Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 213318003101 | CETERİNG HİZMETLERİ | Zorunlu | 2 | 3 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Hazır yemek teknolojisi dersinin amacı, bu dersi alan öğrencinin mezun olduğunda hazır yemek ve toplu yemek üreten işyerlerinde gıda mühendisinin yetkisindeki konuları öğretmek, bunları uygulamalı şekilde öğretmektir. Hazır yemek endüstrisinde kullanılan terimlerden başlayarak bu sektörü ilgilendiren konuları öğrenciye kavratarak mezun olan gıda mühendislerinin bu sektörde iş bulmasında bir adım öne geçirmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Catering hizmeti hakkında bilgi sahibi olur. | 2 | Hazır Yemek Teknolojisi dersinde hazır yemek sektörünün kapsamını ve hazır yemek tanımının neler olduğunu öğrenir. | 3 | Öğrenci yemek, beslenme, kalori ve hastalık ile ilgili veri ve bilgiyi yorumlayabilmeyi öğrenir. | 4 | Öğrenci ısı transfer sistemleri ile pişirme metotlarını, yemek hazırlama tekniklerini ve mönü oluşturmayı öğrenir. | 5 | Öğrenci Hazır Yemek Teknolojisi dersinde gıda zehirlenmeleri ile bu zehirlenmeleri engelleyecek teknolojileri ve hazır yemek sektörünün yasal gereklilikleri hakkında bilgi sahibi olmuştur. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Dersin ön koşulu yok. |
Dersin İçeriği |
Hazır yemek sistemi nedir, çeşitleri. Pişirme teknikleri ve hazır yemek sektörü ile olan ilişkileri. Hazır yemek sektöründe mönü ve mönü planlama. Hazır yemek sektöründe mutfak planlama mutfağın operasyonel organizasyonu. Hazır yemek sektöründe gıda güvenliği ve gıda zehirlenmeleri. Hazır yemek sektöründe yemek şartnamesi hazırlama ve şartnameye fiyat teklifi sunma. Hazır yemek sektörü için yasal zorunluluklar. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Toplu yemek (Catering) tarihsel gelişimi | | | 2 | Toplu yemek (Catering) kavramı ve özellikleri | | | 3 | Toplu yemek işletmelerinin özellikleri | | | 4 | Toplu yemek hizmetlerinin türleri ve sınıflandırması | | | 5 | Toplu yemek sektörüne ihtiyaç duyulan alanlar | | | 6 | Toplu yemek sektöründe menü planlama | | | 7 | Toplu yemek sektöründe menü planlama | | | 8 | Toplu yemek sektöründe gıda güvenliği | | | 9 | Toplu yemek sektörüne uygun mutfak planlama | | | 10 | Toplu yemek sektörüne uygun ekipman belirleme | | | 11 | Örnek mutfak planları | | | 12 | Etkinlikler ve toplu yemek işletmeleri | | | 13 | Toplu yemek sektöründe maliyet analizi | | | 14 | Toplu yemek sektöründe satış | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 36 | 1 | 36 |
Final Sınavı | 36 | 1 | 36 |
Derse Katılım | 20 | 1 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | 4 | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | 4 | | | | 5 | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|