Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Year of Study | Yarıyıl | AKTS | 182000403100 | SU KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ | Zorunlu | 2 | 3 | 4 |
|
Level of Course Unit |
Short Cycle |
Objectives of the Course |
Su kalitesinin tanımı, su kalitesinin kullanma amacına (rekreasyonal, balık üretim, içme, kullanma) ve karakterine (deniz, göl, akarsu, baraj, içme suyu rezervuarı, sulak alan, haliç) göre kalite kriterlerinin değişkenliğini ve kirlilik nedenlerini öğrenmek.
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Mahmut SOYLU |
Learning Outcomes |
1 | Su kirliğinin nedenlerinin araştırılması | 2 | Su kalitesini belirleyen fiziksel kimyasal ve biyolojik parametrelerin öğrenilmesi | 3 | Biyo-indikatör bakterilerin özellikleri ve suya etkileri | 4 | Ağır metal, petrol, pestisit, antibiyotik, radyoaktivite, deterjan varlığının su kalitesi üzerindeki etkileri | 5 | Su Kalitesi bakteriyolojik ve kimyasal analiz metotlarının öğrenilmesi |
|
Mode of Delivery |
İkinci Öğretim |
Prerequisites and co-requisities |
Yok |
Recommended Optional Programme Components |
Yok |
Course Contents |
Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri. Yüzeysel sularda biyolojik mekanizmalar. Kirlilik unsurlarının sınıflandırılması. Hidrolojik çevrim sırasında su kalitesinde doğal ve antropojen değişimler. Askıda yüzücü ve koloidal maddeler. Isıl kirlenme. Toksik, radyoaktif ve güç ayrışabilen maddeler. Organik unsurlar. Su kirliliğinde azotlu maddelerin fosforun ve fotosentezin etkisi. Mikrobiyal kirlenme. Akarsu,
göl, yeraltı suyu ve deniz kirlenmesi su kalite kriterleri ve standartları. Sucul ortamların korunmasında çevresel etkilerin değerlendirilmesi |
Weekly Detailed Course Contents |
|
1 | Su Kalitesinin Tanımı | | 2 | 2 | Suyun Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri | | 2 | 3 | Deniz ve İçmesularında Yaşanan Kirliliğin Kaynaklarının Tanımlanması | | 2 | 4 | Akarsu, Göl ve Yeraltı Sularının Kirlilik Kaynakları | | 2 | 5 | Akarsu, Göl ve Yeraltı Sularının Kalite Kriterleri ve Standartları | | 2 | 6 | Bakteriyolojik Kirlilik Kaynakları | | 2 | 7 | Bakteriyolojik Kirliliğin Su Kalitesine Etkileri | | 2 | 8 | Kimyasal Kirlenme ve Ağır Metallerin Etkileri | | 2 | 9 | Deterjanların Su Kalitesine Etkileri | | 2 | 10 | Pestisitlerin Kaynakları, Pestisitlerin Sınıflandırılması ve Su kalitesine Etkileri | | 2 | 11 | Su kirliliğinde azotlu maddelerin fosforun ve fotosentezin etkisi | | 2 | 12 | Petrol Kirliliğinin Su Kalitesine Etkileri | | 2 | 13 | Denizden Petrolün Uzaklaştırlmasında Dünyada kullanılan Metotlar | | 2 | 14 | Suların Kimyasal Analizinde Kullanılan Standart Metotlar | | 2 |
|
Recommended or Required Reading |
Su Kirliliği Doç.Dr.Ziya LUGAL GÖKSU |
Planned Learning Activities and Teaching Methods |
|
Assessment Methods and Criteria | |
Ara Sınav | 1 | 100 | SUM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | SUM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | SUM | 100 |
| Language of Instruction | Türkçe | Work Placement(s) | Yok |
|
Workload Calculation |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Takım/Grup Çalışması | 7 | 2 | 14 |
Alan Gezisi | 7 | 3 | 21 |
Beyin Fırtınası | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
|
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes |
|
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|