Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 150400305101 | ÜRETİM YÖNETİMİ | Zorunlu | 3 | 5 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
İşletmelerin yapmış olduğu ürün ve hizmet üretimine dair bilgileri edindirmek. Üretim Yönetiminde temel kavramlar, üretim sistemleri ve üretim/işlemler stratejisi, talep tahminleri, ürün tasarımı ve süreç planlaması, toplam kalite yönetimi, tedarik zinciri yönetimi dair edinimler kazandırmak bu dersin amacıdır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Alpaslan DOĞAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | İşletme fonksiyonlarının bir bütünlük içerisinde yürütülmesinde alanında sahip olduğu ileri düzeydeki bilgiyi kullanır. | 2 | İşletmenin fonksiyonlarının yürütülmesiyle ilgili ortaya çıkan öngörülemeyen karmaşık problemleri analiz ederek araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri bulur. | 3 | İşletme uygulamalarını değerlendirerek, mevcut uygulamaların sürekli iyileştirilmesine yönelik öneriler geliştirir. | 4 | İşletme alanındaki yeni uygulamalarda karşılaşılan olası problemleri öngörüp, önleyici stratejiler geliştirir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Üretim yönetiminin ileri konularını anlamak için gerekli temel bilgilerle donatır. İşlenen konular arasında tesis yerleşimi ve düzenleme, stok yönetimi, proje yönetimi, kısa-dönemli planlama, doğrusal programlama ve bütünsel planlama konularına ek olarak malzeme gereksinmeleri planlaması (MRP), imalat kaynak planlaması (MRP II) ve kurumsal kaynak planlamasına (ERP) giriş dersin içeriğini oluşturur. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Üretim Yönetimi Temel Tanım ve Kavramlar | | | 2 | İşletme ve Üretim Sistemi | | | 3 | Üretim Sistemlerinin Tasarımı | | | 4 | Üretim Kararları, Üretim Bölüm Organizasyonu | | | 5 | Üretim Sistemlerinin Analizi | | | 6 | İş Etüdü Kavramı | | | 7 | İş ve İş yeri Düzenlemesi | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Üretim Sistemleri Planlaması, Üretim Sistemlerinin İşletilmesi ve Kontrolü | | | 10 | Talep Tahmini ve Ürün Yönetimi | | | 11 | Kaynak Yönetimi; Enerji, Su, Ham madde, İnsan, Teknoloji | | | 12 | Kapasite Yönetimi | | | 13 | Fabrika Kuruluş Yeri Seçimi | | | 14 | Yerleştirme Düzeni, Fabrika İçi Düzenleme | | | 15 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders kitapları:
1. Bülent KOBU, Üretim Yönetimi, İ.Ü. İşletme Fak. Yayın No:260.
Önerilen Kaynaklar (Yardımcı kaynaklar):
1. İsmet BARUTÇUGİL, Üretim Sistemi ve Yönetim Teknikleri, Uludağ Üniversitesi Yayınları.
2. Hulusi DEMİR, Üretim Yönetimi, Aydın Yayınevi.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 70 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 70 | Final Sınavı için Bireysel Çalışma | 1 | 30 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 5 | 35 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 10 | 100 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | ÖÇ4 | 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|