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Özcan ÇAĞLAR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1.Dersi alan öğrenci; Tarımsal üretimi sınırlayan çevre faktörleri hakkında temel bilgilere sahip olabilir | 2 | 2.Eğitiminin ilerleyen dönemlerinde bitkisel ve hayvansal üretim ile ilgili dersleri daha kolay kavrayabilir | 3 | 3. Çevre tahribatına sebep olan faktörler konusunda temel bilgilere
kavuşacağı için çevreye daha duyarlı olabilir ve çevresini bu konuda aydınlatabilir
| 4 | 4. Bitkisel üretimde ürün seçiminde daha etkin karar verebilir | 5 | 5. Sürdürülebilir kaynak kullanımını daha iyi kavrar | 6 | 6. Canlılar arasındaki ilişkileri daha iyi yorumlayabilir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Ekolojinin tanımlanması ve sınıflandırılması, ekolojik temel kavramlar, ışık, sıcaklık, su, atmosfer, coğrafik ve topoğrafik faktörler, toprak, yangın, ekosistem kavramı, ekosistemde canlılar arası ilişkiler, ekosistemde temel besin maddeleri döngüsü ve enerji akışı |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Ekolojinin tanımlanması ve sınıflandırılması, ekolojik temel kavramların izahı | | | 2 | Işık faktörünün tanımı | | | 3 | Description of the role of light on plant and animal production | | | 4 | Sıcaklık faktörünün tanımı | | | 5 | Sıcaklık ile bitkisel ve hayvansal üretim ilişkileri | | | 6 | Su faktörünün tanımı | | | 7 | Su bitki ve hayvan ilişkileri | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Atmosfer faktörü ve tarımsal açıdan önemi
Coğrafik ve Topografik faktörüler ve tarımsal açıdan önemi | | | 10 | Toprak faktörü ve tarımsal açıdan önemi | | | 11 | Yangın faktörü ve ekosistem açısından önemi | | | 12 | Ekosistem tanımı ve topluluk ekolojisinin temel esasları | | | 13 | Ekosistemde canlılar arası ilişkiler | | | 14 | Ekosistemde temel besin elementi döngüleri ve enerji akışı | | | 15 | Genel Değerlendirme | | | 16 | FİNAL SINAVI | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Basılmamış Ders Notları
Andiç, C. 2002. Tarımsal Ekoloji. Atatürk Üniv Yay. no: 106
Kılınç, M. ve H.G. Kutbay, 2004. Bitki Ekolojisi.Palme yay.
Özkütük K., Hayvan Ekolojisi. Çukurova Univ. Ders Kit. no: C-79
Gliessman, S.R., 2007. Agroecology, The Ecology of Sustainable Food Systems: CRC Press
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Seminer | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 4 | 24 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | 2 | | 3 | 5 | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | 3 | | 3 | 4 | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | 2 | | 3 | 4 | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | 3 | | 3 | 4 | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | 3 | | 4 | 4 | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | 3 | | 4 | 5 | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|