Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
213318003101CETERİNG HİZMETLERİZorunlu233
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Hazır yemek teknolojisi dersinin amacı, bu dersi alan öğrencinin mezun olduğunda hazır yemek ve toplu yemek üreten işyerlerinde gıda mühendisinin yetkisindeki konuları öğretmek, bunları uygulamalı şekilde öğretmektir. Hazır yemek endüstrisinde kullanılan terimlerden başlayarak bu sektörü ilgilendiren konuları öğrenciye kavratarak mezun olan gıda mühendislerinin bu sektörde iş bulmasında bir adım öne geçirmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Catering hizmeti hakkında bilgi sahibi olur.
2Hazır Yemek Teknolojisi dersinde hazır yemek sektörünün kapsamını ve hazır yemek tanımının neler olduğunu öğrenir.
3Öğrenci yemek, beslenme, kalori ve hastalık ile ilgili veri ve bilgiyi yorumlayabilmeyi öğrenir.
4Öğrenci ısı transfer sistemleri ile pişirme metotlarını, yemek hazırlama tekniklerini ve mönü oluşturmayı öğrenir.
5Öğrenci Hazır Yemek Teknolojisi dersinde gıda zehirlenmeleri ile bu zehirlenmeleri engelleyecek teknolojileri ve hazır yemek sektörünün yasal gereklilikleri hakkında bilgi sahibi olmuştur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin ön koşulu yok.
Dersin İçeriği
Hazır yemek sistemi nedir, çeşitleri. Pişirme teknikleri ve hazır yemek sektörü ile olan ilişkileri. Hazır yemek sektöründe mönü ve mönü planlama. Hazır yemek sektöründe mutfak planlama mutfağın operasyonel organizasyonu. Hazır yemek sektöründe gıda güvenliği ve gıda zehirlenmeleri. Hazır yemek sektöründe yemek şartnamesi hazırlama ve şartnameye fiyat teklifi sunma. Hazır yemek sektörü için yasal zorunluluklar.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Toplu yemek (Catering) tarihsel gelişimi
2Toplu yemek (Catering) kavramı ve özellikleri
3Toplu yemek işletmelerinin özellikleri
4Toplu yemek hizmetlerinin türleri ve sınıflandırması
5Toplu yemek sektörüne ihtiyaç duyulan alanlar
6Toplu yemek sektöründe menü planlama
7Toplu yemek sektöründe menü planlama
8Toplu yemek sektöründe gıda güvenliği
9Toplu yemek sektörüne uygun mutfak planlama
10Toplu yemek sektörüne uygun ekipman belirleme
11Örnek mutfak planları
12Etkinlikler ve toplu yemek işletmeleri
13Toplu yemek sektöründe maliyet analizi
14Toplu yemek sektöründe satış
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav36136
Final Sınavı36136
Derse Katılım20120
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)92
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ15            
ÖÇ2 4           
ÖÇ3  4          
ÖÇ4   4   5     
ÖÇ5             
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr