Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
3308003104YİYECEK İÇECEK SERVİSİ-IZorunlu237
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Öğrenci bu ders ile servis kapanış işlemleri, rezervasyon sistemi oluşturma servis öncesi işlemler kasa işlemleri salon yerleşimi modüllerini alacaktır
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd.Doç.Dr.Gülşen BAYAT
Öğrenme Çıktıları
1İşletme conseptine uygun restoran salonlarını düzenlemek
2İşletme conseptine uygun bar salonlarını düzenlemek
3İşletme prosedürlerine ve conseptine uygun ziyafet ve konferans salonlarını düzenlemek
4İşletme conseptine uygun oda servisi ofisini düzenlemek
5İşletme prosedürlerine göre teknik donanımları kontrol ederek teknik servis departmanı ile işbirliği içinde sorunları çözümlemek
6İşletme prosedürlerine uygun rezervasyon alma işlemini gerçekleştirmek
7İşletme prosedürlerine uygun rezervasyon dağılımını kontrol etmek ve ilgili departmanlara iletmek
8Organizasyona göre salonun hazırlanmasını sağlamak ve kontrolünü yapmak
9Servis öncesi meeting yaparak servis hareket planını personele aktarmak
10Misafirleri karşılamak ve masa takdimini yapmak- yapılmasını sağlamak
11Menü kartını sunmak ve sipariş almak/ alınmasını sağlamak
12İşletme çıkarları doğrultusunda Servis akışını düzenlemek/takip etmek
13İşletme çıkarları doğrultusunda Hesabı tahsil etmek ve misafiri uğurlamak
14Alınan siparişler için sipariş kayıt programı üzerinden ve manuel olarak adisyon açmak
15Yemek sonrası hesabı tahsil etmek ve karşılığında fatura kesmek
16Alınan siparişler için sipariş kayıt programı üzerinden ve manuel olarak adisyon açmak
17İşletme prosüdürlerine uygun adisyon takibini yapmak İşletme prosüdürlerine uygun adisyon takibini yapmak
18Çalışma standartlarına uygun adisyona ilave yiyecek – içecek girişinin takibini yapmak
19İşletme çıkarları doğrultusunda hesap tahsili ve fatura işlemlerini takibini yapmak - yaptırmak
20İşletme çıkarları doğrultusunda hesap tahsili ve fatura işlemlerini takibini yapmak - yaptırmak
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
A . RESTAURANT SALONLARINI DÜZENLENMESİ B . BAR SERVİS ALANLARININ DÜZENLENMESİ C. ZİYAFET VE KONFERANS SALONLARININ DÜZENLENMESİ D . ODA SERVİSİ OFİSİNİN DÜZENLENMESİ E . TEKNİK DONANIMLARIN KONTROLÜ A. Rezervasyon alma sistemi B. Rezervasyon Dağılımını Kontrol Edilmesi ve İlgili Departmanlara İletilmesi A- SALONUN HAZIRLANMASI B. MEETING VE ÖNEMİ A- MİSAFİRLERİN KARŞILANMASI VE MASA TAKDİMİ B- MENÜ KARTINI SUNMAK VE SİPARİŞ ALMAK/ ALINMASINI SAĞLAMAK C. SERVİS AKIŞINI DÜZENLEMEK/TAKİP ETME D. SERVİS AKIŞINI DÜZENLEMEK/TAKİP ETME A. ADİSYON AÇMAK B. HESAP TAHSİLİ VE FATURA KESME C. KAPANIŞ RAPORU ALMA VE İLGİLİ BİRİMLERE İLETME A.ADİSYONLARIN TAKİBİNİN ÖNEMİ B.İLAVE ÜRÜN GİRİŞİ TAKİBİNİN ÖNEMİ A . KAPANIŞ GÖREV DAĞILIMI YAPMAK B. MALZEME VE EKİPMANLARININ STOKLARINI SAĞLAMAK B42
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1"Restaurant Salonlarını Düzenlemek Barların Servis Alanlarını Düzenlemek X
2"Ziyafet ve Konferans Salonlarını Düzenlemek Oda servisi ofislerini düzenlemek X
3"Teknik donanımları kontrol etmek Rezervasyon alma işlemini gerçekleştirmekX
4"Rezervasyon dağılımını kontrol etmek ve ilgili departmanlara iletmek Salonların hazırlık kontrolünü yapmakX
5"Servis öncesi Meeting yapmak Konukları karşılamak/yerleştirmekX
6"Menü kartını sunmak/takip etmek Sipariş alınmasını sağlamakX
7"önerili satış yapılmasını sağlamak Konuk memnuniyetini sormakX
8"Servis akışını Düzenlemek/takip etmek Hesabı tahsil etmek/takip etmek Konukları uğurlamak"X
9"Adisyon açmak Hesap tahsili ve Fatura kesmek Kapanış raporlarını almak ve ilgili birimlere iletmekX
10"Adisyonların açılıp açılmadığının kontrolünü yapmak Adisyonlara ilave ürün girişini takibini yapmakX
11Ödeme işlemlerinin takibini yapmak X
12"Kapanış görev dağılımı YapmakX
13"Malzeme ve ekipmanlarının stoklarını sağlamak Son kontrolleri yapmakX
14"Malzeme ve ekipmanlarının stoklarını sağlamak Son kontrolleri yapmakX
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Megep Ders kitabı, yardımcı kitap ve diğer kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav00
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı00
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14684
Bireysel Çalışma14798
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11212
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11414
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)210
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ1  4 4  4      
ÖÇ2  4 4  4      
ÖÇ3  4 5  4      
ÖÇ4  4 4  4      
ÖÇ5  4 5  4      
ÖÇ6  4 4  4      
ÖÇ7  4 4  4      
ÖÇ8  4 4  4      
ÖÇ9  4 4  4      
ÖÇ10  4 4  5      
ÖÇ11  4 3  4      
ÖÇ12  4 4  4      
ÖÇ13  4 4  4      
ÖÇ14  4 4  4      
ÖÇ15  4 4  4      
ÖÇ16  4 4  4      
ÖÇ17  4 4  4      
ÖÇ18  4 4  4      
ÖÇ19  4 4  4      
ÖÇ20  4 4  4      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr