Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
162000404101GIDA HİJYENİ VE SANİTASYONZorunlu243
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı insan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaların bulundukları ortamdan uzaklaştırılması, sağlıklı ortamın korunması konularında bilgi sahibi olmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Sevtap DOĞRU
Öğrenme Çıktıları
1Gıda güvenliği alanında temel kavramları tanımlamak
2Personel, su, alet-ekipman, işyeri ve gıda hijyeni konularına açıklık getirmek, ilişkilendirmek
3Gıda güvenliği sistemlerinin öneminin farkına varmak
4Gıda maddelerinden ve iş yerlerinden numune alabilmek ve analiz yapabilmek.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda Hijyeninin temel prensipleri ve Gıda Kaynaklı hastalıkların sınıflandırılması. Konakçı savunma sistemleri, Gıda kaynaklı riskler ve genel epidemiolojileri. Gıdaların mikrobiyolojik ekolojisi ve mikrobiyel gelişimi etkileyen faktörler. Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar. Gıda kaynaklı viral ve paraziter hastalıklar. Gıda kaynaklı kimyasal riskler. Gıda muhafazasının temel prensipleri. Su hijyeni. İyi Hijyen Uygulamaları, Temizlik ve Dezenfeksiyonun prensipleri. İyi Üretim Uygulamaları ve HACCP
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Hijyeninin temel prensipleri
2Gıda Kaynaklı hastalıkların sınıflandırılması.
3Konakçı savunma sistemleri,
4Gıda kaynaklı riskler ve genel epidemiolojileri.
5Gıdaların mikrobiyolojik ekolojisi ve mikrobiyel gelişimi etkileyen faktörler.
6Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar.
7Gıda kaynaklı viral ve paraziter hastalıklar.
8Gıda kaynaklı kimyasal riskler.
9Gıda muhafazasının temel prensipleri.
10Su hijyeni.
11İyi Hijyen Uygulamaları,
12Temizlik ve Dezenfeksiyonun prensipleri.
13İyi Üretim Uygulamaları
14HACCP
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Sanitasyon / Hijyen Eğitimi Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2. İşletme Hijyeni ve Sanitasyonu Prof. Dr. Ahmet YÜCEL 3. Gıda Mevzuatı 4. Gıda Hijyeni ve Kontrolü ders notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14114
Tartışma7214
Soru-Yanıt7214
Rapor Hazırlama14114
Rapor Sunma14114
Bireysel Çalışma155
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)103
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1    4          
ÖÇ2    4          
ÖÇ3    4          
ÖÇ4    4          
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr